Сергій Тулуб про прийом брацлавських хасидів

Новости города

Створення комфортних і безпечних умов для прийому прочан обговорили сьогодні на черговому засіданні комісії облдержадміністрації з питань забезпечення організації заходів, пов’язаних з паломництвом брацлавських хасидів, за участю керівників структурних підрозділів облдержадміністрації, Уманської міської ради та підприємств, установ, організацій міста, представників Міжнародного благодійного фонду імені рабі Нахмана.

Під час роботи розглядались питання щодо забезпечення належних санітарно - технічних умов в районі компактного розселення паломників; укладання угод про надання послуг відповідними службами; забезпечення охорони правопорядку; організації реєстрації паломників; оподаткування фізичних і юридичних осіб та інші.

Голова обласної державної адміністрації Сергій Тулуб заслухав звіти відповідальних осіб та дав низку доручень керівникам відповідних структур.

Вже традиційно протягом двох десятиліть у вересні до Умані з’їжджаються тисячі прочан, аби зустріти єврейський Новий рік Рош Га–Шана біля могили свого духовного провісника цадика Нахмана. Їх кількість щороку зростає, тому протягом останніх років діє робоча група облдержадміністрації, яка займається питанням перебування паломників на Уманщині. Разом із місцевою владою комісією щорічно розробляється низка заходів, спрямованих на забезпечення життєдіяльності міста.

«Лише минулого року новий 5773 рік тут зустріли майже 23 тисячі паломників із 24 країн світу. Надзвичайних ситуацій та етнічних конфліктів не зареєстровано. Сьогодні налагоджено міжнародне співробітництво з Державою Ізраїль та його Посольством в Україні, неодноразово на Черкащину прибували іноземні делегації. Цьогорічна організація прийому хасидів відбувається на якісно новому рівні», - зазначив Сергій Тулуб, звертаючись до учасників наради.

Нині на Черкащину вже прибуло понад 19 тисяч паломників із різних країн світу, переважна кількість – з Ізраїлю. Міський голова Умані Юрій Бодров доповів про стан підготовки до прийому паломників-хасидів у 2013 році та зазначив, що сьогодні місто живе нормальним життям. Різні служби забезпечують спокій і безпеку на уманських вулицях. Для забезпечення громадського порядку в місті працюють 428 правоохоронців.

З 1 по 11 вересня на території міста створено декілька наметових містечок, діють тимчасові пункти медичного обслуговування, діють цілодобові аптеки, посилено санітарний контроль, затверджено графіки вивезення сміття.

Представник Міжнародного Благодійного Фонду ім. Ребе Нахмана Шимон Бускіла від імені паломників подякував обласній владі за турботу і допомогу приїжджим хасидам.

«Черкащина - це край, де є багато святих місць, які треба задіяти до розвитку економіки області за рахунок туристичної галузі. Це повинно бути прозоро, доступно і в рамках діючого законодавства», - у свою чергу зазначив Сергій Тулуб.

Керівник області дав доручення керівництву міста та відповідних структурних підрозділів облдержадміністрації подбати про подальше забезпечення транспортного, побутового та медичного обслуговування гостей області.

Черкаська обласна державна адміністрація
http://www.oda.ck.ua/?lng=ukr&section=2&page=2&id=110271