Умань готується до прийому паломників-хасидів

Новости города

Торік до Умані на осіннє паломництво до могили цадика Нахмана прибули 35 тисяч хасидів. В нинішньому році, вже за попередніми даними, має бути ще більше. І масовий заїзд очікується вже в перші дні осені, адже нині іудейський Новий рік – Рош-ха-Шана святкуватимуть 9-11 веесня.

Масовість паломництва - плюс для Умані, адже зростає її статус міжнародного центру релігійного туризму. А з іншого – підвищення напруги з таким напливом гостей у малому місці і – проблеми з безпекою у місті і в середовищі хасидів. Про це йшла мова на розширеній нараді з питань прийму паломників в Умані. Вів нараду голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко. Учасниками були Надзвичайний і Повноважний посол держави Ізраїль в Україні Еліав Білоцерівські, група дипломатів, очільники обласних і уманських міських служб, безпосередньо пов»язаних з прийомом паломників.

Як зазначив уманський міський голова Олександр Цебрій, паломництво вірян до Умані відновилося більше 30 років тому і давно стало масовим явищем, чимало хасидів живуть в Умані постійно. Місто звикло до потоків незвичайних гостей, виробився так званий алгоритм прийому. Однак проблем не стало менше, тому що така велика кількість паломників стає причиною нових ускладнень. Десятиліттями залишається невирішеним питання приймаючої сторони: облік, впорядкованість розселення, місце перебування паломників. Коли за два-три дні до Умані прибувають десятки тисяч гостей з різних кінців світу (при безвізовому режимі) у безкінечних потоках добропорядних вірян може замаскуватися хто завгодно – від наркоманів до осіб, яких розшукує Інтерпол: прецеденти вже траплялися. Цієї теми торкнувся у своєму виступі також посол Ізраїлю. Для охорони правопорядку, безпеки середовища в Умані у дні паломництва буде працювати, як і кожного року, зведений загін поліції, до того ж кількість правохоронців, що чергуватимуть безпосередньо в районі синагоги, збільшена. На допомогу уманським колегами прибуде група фахівців поліції з Їзраїлю.

Уманські рятувальники нещодавно провели спеціальне навчання в мікрорайоні синагоги. Адже в минулі роки тут не раз довелося рятувати квартири, де на вікнах спалахували штори від залишнгих хасидами свічок, гасити димлячи мангали з шашликами на лоджіях.

На нараді детально обговорювали медичні аспекти паломництва: чимало хасидів прибувають з країн, де зафіксовані епідемії особливо небезпечних хвороб. Тож на часі санітарно-епідеміологічна безпека Умані. Ізраїльська сторона пропонує різні форми співпраці місту в галузі охорони здоров»я.

Видео предоставлено на сайте Youtube.com: uman media

Ольга Даниленко
"Черкаський край"
http://www.kray.ck.ua/feed/item/19605-uman-gotuetsya-do-priyomu-palomnikiv-hasidiv