Уманське "ель-класіко" знову було видовищним і яскравим!

Спорт

Півфінал Кубка області 2016 року. Перший матч.

"УТК-Ятрань" (Уманський район) - "Уманьферммаш" (Умань) 4:1
30 квітня. 16-00. Паланка. 700 глядачів.

Арбітри: Цибулько Є. (Канів), Бурлай (Черкаси), Семерунь (Монастирище)
Інспектор: Заєць В. (Вільшана)
"УТК-Ятрань": Єрошов, Степанюк, Думенко, Коломієць (73, Фещенко), Казанюк О., Єжаченко (46, Баланюк), Казанюк Д. (90, Вишневський), Троян(90+2, Авраменко), Малютін (69, Стеценко), Ткач (46, Гут), Потапов (60, Павленко).
"Уманьферммаш": Щербина, Трегубов (76, Махаммед Амін), Рєпін, Зоря, Мачульський, Бабенко, Гаркавий (90+3, Борщевський), Рудь (62, Трандафілов), Бойко, Кретов (65, Дехтяренко), Гопка (57, Пемпем Нжоя Ібрахім Мунір).
Голи: Мачульський (10, пен), Казанюк О. (17, 70, 90+2 , пен), Коломієць (73)
Попередження: Степанюк (25), Зоря (55), Щербина (80), Баланюк (84).
Вилучення: Щербина (90+2, повторне попередження).

Жереб в цьогорічному розіграші обласного кубка був досить неприємним для команд Уманського району. В 1/16 фіналу матчу між колективами з нашого району ще логічно можна було очікувати (відразу рекордна кількість колективів наших заявилися – аж 4! – а при жеребкуванні враховувався територіальний фактор). І матч попри очікування декого між «Дмитрушками» і «УТК-Ятрань» вийшов цікавим і гідним поняття «кубковий». Чемпіон Уманського району дав бій чемпіону області. Як по мені, то при більш вдалому жеребі «Дмитрушки» могли і пройти цей етап (ну тепер цю тезу підтвердять або спростують «Дмитрушки» в першій обласній лізі). Такий же шанс мав і «Базис». Якби в чвертьфіналі дві команди з Уманського району не виявляли зайвого між собою. Ось такий присмак у нас на Уманщині залишився. Підсолодити його хотілось би тим, що сам трофей тепер поїде до нашого району. Думаю, що надії на це є. Є втім ці надії і у всіх чотирьох півфіналістів. Принаймні були у всіх чотирьох. Цього року до півфіналів пробилися команди, що посіли в тогорічному чемпіонаті області перші чотири сходинки (на відміну від пересипаного сенсаціями тогорічного розіграшу обласного кубку).

Тепер конкретніше по черговому дербі між «УТК-Ятрань» та «Уманьферммашем». Про історію їх протистояння я підготував детальний статистичний матеріал. Додам лише, що статистика не в змозі передати емоційність і красу всіх без виключення шести матчів між цими командами. Тут варто замітити, що команди малипаритет – по три перемоги здобули. При цьому – ніяких компромісів – жодної нічиєї. І надрезультативно – 30 м’ячів у 6 матчах! А відтак більшість мали великі сподівання, що і в півфіналах буде два надцікавих поєдинки. Торік ціна матчів між цими командами була на вагу обласного золота. Тепер же на кону вихід до фіналу обласного кубка.

В попередні роки «УТК-Ятрань» не робила ставку на кубок. Головний тренер команди Олександр Єжаченко використовував турнір для підготовки до чемпіонату. Звісно, що ніхто й думки не мав «зливати» кубковий турнір. Але і трагедій з вильотів не робилося (торік, зокрема, прикро оступилися в чвертьфіналі у Катеринополі). Тепер же з’явився і певний кубковий апетит. Але з досвіду перебування в колективі тепличників скажу так – про амбіції вибороти за сам кубок зарано говорити. А ось амбіції пройти чергову стадію – тепер півфінальну – то ніхто і не приховує.

