"УТК-Ятрань" здала іспит на зрілість!

Спорт

"УТК-Ятрань" Уманський р-н - ФК "Зоря" Білозір'я - 4:1
В попередньому турі "УТК-Ятрань" розгромила 6:0 "Спартак" і забронювала собі мінімум бронзові медалі.

1 листопада. 14:00, Паланка. 400 глядачів
Арбітр: Баранов Іван (Канів)
Асистенти арбітра:Сухаренко Ігор (Черкаси),Лобанов Володимир (Золотон. р-н)
Делегат-інспектор: Цвященко Г. П. (Звенигородка)
"УТК-Ятрань": Прудиус, Гончаренко, Коломієць (86, Фещенко), Баланюк (60, Павленко), Казанюк О., Троян, Малютін, Ткач (90+2, Авраменко), Стеценко (73, Дудник), Швець (87, Трифонов), Казанюк Д.
"Зоря": Єрошов, Мачульський, Зоря, Грищук, Калініч, Листопад (46,Тарасенко), Сторчоус, Гуд (46, Ткаченко), Гопка (46, Кошадзе), Індутний (46, Трандафілов), Грищенко (46, Коломієць)
Голи: 1:0 - Ткач (25), 1:1-Кошадзе (57), 2:1-Павленко (74), 3:1-Швець (81), 4:1-Коломієць (82)
Попередження: Калініч (63), Тарасенко (65), Ткач (79)
(щодо попереджень команди "Зоря" то потрібно уточнення - не встиг уточнити)

В попередньому турі "УТК-Ятрань" розгромила 6:0 "Спартак" і забронювала собі мінімум бронзові медалі. Це вже робило сезон 2014 для колективу успішним. Завдання було вже навіть перевиконане. Але залишалося ще два матчі і тепличники зберігали шанси і на другу сходинку турнірної таблиці. Причому перемога в двох матчах зберігала саме для "УТК-Ятрань" це місце незалежно від успіхів конкурентів із "ЛНЗ-Лебедин". Команда Уманського району набрала чудовий хід у другому колі. Але в передостанньому турі приймали беззаперечного лідера обласного футболу білозірську "Зорю". Беззаперечно - кульмінація сезону! популярний в області ресурс "Черкаський спорт" навіть відверто назвав поєдинок у Паланці "срібним матчем сезону". І хоча попереду ще був останній тур, але все ж напевне саме так воно і є.

Як і водиться перед такими резонансними зустрічами, збільшена увага призводила і до зростання різних чуток. Любителі конспіралогій навіть мусолили гіпотезу, що "Зоря" просто "здасть" поєдинок. Напевне порівнювали по собі. Хочу відразу відмітити для тих, хто не був у Паланці цієї суботи (для тих, хто був, нічого пояснювати не треба - самі все бачили) - "Зоря" була чудово вмотивована відібрати очки у господарів. Турнірної мотивації не було (білозірці достроково стали втретє поспіль чемпіонами і вийшли на матч у футболках з відповідним написом на грудях - яскраво виглядало, мають право!), але іншої мотивації явно не бракувало! Я з системою преміювання у "Зорі" не знайомий, але гравці команди були явно зацікавлені в Паланці в результаті, неприємному для господарів. Красномовною була радість і вигуки білозірців, коли вони зрівняли рахунок. Не менш красномовними були емоції і після пропущених наприкінці матчу голів (частково можна і на фото вгледіти).

Розпускали плітки дехто і щодо якоїсь лояльності до "УТК-Ятрань" арбітрів. Навмисно не мусіював цю тему ДО матчу. А ось після завершення чемпіонату не пожалію свого часу і викладу статистику по призначенням арбітрів деяких команд в чемпіонаті області. Одне можна сказати - арбітр сьогоднішнього матчу Іван Баранов лише одного разу був арбітром матчу за участю "УТК-Ятрань". Це було ще в 3-му турі, 17 травня у Золотоноші. Ну ніяк не "пришиєш рукава" тут. Як кажуть - не там копали шукачі. Можливе краще б оцінили ту форму ігрову, яку набрала команда "УТК-Ятрань" в другому колі - 74 забитих мячів в чемпіонаті про це красномовно свідчать. В 9 матчах 2-го кола було здобуто 7 перемог, з них 4 розгромних, забито 39 мячів. Це інформація для роздумів.

Але перейдемо власне до гри. А вона вийшла на славу! Як по мені, то по якості гри і по драматургії накраща гра року в Паланці. Як кажуть - на завершення сезону в подарунок відданим уболівальникам! І це при тому, що в 2014 матчів-шоу в Паланці ми побачили багато (чого варті дербі проти "Уманьферммашу" та "Базису" і т.д.).

З перших хвилин обидві команди дали чітко зрозуміти - буде весело! Ніхто не збирався відсиджуватися в обороні. При цьому футболісти демонстрували чому самі ці команди серед лідерів чемпіонату. На помилку-подарунок від опонента очікувати було марною справою. Помилитися суперника потрібно було змусити власною активністю.

