«ПАРК «СОФІЇВКА» - ЦЕ УКРАЇНСЬКИЙ ВЕРСАЛЬ»

Софиевка

Не здивуєш Умань іноземцями, але приїзд представницької делегації на чолі з надзвичайним повноважним послом Франції в України Аленом Ремі став для міста подією. Давно хотілось побувати в Умані, - сказав пан Ремі. – Місто відоме в Європі, зокрема у Франції, своїм знаменитим дендропарком «Софіївка» і паломництвом хасидів. Крім того, Умань єднає давня дружба по лінії народної дипломатії з французьким містом Ромійї-сюр-Сен. Міста стали побратимами більше 50 років тому. Дружба випробувана історією і часом. Ми хочемо додати цьому спілкуванню нового дихання, нових форм співробітництва. І, щоб знати країну, мало знайомства зі столицею. Треба бувати в маленьких містах, селах, бачити, як живуть і працюють люди в глибинці.
- А цей край- квітуча чорноземна смуга між Поліссям і Спеповою зоною – це і є справжня споконвічна Україна, де зароджувалась національна культура, - зазначив президент Асоціації «Україна-Франція», директор інституту філософії НАН України академік Мирослав Попович, що також побував того дня в Умані.
Після офіційного прийому у міськвиконкомі заступник уманського міського голови, депутат обласної ради Галина Кучер знайомила показала гостям Умань. І всюди гості переконувались, що в маленького українського міста багато спільного з французькою культурою і економікою. В уманській гімназії та педагогічному університеті вивчають французьку мову. В картинній галереї в рамках фестивалю «Французька весна» триває виставка робіт відомого фотохудожника Роберта Дуано. В асортименті хлібокомбінату є французькі круасани, а Ромійї-сюр-Сен печуть булочки і пряники за уманськими рецептами. Під час прогулянки алеями «Софіївки» гості дізналися, що про дивовижний уманський парк в Європі вперше дізналися завдяки французам: у 1815 році приятель родини Потоцьких письменник Огюст де Лагард переклав поему Станіслава Трембецького «Софіївка», а ілюстрували книгу офортами художника Вільяма Аллана.
«Уманчанам є чим гордитися,- сказав Ален Ремі. – «Софіївка» - унікальний парк. Це український Версаль – так можна сказати, якщо порівнювати його з парковими ансамблями Західної Європи, нашої Франції».
Побували гості в хасидському мікрорайоні міста, в пантеоні цадика Нахмана – питання іудейського паломництва цікавлять Алена Ремі, адже до приїзду в Україну сім років він був на дипломатичній роботі в Ізраїлі. Програмою візиту делегації також передбачалось ознайомлення з уманським тепличним комбінатом. Оглянувши сучасне виробництво екологічно чистої овочевої продукції, посол зазначив, що за таким бізнесом – майбутнє, економічне благополуччя України.

Ольга Даниленко
http://www.kray.ck.ua/kultura/turizm/item/5675-park-sofiyivka-tse-ukrayinskiy-versal
"Черкаський край"