З огляду на перед матчеві прогнози багато хто фаворитом пари робив «УТК-Ятрань». Я теж дотримувався такої ж точки зору. Про що розлого розповів «Черкаському спорту». Але там же і відмітив, що все вирішиться лише на полі. А розпочалася гра таки досить несподівано для чисельних уболівальників – гості відкрили рахунок. На 10-й хвилині в боротьбі із суперником досвідчений новачок тепличників Юрій Степанюк зіграв у своєму штрафному майданчику рукою і арбітр без вагань вказав на 11-метрову позначку. Я знаходився далеко від епізоду, але мав можливість бачити його практично в тому ж ракурсі, що і рефері. Рука гравця рухалася знизу вверх і підбила м’яч. А відтак схильний вважати, що пенальті таки був призначений справедливо. Виконувати «вирок» взявся досвідчений Сергій Мачульський і впевнено переграв Віктора Єрошова.

Господарі не збиралися горювати і вже за сім хвилин відігралися. «УТК-Ятрань» розгорнула гарну атаку з підключенням справа Сергія Коломійця. Той від самої лицевої лінії зробив гарну націлену передачу низом і Євген Єжаченку пробивав з убивчої позиції. Але удар вийшов оковирним і м’яч несильно але по дузі полетів в напрямку воріт. Всі мов зачаровані спостерігали за його викрутасами. Круглий вдарився об поперечину воріт і всіх вивів з трансу. Першим розбірався Олександр Казанюк і знайшов оригінальний ( а головне – вірний!) вихід і стрибком «рибкою» головою добив м’яча у ворота. 1:1.
Загалом у першому таймі констатую практично рівну гру. На її перебіг практично не вплинули ні перший ні другий забиті м’ячі. Тим паче вони швидко трапилися. Навіть подумалося – зараз посипляться голи. Але десь з середини тайму моментів стало менше. Багато боротьби. Більшість нагод захисники і воротарі без надмірної паніки ліквідовували. Думаю, що «Уманьферммаш» запропонований темп гри був по силам. Точніше, машинобудівники приклали чимало зусиль, що той темп не зростав (використовуючи і різні футбольні хитрості). До перерви їм це вдавалося. Оголятися і ризикувати потреби не було ні в одних ні в других.
В перерві і з початком другого тайму Олександр Єжаченко став планово робити заміни з метою освіжити і посилити гру насамеред в наступі. Вийшли на поле Олександр Гут, Сергій Баланюк і згодом Михайло Павленко. Ще пізніше – Максим Стеценко і Михайло Фещенко. Все це вкотре принесло результат. На 67-й хвилині Олександра Казанюка вивели сам на сам з Володимиром Щербиною. Він встиг перекинути воротаря, але Олексій Зоря врятував ферммашівців і вибив м’яча з порожніх воріт. Але за три хвилини ще один подібний вихід-«буліт» від Казанюка (Михайло Павленко виграв верхову дуєль і скинув партнеру) був результативним – тепер вже ніхто не міг допомогти воротареві. 2:1. А ще за три хвилини стало взагалі зрозуміло, що «УТК-Ятрань» перемогу сьогодні не віддасть – Сергій Коломієць чудового гола забив після подачі кутового. 3:1.

Втім потрібно було пам’ятати, що на півфінальній стадії виявлять сильнішого в двох матчах. А відтак важливим був не лише факт, хто переможе, а і підсумковий рахунок. Гості, звісно, хотіли скоротити відрив. Віктор Єрошов навіть, як мінімум, одного разу врятував свою команду (на 79 хвилині). Ну а тепличники хотіли збільшити відрив. На 89-й хвилині гарну подачу справа Михайла Фещенка замикав на дальній стійці Сергій Баланюк. Але пробив вище. Втім рахунок таки став 4:1. На другй компенсованій хвилині гарна масована атака господарів завершилася тим, що Володимир Щербина змушений був переривати подачу зліва. На відбитий м’яч коршуном кинувся Дмитро Казанюк. На зустріч йому з воріт помчався воротар. Обоє йшли, не прибираючи ніг. Дмитро встиг першим вдарити по мячу. Ну відповідно Володимир не встиг – поцілив по нозі. Болюче було обом. Арбітр цілком справедливо призначив другий пенальті в матчі. А на додачу ще й попередження воротареві виніс. А оскільки Володимир Щербина за 10 хвилин до цього вже отримав попередження (абсолютно не ігрове і носило суто дисциплінарний характер), то це вилилося у вилучення. Олександр Казанюк холоднокровно 11-метровий і оформив свого чергового хет-трика і комфортну перевагу перед матчем-відповіддю. Але більше ніж впевнений – в середу 4 травня на «Уманьферммаші» буде від цього не менш цікаво і видовищно.

