Уманчани відсвяткували 90-річчя утворення району

Политика

21 серпня 2013 року жителі Уманщини відсвяткували три найважливіші події в житті країни та рідного краю – 22-гу річницю незалежності України, 90-річчя утворення району та «Обжинки – 2013». На свято прибули почесні гості: перший заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Сергій Рябцев, народний депутат Антон Яценко, ректор університету Збройних Сил України Василь Тилилим, ректор Уманського державного педагогічного університету Наталія Побірченко, ректор Уманського національного університету садівництва Олена Непочатенко, міський голова м. Умань Юрій Бодров, командир військової частини А1588 Василь Цимбал, депутати районної ради, а також делегації з Христинівського, Монастирищенського, Маньківського, Тальнівського, Жашківського, Катеринопільського районів Черкащини та Немирівського району Вінницької області.

Урочистості відбувалися у селі Паланка. Гості свята до початку офіційних урочистостей оглянули підготовлені жителями сільських громад експозиції та столи достатку, де було представлено все, чим багате наше село – вирощене руками хліборобів й створене народними умільцями. Усі присутні мали можливість переглянути й виставку військової техніки та зброї.

Розпочалось святкування з урочистої церемонії відкриття погруддя Т.Г. Шевченку, 200-річний ювілей якого Україна і світ відзначатимуть у наступному році. Разом з господарями – головою райдержадміністрації Анатолієм Петренком, головою районної ради Сергієм Кулібабою й сільським головою с. Паланка Петром Кучеренком, почесні гості на знак пошани поклали квіти до погруддя Великого Кобзаря. Освячення пам’ятника здійснив Благочинний Уманського району протоієрей Анатолій.

Також керівники району й почесні гості вклонилися пам’яті 218 жителів Паланки, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни, і поклали квіти до обеліска Слави.

На виконання державної та обласної програм «Шкільний автобус», з метою створення освітніх округів і надання якісних освітніх послуг Уманський район отримав новий автобус для перевезення учнів. Тож у день свята перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Рябцев вручив ключі від транспортного засобу начальнику відділу освіти райдержадміністрації Оксані Супрунець.

Після урочистої частини розпочалась святкова програма, яка була насичена різноманітними заходами.

Спочатку перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Рябцев у супроводі керівництва району завітав на імпровізований «Український ярмарок». Привітавши всіх учасників ярмарки зі святом, Сергій Рябцев виконав приємну місію, започатковану торік на Черкащині, – вручив 5 жителям сіл району сертифікати на безкоштовне отримання нетелей, яких вони вирощуватимуть у своїх особистих господарствах.

Переглянувши коротке театралізоване дійство й виступ фольклорного колективу та торгові ряди, гості свята ознайомилися з виставками майстрів декоративно-прикладного мистецтва та композиціями, підготовленими колективами освітянських закладів району.

Не менше, а, можливо, ще й більше враження справили столи достатку й виставки, підготовлені сільськогосподарськими підприємствами, товариствами, фермерами і територіальними громадами сіл. Але найбільшу увагу присутніх викликали композиції Уманського національного університету садівництва, наукові розробки, зразки селекцій, адже без науково обґрунтованого ведення землеробства не можна отримувати високі врожаї. І це нині знають усі, хто професійно працює на землі.

Далі свято продовжилося на центральному стадіоні. З вітальним словом до всіх присутніх звернувся перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Рябцев. Він коротко розповів присутнім про здобутки в соціально-економічному розвитку, яких досягла Черкащина за перше півріччя 2013 року, зокрема, й в аграрному секторі. За його словами трудівникам черкаських полів вдалося виростили небувалий урожай зернових і зернобобових культур, який дозволяє області бути серед лідерів в Україні.

Особливо Сергій Віталійович наголосив на тому, що Уманський район за підсумками збору ранніх зернових культур здобув першість в області. Водночас, перший заступник голови облдержадміністрації зазначив, що держава і керівництво області приділяють увагу не лише розвитку економіки, але й розбудові інфраструктури на селі, підвищення рівня життя селян, поліпшення їх соціального захисту тощо. Зокрема, здійснюється газифікація сільських населених пунктів, прокладаються водогони, ремонтуються заклади охорони здоров’я, відкриваються багатофункціональні спортивні майданчики, поступово зростає заробітна плата.

З вітальними словами до учасників свята звернулися також народний депутат Антон Яценко, голова райдержадміністрації Анатолій Петренко, голова районної ради Сергій Кулібаба, а також міський голова Умані Юрій Бодров.

Користуючись нагодою, перший заступник голови облдержадміністрації разом з керівниками району вручили Почесні грамоти та цінні подарунки багатьом працівникам Уманщини з нагоди Дня незалежності України й 90-річчя утворення району, а також відзначили переможців жнив.

Окрім того, ювілейною медаллю «90 років Уманському району» було нагороджено тих жителів Уманщини, які своєю працею зробили значний особистий внесок у розбудову регіону, розвиток соціально-економічного потенціалу, досягли вагомих здобутків у галузі сільського господарства, освіти, культури, охорони здоров’я, займалися активною громадською діяльністю.

Родзинками свята стали виступи народного артиста України Анатолія Матвійчука та заслуженого ансамблю пісні і танцю Збройних Сил України. А ще учасники урочистостей мали змогу побачити показові виступи парашутистів – фігури польоту та стрибки на точність їх приземлення.

http://oblrada.ck.ua/novini/1474-umanchani-vdsvyatkuvali-90-rchchya-utvorennya-rayonu.html
Відділ інформаційного забезпечення та взаємодії із засобами масової інформації
Черкаська обласна рада