День партизанської слави

Наша память

Напередодні Дня партизанської слави на території Уманщини вшанували подвиг партизанів та підпільників боротьби з нацистськими загарбниками у роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років.

Гортаючи сторінки історії, згадуємо ті страшні часи, коли на окупованих німецько-фашистськими військами українських землях розгортався підпільний та партизанський рух, який став грізною силою і перешкодою на шляху здійснення фашистами жахливого плану поневолення народів.

На території України діяла величезна партизанська армія - 55 з'єднань, майже 2 тис. загонів та самостійних диверсійно - розвідувальних формувань, в яких воювало понад 500 тисяч партизанів.

На Уманщині також діяли партизанські загони, групи і підпільні організації. Серед них: Черкаський партизанський загін Савченка, який діяв з серпня 1941 по листопад 1942 року та налічував 30 осіб; загін Іващенка, діяв з вересня 1943 по січень 1944 року (719 осіб); Черкаська підпільна організація – Черкаський підпільний райком партії, - з червня 1942 по січень 1944 року (52 особи).

Сьогодні в Уманському районі проживає 4 учасники партизанського руху: Фотина Кирилівна Гера – с.Дмитрушки; Іван Григорович Бистранівський – с. Свинарка; Маньківська Зінаїда Іванівна – с. Родниківка; Іван Кирилович Паламарчук – с. Текуча. Це визначні особистості, люди, які творили історію.

Святим обов’язком влади і суспільства є турбота про тих, чий ратний подвиг став запорукою вільного життя нашого народу.

Отож, з нагоди пам’ятного дня, Уманщина вітала своїх героїв.

Зокрема, заступник голови Уманської райдержадміністрації Сергій Рогальський здійснив виїзд в с. Свинарка, де за участю сільського голови Миколи Гончарука та голови ветеранської організації села привітав учасника партизанського руху Івана Бистранівського з наступаючим святом.

Серед учасників партизанського руху Уманщини були і жінки. Серед них, жителька с.Дмитрушки Фотина Гера, до якої напередодні Дня партизанської слави завітала керівник апарату райдержадміністрації Інна Миронова.

В вітальній церемонії також взяли участь представники сільської ради та учнівський актив місцевої школи.

За багаторічну сумлінну працю та вагомий внесок у патріотичне виховання підростаючого покоління та з нагоди Дня партизанської слави представники районної влади вручили Почесні грамоти районної державної адміністрації та цінні подарунки, висловивши на адресу героїв найщиріші слова побажань:

- Низький уклін Вам за Велику Перемогу, за трудові звершення у повоєнні роки. Міцного здоров'я на довгі роки, щастя, благополуччя та душевного спокою. Нехай над нами буде завжди мирне небо!

http://www.oda.ck.ua/?lng=ukr&section=2&page=3&id=10632

Видео предоставлено на сайте Youtube.com: ТК Умань Новини