Уманщина відзначила 107 річницю від Дня народження І.Д. Черняховського

Наша память

29 червня Уманщина відзначила 107 річницю від Дня народження видатного, талановитого полководця Великої Вітчизняної війни, двічі Героя Радянського Союзу, генерала армії, нашого земляка Івана Даниловича Черняховського.

В цей день представники районної влади, на чолі з головою районної ради Сергієм Кулібабою, заступниками голови райдержадміністрації: Сергієм Рогальським та Романом Діденком, керуючою справами районної ради Наталією Короп, начальниками управлінь відділів та служб райдержадміністрації, працівників районної ради, за участю сільського голови Валерія Слюсара , директора школи Бориса Бондара та громадськості села Оксанина, зібралися на священній землі Уманщини, в мальовничому селі Оксанина, де кожен шматок її скроплений потом та кров’ю воїнів, щоб віддати данину великому синові нашого народу, який Батьківщині віддав всі свої сили, талант, з честю виконавши свій священний обов’язок – тяжкий і благородний, і вище від якого немає нічого на землі.
Відбулося покладання квітів, вінків до погруддя І.Д.Черняховського на Алеї Слави, яка увіковічнює пам’ять 10 жителів Уманського району - героїв Радянського Союзу та Героя України.
З глибокою вдячністю учасники святкового заходу схилили голови перед тими,хто загинув у смертельному двобої з фашистськими агресорами. З сумом і скорботою згадали їх та вшанували хвилиною мовчання.

У сузір'ї визначних синів і дочок України справді грандіозною є постать двічі Героя Радянського Союзу, генерала армії Івана Черняховського, який всі свої роки без останку віддав служінню Батьківщині. Яскравою зіркою пронеслась по фронтах Великої Вітчизняної війни його слава, розкрилися найхарактерніші риси військового мистецтва. Він належав до тієї плеяди полководців, які не губились перед ворогом, а вимотували і знекровлювали його, і з першого дня війни готували розгром гітлерівській армії. Це був один з наймолодших генералів, талановитий полководець, чудова щиросердна людина.

Його бойовий шлях проліг через найактивніші ділянки фронту. З іменем Черняховського пов’язано визволення від німецько-фашистських загарбників багатьох міст і сіл Росії, України, Білорусі, країн Балтії.

60-а армія, під командуванням І.Д. Черняховського, брала активну участь у Київській наступальній операції і визволенні від ворога столиці України, а також інших міст.

В квітні 1944 року тридцяти семирічному генералові доручили командувати 3-м Білоруським фронтом. Це було високе визнання його таланту. Влітку цього року війська фронту оточили і знищили центральне угруповання ворога із 30 дивізій і визволили столицю Білорусі Мінськ.

Життя чудового полководця, людини великої душевної сили і мужності, краси і доброти обірвалося напередодні Перемоги: 18 лютого 1945 року в бою за місто Мельзак у Східній Прусії генерал І.Д.Черняховський був смертельно поранений. Життя Івана Даниловича, неначе спалах - всього неповних 38 років.

Черняховському завжди були притаманні глибокі знання, життєвий досвід, загартованість, почуття впевненості у своєму великому покликанні, далекоглядність, хоробрість, спритність.

Його мудрість, терпіння, гнучкість і послідовність у поєднанні з військовим талантом, глибинною логікою, сміливістю, зваженим ризиком не раз ставали порятунком для бійців. Такої надзвичайно талановитої людини у військовій справі історія ХХ сторіччя не знала.

Про нього із захопленням писала преса Європи та Америки, називаючи прекрасним українським самородком. Молодий, веселий, життєрадісний інтелектуал командував наймогутнішим фронтом, що протягнувся на сотні кілометрів.

Ось як згадує про Черняховського учасник Великої Вітчизняної війни, його бойовий побратим С.Саврасов, якому довелось служити з Іваном Даниловичем, як кажуть, пліч-о-пліч: «Черняховський - якщо й хвалив, то досить стримано, а дорікав суворо і холодно, але ніколи не підвищував голосу. Завжди вимагав точності у рапортах, чіткості виконання наказів. Його цінували за суворість та за військові здібності. Ми всі пишалися тим, що маємо наймолодшого командуючого із всіх командармів, але яскравого і талановитого полководця. Він завжди був для нас еталоном доброго здоров’я, впевненості у правильності прийнятих ним рішень. Це була красива зовнішньо і внутрішньо людина – розумний, вдумливий, наполегливий, фізично дуже міцний, мав залізну витримку. В його оперативних судженнях відчувався розмах і політ думки. Він був рідкісного таланту і виняткової полковницької культури людина. Беріг солдатів».

Прем’єр-міністр Великої Британії Уінстон Черчілль так писав: «Талант і діяльність цього блискучого і хороброго офіцера викликали велике захоплення в Уряду Його Величності і британської армії».

«Генерал-полковник Іван Данилович Черняховський, командувач 3-м Білоруським фронтом, був одним з найобдарованіших радянських генералів. Не сивочолийвоїн, який зістарівся на службі революції, а людина нового покоління, лише тридцяти восьми років. Сміливий бойовий командир, який пристрасно цікавився сучасною зброєю і технічними досягненнями. За характером ідеальний тип для радянської системи командування, яка ґрунтується на співробітництві командувача, начальника штабу і члена Військової ради, так званої колективної системи», так про нашого земляка написав у своїй книзі учасник Другої світової війни,офіцер Вермахту «Східний фронт»Пауль Карель.

Ми, земляки двічі Героя Радянського Союзу, генерала армії Івана Даниловича Черняховського, пишаємося тим, що саме наша земля народила таку Постать, котра у всьому є взірцем: у ставленні до справи, у стосунках з людьми, у мужності і сміливості, у готовності життя віддати за рідний край, у вірному служінні своєму народу.

Необхідно всім пам’ятати, що нинішнє покоління своїм існуванням зобов’язане тим, хто боровся і не пошкодував свого життя за Перемогу над фашистськими загарбниками.

По завершенню урочистостей, представники районної влади та громадськість відвідали музей імені І.Д. Черняховського, який збудований на честь 70-річчя з дня його народження, черговий раз поринувши у вир спогадів, пов’язаних із житєвим шляхом Героя.

http://www.umanrda.gov.ua/view_information.php?id=2042