Спостерігають за погодою вже 130 років

История города

13 вересня виповниться 130 років від часу заснування метеорологічної станції Умань – однієї з найстаріших станцій в Україні. У 1885 році при Уманському середньому училищі землеробства та садівництва почала діяти метеорологічна станція 2 розряду, яку відкрив і очолив викладач фізики, хімії та метеорології В.О.Поггенгполь, який упродовж 22 років здійснював метеорологічні та фенологічні спостереження.

В 1921 році метеорологічна станція Умань увійшла до складу Української метеорологічної служби. З 20 травня 1976 року і до цього часу начальником метеостанції є Г.О.Волжаніна (Почесний працівник Гідрометслужби України)

Вже 130 років дані спостережень зі станції надходять в мережу Всесвітньої метеорологічної організації. Зараз метеорологічна станція надсилає свої дані до Українського ГМЦ, деякі із даних надходять до глобальної системи спостережень за кліматом (Швейцарія).

Сьогодні метеорологи 8 разів на добу проводять спостереження за температурою повітря, відносною вологістю повітря, температурою на поверхні ґрунту та снігового покриву, напрямком та швидкістю вітру, кількістю та висотою хмар, атмосферним тиском, опадами, атмосферними явищами. Окрім цього, проводяться снігомірні зйомки на сільськогосподарських угіддях, спостереження за ростом, розвитком сільськогосподарських культур, станом перезимівлі озимих культур, запасами продуктивної вологи в ґрунті.

Історично склалось, що метеорологічна станція Умань перетворилась на своєрідний освітній осередок для місцевих підприємств, організацій, шкіл, вишів — сюди на екскурсію приходять школярі та студенти. Упродовж років в історії метеостанції були і досягнення і важкі часи, та попри все, гідрометеорологам вдалося виростити і зберегти головне багатство – високоосвічених, професійно підготовлених фахівців.

Віталій ПОСТРИГАНЬ,
начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології

"Черкаський край"
http://www.kray.ck.ua/feed/item/12696-sposterigayut-za-pogodoyu-vzhe-130-rokiv