Японський журналіст відвідав музей фронтовика К. М. Дерев’янка.

Наша память

Жителям Уманщини долею випало проживати на землі, на якій зростало сузір’я відомих особистостей та героїв.

Серед легендарних військових діячів – генерал-лейтенант Кузьма Миколайович Дерев’янко, уродженець с. Косенівка, який у вересні 1945 року від імені Радянського Союзу підписав Акт про беззастережну капітуляцію мілітаристської Японії та був головою Міжсоюзницької комісії в Токіо. 2 вересня 2005 року, з нагоди 60-річчя підписання капітуляції, на батьківщині нашого земляка урочисто було відкрито музей-садибу К. М. Дерев’янка.

Нещодавно цей історико-культурний комплекс відвідав кореспондент японського видання «The Asahi Shimbun» (japan's leading newspaper) Toshiya Umehara (London Bureau Chief Corespondent European Editor).

В ході візиту журналіст зустрівся з племінницею Кузьми Дерев’янка Ларисою Трохименко, яка в цей час перебувала в Косенівці. Вона провела екскурсію музеєм і садибою, розповіла, які тут відбуваються заходи: зустрічі з відомими людьми, розповіді про цікаві подорожі, виставки до визначних дат. Останні події були присвячені 60-річчю Черкащини та 200-річчю від Дня народження Т. Г. Шевченка.

Кореспондент цікавився особистими спогадами жінки про дядька Кузьму, розпитував про перспективи розвитку музею та можливості розширення експозиції за рахунок наявних фондів його колекції. Гість був в захваті від побаченого і, на згадку про себе, залишив запис в музейній Книзі відгуків.

За інформацією відділу з суспільно-політичних питань, регіонально-інформаційної політики та зв’язків із засобами масової інформації апарату Уманської райдержадміністрації

Черкаська обласна державна адміністрація
http://www.oda.ck.ua/?lng=ukr&section=2&page=2&id=1111784