108 – річниця від дня народження генерала армії І.Д. Черняховського

Наша память

В історії Уманського краю є чимало людей, життєвий шлях яких примножив його славу. З їхніми іменами пов'язані стародавні часи і славна козаччина, становлення молодої Української республіки і сьогодення. Та чи не найбільше прославилася наша земля іменами своїх земляків під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років.

Chernyakhovsky 105

Серед цих постатей, у сузір'ї визначних синів і дочок України, справді грандіозною є постать - великого сина нашого народу, талановитого полководця Великої Вітчизняної війни, двічі Героя Радянського Союзу, генерала армії і, просто, нашого земляка, який Батьківщині віддав всі свої сили, талант, з честю виконавши свій священний обов’язок – тяжкий і благородний, і вище від якого немає нічого на землі. Ім’я його Іван Данилович Черняховський.
Його бойовий шлях проліг через найактивніші ділянки фронту. З іменем Черняховського пов’язано визволення від німецько-фашистських загарбників багатьох міст і сіл Росії, України, Білорусі, країн Балтії.
60-а армія, під командуванням І.Д. Черняховського, брала активну участь у Київській наступальній операції і визволенні від ворога столиці України, а також інших міст.
В квітні 1944 року тридцяти семирічному генералові доручили командувати 3-м Білоруським фронтом. Це було високе визнання його таланту. Влітку цього року війська фронту оточили і знищили центральне угруповання ворога із 30 дивізій і визволили столицю Білорусі Мінськ.
Життя чудового полководця, людини великої душевної сили і мужності, краси і доброти обірвалося напередодні Перемоги: 18 лютого 1945 року в бою за місто Мельзак у Східній Прусії, де генерал І.Д.Черняховський був смертельно поранений. Життя Івана Даниловича, неначе спалах - всього неповних 38 років.
Саме сьогодні Уманщина з гордістю відзначила 108 - річницю від Дня його народження.
З цієї нагоди, аби віддати данину шани та поваги до свого минулого, представники районної влади, органів місцевого самоврядування та місцева громадськість, зібралися на священній землі Уманщини, в мальовничому селі Оксанина, де й народився Черняховський

Є люди - безсмертні. Безсмертя - це сила
Яка заповідана тільки герою ...
Зваблива й жорстока вона розлучила
3 дружиною (країною), друзями і дітворою.
3 веління Вітчизни і встав він над світом.
Не звідавши смерті від ран і пробоїн.
Отак і ввійшов він в безсмертя гранітом
Іван Черняховський - людина і воїн!

На сам перед, за давньою традицією, до погруддя І.Д.Черняховського на Алеї Слави, яка увіковічнює пам’ять 10 жителів Уманського краю - героїв Радянського Союзу та Героя України було покладено вінки та квіти.
глибокою вдячністю учасники святкового заходу схилили голови перед тими, хто загинув у смертельному двобої з фашистськими агресорами. З сумом і скорботою згадали їх та вшанували хвилиною мовчання.
На завершення, учасники зібрання відвідали музей імені І.Д. Черняховського, який збудований на честь 70-річчя з дня його народження, черговий раз поринувши у вир спогадів, пов’язаних із житєвим шляхом Героя.

http://umanrda.gov.ua/2014/06/29/umanschina-vdznachila-108-rchnicyu-vd-dnya-narodzhennya-generala-armyi-dvch-geroya-radyanskogo-soyuzu-d-chernyahovskogo.html

Уманська районна державна адміністрація