Голова ОДА про завершення іудейського Нового року

Культурная жизнь

За офіційною статистикою в Умань зустрічати Рош-га-Шана на могилі свого духовного наставника цадика Нахмана приїхала найбільша кількість паломників, а саме – 27011 хасидів із 16 країн світу. Під час прес-конференції голови облдержадміністрації для засобів масової інформації журналісти звернули увагу Сергія Тулуба на вислів «нове обличчя української влади», який неодноразово вживався іноземними ЗМІ при висвітленні подій іудейського Нового року в Умані. На думку Сергія Борисовича такі асоціації викликали нові підходи співпраці між керівниками обласної влади, правоохоронними органами та представниками паломників.

– За офіційною статистикою в Умань зустрічати Рош-га-Шана на могилі свого духовного наставника цадика Нахмана приїхала найбільша кількість паломників, а саме – 27011 хасидів із 16 країн світу, – підкреслив Сергій Борисович. – Цього року нам вдалося по-новому спрацювати у плані комунікаційної та правозахисної роботи. Як ви знаєте, вперше було проведено зустріч керівників обласної влади та правоохоронних органів із одразу 9-ма керівниками релігійних громад хасидського віросповідання. Під час цієї зустрічі було вирішено багато проблемних питань громадської безпеки та взаємодії силових структур. Вперше була створена спеціальна комунікаційна група з числа самих хасидів (близько 50 осіб), які вже з середини реакційних хасидських груп забезпечували порядок. Для прикладу, головними рабинами була знята з паломників заборона використовувати електронні прибори, що дало можливість полегшити комунікацію. В цілому протягом усього часу перебування хасидів в Умані відбувалась постійна комунікація між прочанами, представниками влади та правоохоронцями.

Керівник області наголосив, що Черкащина готувалась прийняти гостей на гідному рівні. Всіляко забезпечувати комфортні та безпечні умови для прочан та, водночас, не створювати дискомфорт місцевим жителям – таким було основне завдання обласної влади.

– Для розміщення паломників було організовано 2 наметових містечка загальною чисельністю 2 тисячі місць та пункти харчування на одночасне обслуговування майже 15 тисяч паломників. Окрім того, до охорони громадського порядку було залучено 438 працівників міліції та 12 співробітників поліції Ізраїлю. В приміщенні синагоги могли молитися до 12 тисяч хасидів.

Найголовніше, на думку Сергія Борисовича те, що третій рік поспіль святкування паломниками-хасидами іудейського Нового року відбулося без міжнаціональних конфліктів та міжконфесійних непорозумінь.

Черкаська обласна державна адміністрація
http://www.oda.ck.ua/?lng=ukr&section=2&page=2&id=110305