Подвиг уманчан в Другій світовій війні

Наша память

Друга світова війна – одна з найдраматичніших сторінок нашої історії, що продовжує жити незагоєною раною у свідомості усіх людей доброї волі. І чим далі у минуле відходять грізні її обриси, тим повніше осягається велич подвигу наших уманчан, який передається від покоління до покоління як символ невмирущої слави наших батьків, дідів, прадідів, незборимого прагнення жити за ідеалами миру, свободи і справедливості.

24 січня 2018 року в рамках підготовки до Дня Перемоги в Другій світовій війні наше місто Умань відвідали журналісти телеканалу Інтер для висвітлення подвигу шанованих ветеранів нашого міста. Представники ради ветеранів спільно з журналістами відвідали двох довгожителів міста, ветеранів війни – Катерину Шекстело та Василя Журжу. Інтерв’ю, фотографії та історичні дані про наших славних ветеранів увійдуть до альбому, який вийде у квітні 2018 року напередодні Дня Перемоги у Другій світовій війні за сприянням телеканалу Інтер, де буде розміщена інформація про подвиги 100 ветеранів - наших співвітчизників.

Ветерани війни перебувають під опікою соціальних робітників, які надають їм соціальні послуги для забезпечення необхідних

умов їх активного життя. Нам є чому в них учитися, адже життєвий шлях, який пройшли наші ветерани, був тернистий , це війна, голод, розруха, але їм вдалося зберегти честь, віру в людей та наснагу до життя.

Катерині Шекстело виповнилось 96 років, має трудовий стаж понад 40 років, працювала в пологовому будинку.

З 1942 по 1944 роки, перебуваючи у партизанському загоні ім. Фрунзе, Мінської області, захищала Вітчизну від фашистських загарбників.

Катерина Харитонівна нагороджена орденами „Великої Вітчизняної війни” ІІ ступеня, орденом „Богдана Хмельницького” ІІІ ступеня, медалями „Партизан Вітчизняної війни”, „За перемогу над Германією у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр”. Є активним членом міської ради ветеранів, бере активну участь у військово-патріотичному вихованню молоді, є частим гостем у навчальних закладах, де розповідає дітям та молоді про події Другої світової війни.

Виховала трьох синів.

Василю Журжі 25 квітня 2018 року виповниться 104 роки, ветеран війни, має 28 років військової служби. До виходу на пенсію працював на Уманському комбінаті комунальних підприємств.

Василь Омелянович – учасник оборони Москви, брав участь в Сталінградській битві, в битві на Курській дузі, учасник битви за Варшаву, учасник штурму Берліну. Довгоочікуваний День Перемоги застав його в Берліні, де солдат залишив свій підпис на Берлінському рейхстазі. Після війни ще 4 роки прослужив у Німеччині. В 1950 році дивізію направили на Далекий Схід, брав участь у Корейській війні.

За героїзм та мужність, проявлені в боях, воїна високо оцінила Батьківщина, нагородивши його державними нагородами.

Виховав сина та доньку.

Уманська міська рада ветеранів війни, яка є найкращою серед ветеранських організацій Черкаської області та України об’єднує ветеранів нашого міста та проводить заходи по популяризації подвигу ветеранів війни - наших земляків та вихованню молодого покоління на традиціях українського народу.

http://uman-rada.gov.ua/index.php/novyny/item/10535-podvyh-umanchan-v-druhii-svitovii-viini