Масляна в Умані

Культурная жизнь

12 і 13 березня в Умані відбувались масові гуляння з нагоди Масляної. Два дні поспіль на майданчику біля парку «Софіївка» було велелюдно. Повеселитися та посмакувати млинцями йшли цілими сім’ями. Розваги і частування були на будь-який смак і вік.

Зі святкової сцени уманчан привітав міський голова Олександр Цебрій.

- Збереження та популяризація народних традицій мають вагоме значення для формування свідомості справжнього українця. Сподіваюсь, що започатковані нами фестивалі «Уманська коляда» й «Уманська масляна» стануть традиційними і сприятимуть підвищенню соціальної активності населення та розвитку туристичної галузі міста, - зазначив Олександр Володимирович.

Ярмарок, який зібрав народних умільців з різних куточків України, вражав різноманіттям представлених виробів.

Піснями і танцями святкувальників розважали творчі колективи міста та району. Особливим гостем свята став гурт «Монте Крісто».

Окрім головного символу Масляної – млинців, уманчани смакували шашликами, пиріжками, рум’яною випічкою.
Організатори свята потурбувалися і про дозвілля маленьких уманчан. Для них працювала дитяча зона з атракціонами. Аніматори не давали дітям сумувати, залучали їх до різноманітних ігор
Охочим долучитися до народного мистецтва пропонували спробувати себе у майстер-класах з різьблення по дереву, розфарбовування гіпсових фігурок, створення ляльки-мотанки та паперових птахів тощо.

Під час святкування Масляної вперше в Умані відбувся політ на повітряній кулі. Разом з охочими побачити Умань згори повітряна куля піднялася на 1100 метрів у небо і кружляла над містом 1,5 години
Кульмінацією свята стало спалення опудала зими, що, за українським повір’ям, символізує остаточну перемогу тепла над холодом, позбавляє від усіх негараздів, заряджає добром та позитивом.
Свято вдалося, і про це свідчать безліч позитивних відгуків уманчан. Вони зазначають, що такі масові народні гуляння в Умані відбуваються вперше, і сподіваються, що не востаннє.

Благодарим УМАНСЬКУ МІСЬКУ ВЛАДУ за информацию
http://vk.uman-rada.gov.ua/index.php/novyny/5810-umanchany-vidsviatkuvaly-maslianu-narodnym-hulianniam-i-zapuskom-povitrianoi-kuli

Видео предоставлено на сайте Youtube.com: TV Uman