http://umanfootball.com.ua/news/news4/1566-umanske-el-klasko-znovu-bulo-vidovischnim-yaskravim.html
Благодарим Игоря Соболенко за предоставленную информацию для нашего сайта.
Футбол Уманщини від Ігоря Соболенка

Видео предоставлено на сайте Youtube.com: TV Uman


«Уманьферммаш» - «УТК-Ятрань» 2:0

«Уманьферммаш» - «УТК-Ятрань» 2:0 (2:0)
4 травня. 16-00. Стадіон «Уманьферммаш». 900 глядачів.
Арбітри: Погорілий, Лобанов, Ліхотворік.
Інспектор: Цвященко (Звенигородка)
«Уманьферммаш»: Полозенко, Рєпін (55, Дехтяренко), Зоря, Мачульський, Гаркавий, Трегубов, Бабенко, Рудь (65, Трандафілов), Бойко, Кретов (80, Ібрагім), Гопка, (83, Мохаммед Амін).
«УТК-Ятрань»: Єрошов, Степанюк, Думенко, Коломієць, Казанюк О., Єжаченко (55, Московський), Казанюк Д., Троян, Малютін, Потапов (46, Баланюк, 88, Стеценко), Гут (63, Ткач).
Голи: Гопка (19), Мачульський (32, пен)
Не реалізований пенальті: Баланюк (83, поперечина).
Попередження: Бабенко (30), Єрошов (32), Трегубов (58), Зоря (73), Мачульський (90+2).
Вилучення: Єрошов (55, повторне попередження)

Після першого півфінального матчу у Паланці, де тепличники здобули перемогу з рахунком 4:1, багатьом здалося – інтригу в цьому протистоянні вичерпано. Але черговий матч між «Уманьферммашем» та «УТК-Ятрань» посоромив заспокоєних прогнозистів і однозначно увійде до історії місцевого футболу. Втім, так складається – що всі зустрічі між цими опонентами вже там, ледь не на золотих шпальтах. Однозначно – тим, хто не лінується і приходить на стадіон, можуть позаздрити всі інші.
Про серйозність намірів «Уманьферммашу» дати бій свідчив факт, що цей клуб терміново заявив ще одного голкіпера. В матчі-відповіді не мав права грати вилучений 30 квітня Володимир Щербина. Він мав пропустити лише один матч. Не сподіваючись відігратися, можна було спокійно залишити у воротах молодого дублера свого капітан. А вже в першому матчі по тому повернувся б і Щербина. Але терміново було віднайдено Євгена Полозенка (з іншого боку це красномовно проілюструвало, що в клубі не довіряють доморощеному Борщевському, який навіть при умові зростання може просто традиційно просидіти за спиною у незамінного Щербини – так вже було).
Початок матчу відповідав прогнозам. «УТК-Ятрань» впевнено увійшла у гру і вже за перші 10 хвилин мали дві нагоди для взяття воріт. На 6-й хвилині помилився центр бек господарів Олексій Зоря і Єжаченко його обікрав і віддав під удар Малютіну, але той пробив вище. А за дві хвилини постріл з 20 метрів Олександра Гута прийшовся у поперечину. Натомість перший же момент ферммашівців призвів до взяття воріт. На 19-й хвилині Олег Гопка втік один на один з воротарем. При цьому багатьом видалося, що зробив він це із положення «поза грою». Але тут же додам – у іншої частини уболівальників була протилежна думка. Як кажуть – без сто грам і відеоповтору не розібратися. До того ж дуже невпевнено зіграв досвідчений Віктор Єрошов. Він спочатку прийняв рішення кинутися на перехоплення м’яча, потім став пятитися назад. Як би там не було – Гопка холоднокровно рахунок відкрив. Цей гол поки що сильно не псував настрій гостям – адже домашня фора була більше ніж помітна. Але другий гол господарів міг максимально все загострити. І його довго чекати не довелося. На 32-й хвилині знову втік від захисту Гопка і встиг перекинути Єрошова. Але захисник встиг дістати м’яча і вибити з порожніх воріт. Але в цей момент арбітр вирішив «повернути» момент назад і призначив пенальті. І знову вище прописаний афоризм про «сто грам», без яких ну ніяк не розберешся (в цьому матчі це далеко не останній такий момент – ну дуже багато виникло складних епізодів!). Пенальті. Як і в Паланці, береться виконувати Сергій Мачульський. І все повторюється – м’яч летить в лівий кут а воротар стрибає у правий… 2:0! Градус напруги невпинно починає зростати! «УТК-Ятрань» не виглядає розгубленим. Але «Уманьферммаш» має тепер реальні шанси на небачений камбек. І зрозуміло, що у другому таймі буде спекотно!
На початку другого тайму на весь стадіон чути окрик з лави запасних «Уманьферммашу» - «… Выбей на Олега – и все!!!». Акцент в грі господарів зрозумілий всім – граємо на Гопку! І на 10-й хвилині другого тайму він втретє (!!!) втікає один на один з Єрошовим! Зіткнення! Арбітр фіксує порушення! І з центра поля ( а ти встигни за стрімкою атакою Гопки!) рішуче вказує на 11-метрову позначку! Вкупі з повторним попередженням і вилученням Єрошова пенальті можуть переломити хід всього протистояння! Починаються суперечки і дискусії. Тут відмічу факт, що наші футболісти виявилися значно розумнішими і адекватнішими за «зірок» двох українських «грандів» і не влаштували ганебного видовища для численних глядачів. Арбітр консультується з асистентом арбітра і призначає таки штрафний замість пенальті. Пам’ятаєте про «сто грам»? Так ото – спробуй розібратися! Як би там не було – а «УТК-Ятрань» точно в меншості. Олександр Єжаченко змушений знімати з гри Євгена Єжаченка і випускати на поле Артема Московського. Який якраз відбув дискваліфікацію. Це якесь вже прокляття! Пам’ятаєте, що тепличники мали в минулому сезоні аж три вправних голкіпери. Але після прийняття рішення про незаявку на сезон Євгена Прудиуса «УТК-Ятрань» постійно опиняється в ситуації, що доводиться грати навіть без другого голкіпера (а на першу гру чемпіонату Єрошов буде дискваліфікований).
Але момент ще не вичерпано. Не забуваємо, що ще штрафний з самої лінії карного майданчика. Мачульський його виконує – поперечина!

