Умань відзначила 70-річчя визволення від фашистських загарбників

Светлый праздник - День Победы

10 березня 1944 року завдяки самовідданості та героїзму радянських воїнів Умань було звільнено від фашистських загарбників, і цей день став знаковим в історії нашого міста.

З нагоди 70-ї річниці визволення Умані відбулась церемонія покладання вінків та квітів до Обеліску Слави за участю керівництва міста, депутатів міської ради, представників трудових, педагогічних та студентських колективів, підприємств, установ, організацій та громадськості міста.

http://www.oda.ck.ua/?lng=ukr&section=2&page=3&id=12548
Черкаська обласна державна адміністрація
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Уманщина вшанувала своїх земляків-визволителів

Chernyakhovsky 105

Відзначаючи 70-ту річницю визволення нашого краю від фашистських поневолювачів у роки Великої Вітчизняної війни, заступник голови Уманської райдержадміністрації Сергій Рогальський, разом із заступником голови районної ради Валентиною Швець, як вдячні нащадки, відвідали село Оксанино, де народився і виріс наш уславлений земляк Іван Черняховський. Його було двічі удостоєно звання Героя Радянського Союзу, нагороджено орденом Леніна, двома орденами Суворова I ступеня, орденами Кутузова та Богдана Хмельницького I ступенів, чотирма орденами Червоного Прапора та багатьма медалями за заслуги перед Батьківщиною.

У Велику Вітчизняну війну 43 маршали і генерали виконували обов’язки командувачів фронтів. Тільки за перші півроку війни посаду командувача фронтом займали 28 генералів і маршалів. Лише одинадцятьом з них вдалося закріпитися і здобути визнання. Серед них – наш земляк Іван Черняховський. Менше року генерал очолював третій Білоруський фронт, але уміле керування військами під час проведення Білоруської та Східно-Пруської операції довело непересічний талант Черняховського як полководця. Його ім’я навічно внесено до списку найвидатніших військових стратегів сучасності. На жаль, передчасна смерть не дала повною мірою розкритися його таланту, але військово-теоретична спадщина генерала і досі є цінною для його послідовників.

У сузір'ї визначних синів і дочок України постать двічі Героя Радянського Союзу, генерала армії Івана Даниловича Черняховського є справді грандіозною. Він належав до тієї плеяди полководців, які не губились перед ворогом, а вимотували і знекровлювали його, і з першого дня війни готовили розгром гітлерівській армії.

Під час мітингу-реквієму до братської могили та пам’ятного знаку «Погон»-садиби, де народився І. Д. Черняховський, було покладено вінки та квіти, представники районної влади з сумом та скорботою схилили голови в хвилині мовчання.

http://www.oda.ck.ua/?lng=ukr&section=2&page=3&id=12546
Черкаська обласна державна адміністрація