В Умані освятили церкву Всіх Святих

Культурная жизнь

Церква Всіх Святих на західній околиці Умані схожа на величезну білу свічку, що піднялась золотими вогниками хрестів у темно-синє осіннє небо. За кованою металевою огорожею — зелений моріжок просторого двору, молоді деревця, барвисті кущі хризантем. Над брамою-аркою напис: «Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй нас грішних». Недільного ранку тут вітали поважну делегацію духовенства з Києва на чолі з блаженнійшим митрополитом Онуфрієм Української православної церкви. Архипасторський візит до Умані був приурочений до важливої події — освячення новозбудованого храму.

Від першого каменя у фундаменті до найвищого хреста церква Всіх Святих в Умані виросла на щедрому грунті благодійності. Ідея будівництва храму належить директору приватно-орендного сільськогосподарського підприємства «Уманський тепличний комбінат» Миколі Гордію та його родині. Микола Васильович і його дружина Антоніна Миколаївна працюють на комбінаті більше 40 років. Здобули освіту, стали чудовими фахівцями їхні сини Віктор та Андрій, невістка Оксана і нині разом із батьками працюють у родинному бізнесі. Гордії — вся сім’я — і взяли на себе нелегкі обов’язки благодійництва у будівництві нового храму.

Навіщо будувати церкву, адже ці гроші можна використати на іншу, більш практичну добру справу для людей — збудувати лікарню або дитячий притулок? На таке запитання мудрий старий священик відповів коротко: що більше на нашій землі буде храмів, то меншою буде потреба в лікарнях і притулках.

Прийнявши рішення про будівництво, Микола Гордій підійшов до справи дуже серйозно: проект — з найнайкращих зразків древньоруської церковної архітектури. Оздоблення, ландшафтний дизайн території — у всьому оригінальні художні рішення. За таких високих вимог далося будівництво нелегко й тривало сім довгих років.

15 квітня 2008 року митрополит черкаський Софроній освятив місце під будівництво храму — на західній околиці Умані, поряд із зеленими скляними цехами тепличного комбінату. Того ж року в цьому мікрорайоні обладнали тимчасову церкву, в пристосованому приміщенні. Настоятелем приходу був призначений протоієрей Олександр Смагло. Коли закінчили цокольний поверх храму, на зведення стін попросили благословення у предстоятеля УПЦ блаженнійшого митрополита Київського Володимира. І саме він 23 січня 2011 року власноруч заклав перший камінь у стіну храму. Той засніжений день запам’ятався уманчанам незвичайний явищем — у холодному небі піднялась зимова райдуга, наче добрий знак на майбутнє для краю.

Коли підняли хрести на всіх п’яти маківках церкви і взялися до внутрішнього оздоблення, ретельно вибирали, обговорювали кожен елемент інтер’єру. Ковані двері з чеканками талановитого художника Петра Дроздовського, стилізовані світильники й підсвічники його ж роботи. Грандіозний дубовий різьблений іконостас — шедевр церковного мистецтва (автор — заслужений художник України Анатолій Бугринець). 42 ікони написані художником Олегом Боровичем із використанням технік карбування та емалі.

Гвинтові сходи у храмі, перила при вході та кована металева огорожа навколо церковного двору — труд золотих рук коваля Олексія Писарєва. Підлога — з інкрустаціями італійським мармуром за зразками мозаїк тисячолітнього Ватопедського монастиря на святій горі Афон. Старовинне панікадило відреставроване і подароване благодійниками при Києво-Печерській лаврі.
Першу службу в церкві Всіх Святих відправили 12 липня 2015 року. Вже вписані в історію нового храму і перше вінчання, і перше хрещення дитини. Вітали тут почесних гостей. Нині приймали архипасторський візит митрополита Онуфрія, який освятив храм і відправив літургію. Владика подарував новому храму ікону Божої Матері «Скоропослушниця» і вручив високі церковні нагороди всім членам сім’ї Гордіїв — ордени — за заслуги перед Українською православною церквою.

— Будували храм від щирої душі й це допомагало подолати труднощі, яких немало траплялося за цей час, — сказав Микола Васильович. — Я щиро вдячний колективу нашого комбінату за підтримку, будівельникам, архітекторам, художникам — за вкладений у будівництво труд і талант. Нехай храм, збудований у камені добрими руками, стане джерелом високої духовності та відради для громади нашої рідної Уманщини

Ольга ОХРИМОВИЧ
"Черкаський край"

http://www.kray.ck.ua/feed/item/15845-v-umani-osvyatili-tserku-vsih-svyatih