Уманщина вшанувала пам’ять жертв літа 1941 року

Наша память

6 серпня представники районної влади, депутатського корпусу районної ради та ветеранської громадської організації вшанували пам’ять жертв трагічних подій літа 1941 року.

У роки Великої Вітчизняної війни Уманщина, як і вся Україна, стала ареною запеклих кровопролитних боїв. У кінці літа 1941 року біля села Підвисоке відбулася одна з найтрагічніших подій перших місяців Великої Вітчизняної війни. Саме тоді ціною власного життя, вцілілі воїни 6-ї і 12-ї армій Південно-Західного фронту зірвали плани гітлерівців, які хотіли блискавично захопити Київ та інші життєво важливі центри України. Центром боротьби стала «Зелена Брама» – лісовий масив на правобережжі річки Синюха, біля села Підвисоке Новоархангельського району на Кіровоградщині.

Провал Уманської оборонної операції призвів до того, що в оточення потрапили та були практично повністю знищені війська цих армій, якими командували генерал-лейтенант Іван Музиченко і генерал-майор Павло Понєдєлін. За даними штабу Південного фронту, до початку серпня армії налічували близько 130 тисяч чоловік, але оточення вдалося уникнути лише 11 тисячам солдатів і офіцерів. Решта – або потрапили в полон, або навіки полягли в урочищі «Зелена Брама».

З історичних джерел також відомо, що з 2 до 8 серпня 1941 року на рубежі населених пунктів Оксанина та Бабанка, що на Уманщині, відбулась запекла боротьба між радянськими військами та німецько-фашистськими загарбниками. Нині на цьому місці за ініціативи районної влади встановлено пам’ятний знак воїнам 6-ї та 12-ї армій.

З нагоди пам’ятної дати, керуюча справами районної ради Наталія Короп, радник голови районної ради Дана Гайда, заступник керівника апарату райдержадміністрації Олександр Сліпченко, депутати районної ради Анатолій Дем’янчук, Микола Муковоз, Степан Буряк, Микола Осауленко, Григорій Пензай та представники ветеранської громадської організації району взяли участь у покладанні вінків і квітів до пам’ятного знака.

Цього ж дня представники влади району та депутати районної ради, представники ветеранської громадської організації відвідали урочище «Зелена брама» та село Підвисоке, де взяли участь у заходах із вшанування пам’яті жертв трагічних подій літа 1941 року та поклали вінки й квіти до меморіальних місць, пов’язаних із цими кривавими подіями минулого століття.

Ніхто не забутий, ніщо не забуто…

Уманська районна рада
http://umanrada.gov.ua/article_1914.htm