Зрозуміло, що попереду більше ніж пів години осади воріт «УТК-Ятрань». На 69-й хвилині Юрій Степанюк лише ціною фолу і попередження зриває досить небезпечну атаку господарів. За три хвилини Дмитро Казанюк попри невисокий зріст рятує колектив, діставши м’яча головою після небезпечної подачі справа. Справжня навала від «Уманьферммашу» починається! На 74-й хвилині гостра передача в розріз на Дехтяренко, але відразу двоє захисників кидаються під удар і ціною ушкоджень блокують його! Ще за дві хвилини знову доводиться самовіддано відбиватися і кидатися під удари! Спекотно було і після кутового на 79 хвилині! І тут все могло розв’язатися – на 83-й хвилині «УТК-Ятрань» провели блискучу контратаку і передачу справа кинувся закривати Олександр Казанюк. Але його збивають. Ще один пенальті! Але виконувати його чомусь береться не сам Олександр Казанюк а вказують це зробити Сергію Баланюку. Всім помітно, що цей нападник сьогодні не зовсім вдало увійшов у гру. І удар з 11-метровї позначки теж не вийшов точним – м’яч ковзнув по поперечині і вилетів за поле! А це означає – спекотному ендшпілю бути!
Ще 7 хвилин основного і майже 7 (!) компенсованого тривали «гойдалки» - «Уманьферммаш» всіми силами йшов вперед, «УТК-Ятрань» самовіддано захищалася (тут важко відмітити когось – але закцентую увагу на Артемові Московських, який просто безпомилково відіграв, проявивши вкрай необхідні в такі хвилини холоднокровність і майстерність!) і проводили гострі контр-випади. Напруга була така, що можна було повітря на шматки різати! Оце півфінал кубка справжній! Вихід до головного матчу потрібно вистраждати! І «УТК-Ятрань» провияли справжні бійцівські якості і волю до перемоги! При цьому можна подякуваті і «Уманьферммашу». Обидві команди вкотре подарували глядачам справжнє, емоційне видовище!

http://umanfootball.com.ua/news/news4/1571-umanske-derb-znovu-viyshlo-takim-scho-sprobuy-vgamuvatisya-zabuti.html
Благодарим Игоря Соболенко за предоставленную информацию для нашего сайта.
Футбол Уманщини від Ігоря Соболенка

Ура, Украина!

Горжусь за медали Украины! Желаю ещё ! Алла Из Нью Йорка.