"Уманьферммаш" модернізується

Новости города

Для «Уманньферммашу» 2014 рік був знаковим: у липні на підприємство прийшов новий інвестор. «Заміна коней» в умовах економічної кризи – справа дуже непроста. Як нині справи у місцевого на заводі? Уманчан це дуже цікавить, адже ПАТ «Уманьферммаш» - один з китів, які тримають бюджет міста. Перш ніж відповісти на запитання журналістів, генеральний директор підприємства, депутат обласної ради Анатолій Ліпкан запропонував їм побачити на власні очі кілька «картинок з життя» заводу.

Будівельний майданчик в мікрорайоні ДОС в Умані. Серед білих, оздоблених яскравими балконам будинків виростає ще одна дев’ятиповерхівка на 90 квартир, яку зводить відділ капітального будівництва «Уманьферммашу». «Проект – найновіший, в Умані таких ще немає, - сказав заступник директора з питань будівництва Іван Угніч. – Стіни утеплені, прокладка з перліту, яка забезпечує також звукоізоляцію. Вікна – склопакети, монтується автономне опалення, встановлюються лічильники. Просторі лоджії, кухні у двокімнатних квартирах – по 14 квадратних метрів. За бажанням майбутніх господарів робимо навіть кухні-вітальні за нинішньою модою».

У нових будинках живуть не тільки працівники заводу. Плануючи придбати житло, сюди звертається немало уманчан.

Друга зустріч – в цеху. Тут головний інженер заводу Сергій Жорницький з гордістю показує обнову – лазерну установку «Aramis», яка виконує розкрій металу. За старою технологією для кожної деталі доводилось робити свій штамп, а це затрати металу, праці, коштів і часу. Нині ж установка з програмним управлінням все виконує за лічені хвилини. Якість – найвища, а затрати праці просто не зрівняти. Є ще одна новинка – експрес-аналізатор для перевірки якості металу.

- Починаючи роботу з новим інвестором ми ставили перед собою мету перш за все модернізувати виробництво. І за півроку у технічне переоснащення заводу вклали 9 мільйонів гривень, - зазначив А.В.Ліпкан. – Вперше за останні 10 років для цієї мети використано таку суму. Лазерна установка – це перший крок в оновленні. Також перебазували ливарний цех на нашу основну територію, раніше він був на іншому кінці міста.

У обсягах виробництва і реалізації продукції «Уманьферммаш» не знизив темпів у порівнянні з минулим роком. Середня місячна зарплата на заводі зросла на 250 гривень і складає 3100 гривень.

- За характером я максималіст, хочу для нашого заводу найкращого, - усміхається Анатолій Васильович. - На 2015 рік плануємо збільшення виробництва і реалізації продукції на 15 процентів. У переоснащення виробництва збираємось вкласти шість мільйонів гривень, а прогнозований ріст заробітної плати – 15 – 17 відсотків. Здамо в експлуатацію будинок у ДОСах і тоді в активі заводу буде 1201 квартира, збудована за роки незалежності України. У планах соціального розвитку також зміцнювати нашу спортивну базу.

Профіль заводу залишається той же: випускаємо техніку для агропромислового комплексу і для металургійного виробництва. Постійно поповнюємо і оновлюємо асортимент. А найзаповітніше бажання на новий рік: щоб техніка з нашого заводу працювала на розквіт держави і щоб працювали на них хлопці, які зараз в окопах на Сході.

http://www.kray.ck.ua/ekonomika/promislovist/item/10839-umanfermmash-modernizuetsya
"Черкаський край"