На 18-й хвилині трапився перший яскравий викид адреналіну. Олександр Казанюк виконував кутовий справа. І спрямував по досить несподіваній траекторії. Мяч полетів на незручній для захисників траекторії - ні головою не зіграти, ні ногою толком. І Листопад припустився помилки. Падаючи, він зіграв рукою практично у власному воротарському. Але покарання не послідувало (привіт розпускаючим плітки!). Висловлю своє бачення ситуації. пенальті мав бути призначеним. Але арбітр матчу І.Баранов епізод не міг бачити (він заянів вірну позицію а епізод трапився на протилежному куті воротарської) а асистент арбітра В.Лобанов не осмілився відповідно сигналізувати. Можу зрозуміти і арбітра і асистента. Але тепличникам від цього легше не стало. Але вони на це не стали зважати і зациклюватися. І в цьому продемонстрували один з проявів зрілості команди.

На 25-й хвилині затяжна атака господарів призвела до всплеску вже не адреналіну а позитивних емоцій. Небезпечний навіс справа не призвів до взяття воріт. Але мяча "підібрав" Андрій Ткач. він елегнтно "прибрав" Сергія Мачульського і з кута штрафної ювелірно викрутив мяча у самісіньку дальню "девятку". Шансів у капітана гостей Віктора Єрошова не було жодник! 1:0! Такий потрібний і такий гарний гол!!!
Практично за хвилину Сергій Грищук ледь не відновив рівновагу! Він невідпорно пробивав головою, але Євген Прудиус у карколомному стрибку витягнув здавалося "мертвого" мяча!!!

На 37-й хвилині "УТК-Ятрань" провела швидку контратаку. Віталій Швець стрімко продерся лівим флангом і видав ювелірну передачу. Олександр Казанюк пробивав правою ногою з убойної позиції!!! Стадіон у передчутті щастя, але мяч пройшов поряд зі штангою! А так хотілося....

перерві матчу головний тренер "Зорі" Роман Поліщук провів відразу 5 замін. Шукачам "чогось" тут теж доведеться розчаруватися... На поле вийшли не дублери. Хотів би я подивитися на команду в області, де можуть послабити гру, випускаючи на поле Євгена Тарсенка, Вячеслава Ткаченка, Левана Кошадзе, Євгена Трандафілова... А ось свіжишим половина складу у гостей стала однозначно! "Зоря" може собі дозволити мати якісну заміну і ротацію складу.

На 57-й хвилині саме гравці, що вийшли на заміну, і створили гол у ворота господарів. Євген Трандафілов продерся правим флангом а Леван Кошадзе розстріляв Євгена Прудиуса! 1:1 - радість лави запасних "Зорі" була красномовна!

"УТК-Ятрань" не "поплила" і витримала удар. У грі настав момент, який у фізиці характеризується як "стан нестійкої рівноваги". Гра пішла на зустрічних курсах. Спрогнозувати кінцевий результат було важко!

Ось тут спрацювали вже заміни, які зробив керманич "УТК-Ятрань" Олександр Єжаченко. Святослав Дудник, буквально вийшовши на поле, відкрився на лівому фланзі, отримав передачу і відігрався у центр. А там ще один вийшовший на заміну Михайло Павленко розстріляв зблизька ворота - мяч поцілив у самісіньку ближню "девятку"! 2:1! Більшість на трибунах шаленіє від радості!

цікаво, що буквально за хвилину до цього могли забити гості. Леван Кошадзе втік від Романа Гончаренка (молодий центр загалом првів гарний матч і цей епізод став радше виключенням!), але холоднокровно зіграв Євген Прудиус! ось такі гойдалки емоцій!!!

А на 81-й хвилині джокер-Павленко вже сам асистував! Михайло обіграв зліва Олексія Зорю, виграв боротьбу у Сергія Мачульського і віддав передачу на Віталія Швеця. Той зробив все блискуче і рахунок став 3:1!!! Наша команда і уболівальники шаленіють!!!

І тут же видав ще один шедевр Сергій Коломієць, який поцілив з кута штрафної в самісіньку дальню "шестірку"! Це була перемога! Грати ще було з хвилин 10. Гості навіть в поперечину раз поцілили, але всі були впевнені, що тепличники свого вже не упустять!

БЛИСКУЧА ПЕРЕМОГА "УТК-ЯТРАНЬ"!!! Скажу свою оцінку - в сьогоднішньому матчі наша команда здала іспит на зрілість. Чемпіонат ще не завершився. Ще непростий матч у Каневі, від результату якого залежить доля срібла. Але ТАКА перемога над ТАКИМ суперником - це само по собі є оклчним знаком яскравого сезону! І дуже хотілось би додати за тиждень - сезону срібного! Але попереду ще важкі 90 хвилин...

Благодарим Игоря Соболенко за предоставленную информацию для нашего сайта.

Футбол Уманщини від Ігоря Соболенка

http://umanfootball.com.ua