Уманщина відзначила 110 річницю від дня народження І.Д. Черняховського

Наша память

В історії Уманського краю є чимало людей, життєвий шлях яких примножив його славу. З їхніми іменами пов'язані стародавні часи і славна козаччина, становлення молодої Української республіки і сьогодення. Та чи не найбільше прославилася наша земля іменами своїх земляків під час Другої Світової війни. Серед цих постатей, у сузір'ї визначних синів і дочок України, справді грандіозною є постать - великого сина нашого народу, талановитого полководця, двічі Героя Радянського Союзу, генерала армії і, просто, нашого земляка, який Батьківщині віддав всі свої сили, талант, з честю виконавши свій священний обов’язок – тяжкий і благородний, і вище від якого немає нічого на землі. Ім’я його Іван Данилович Черняховський.

Його бойовий шлях проліг через найактивніші ділянки фронту. З іменем Черняховського пов’язано визволення від нацистських загарбників багатьох міст і сіл Росії, України, Білорусі, країн Балтії.

60-а армія, під командуванням І.Д. Черняховського, брала активну участь у Київській наступальній операції і визволенні від ворога столиці України, а також інших міст.

В квітні 1944 року тридцяти семирічному генералові доручили командувати 3-м Білоруським фронтом. Це було високе визнання його таланту. Влітку цього року війська фронту оточили і знищили центральне угруповання ворога із 30 дивізій і визволили столицю Білорусі Мінськ.

Життя чудового полководця, людини великої душевної сили і мужності, краси і доброти обірвалося напередодні Перемоги: 18 лютого 1945 року в бою за місто Мельзак у Східній Прусії, де генерал І.Д.Черняховський був смертельно поранений. Життя Івана Даниловича, неначе спалах - всього неповних 38 років.

Саме сьогодні Уманщина з гордістю відзначила 110 річницю від Дня його народження.

З цієї нагоди, аби віддати данину шани та поваги до свого минулого, представники районної влади, органів місцевого самоврядування місцева громадськість та делегації ветеранів війни і праці з сусідніх районів зібралися на священній землі Уманщини, в мальовничому селі Оксанина, де й народився Черняховський.

Під час свого виступу голова Уманської районної державної адміністрації Віталій Олійник наголосив: «Ми, земляки двічі Героя Радянського Союзу, генерала армії Івана Даниловича Черняховського, пишаємося тим, що саме наша земля народила таку постать, котра у всьому є для нас взірцем: у ставленні до справи, у стосунках з людьми, у мужності, у готовності віддати життя за рідний край, у служінні своєму народу. Сьогодні геройський характер славетного генерала успадкували Уманчани. Більше 300 жителів Уманського району були призвані до лав Збройних Сил України на захист нашої Батьківщини від агресора на Сході країни. Багатьох із них нагороджено медалями та орденами за героїзм та мужність, проявлені в боях за незалежність і територіальну цілісність нашої держави».

На сам перед, за давньою традицією, до погруддя І.Д.Черняховського на Алеї Слави, яка увіковічнює пам’ять 10 жителів Уманського краю - героїв Радянського Союзу та Героя України було покладено вінки та квіти.
З глибокою вдячністю учасники святкового заходу схилили голови перед тими, хто загинув у смертельному двобії з нацистськими агресорами. З сумом і скорботою згадали їх та вшанували хвилиною мовчання.

Після мітингу учасники зібрання відвідали музей імені І.Д. Черняховського, який збудований на честь 70-річчя з дня його народження, черговий раз поринувши у вир спогадів, пов’язаних із житєвим шляхом Героя.

На завершення на усіх запрошених та жителів села Оксанино чекала концертна програма.

Уманська районна державна адміністрація

http://umanrda.gov.ua/2016/06/29/umanschina-vdznachila-110-rchnicyu-vd-dnya-narodzhennya-generala-armyi-dvch-geroya-radyanskogo-soyuzu-d-chernyahovskogo.html