Уманщина вшанувала пам'ять жертв війни в Україні

Наша память

22 червня – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні. У цей день народної скорботи ми згадуємо всіх тих, кого забрала минула війна. Час усе більше віддаляє нас від 1941 року, коли на українську землю прийшло лихо.

Це одна з найбільших трагедій нашого народу за всю його багатовікову історію. Об'єднані спільною метою - якнайшвидше звільнити рідну землю від ненависного ворога, незважаючи на смертельну загрозу, наші співвітчизники мужньо боролися на фронтах і в тилу, у підпіллі та у партизанських загонах. Значним є внесок України у розгром нацистської імперії, але великими є і жертви: половина з більш ніж семи мільйонів наших земляків, які стали до лав збройних сил, не повернулися до рідних осель.

Наші діди і прадіди здолали фашизм, який ніс світові поневолення, масові винищення людей. І гіркий приклад тому — трагедія села Острівець, де 16 січня 1944 року озвірілі гітлерівці закатували і розстріляли все чоловіче населення села, чудом вдалося вижити лише жінкам та дітям, яких залишили посеред зими без рідних домівок, спаливши хати дощенту.

Тож, з метою всенародного вшанування пам'яті синів і дочок українського народу, полеглих під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, їх подвигу та жертовності, сьогодні на Уманщині під головуванням заступника голови райдержадміністрації Сергія Рогальського спільно з головою районної ради Сергієм Кулібаблю, керівником апарату райдержадміністрації Інною Мироновою, керуючою справами районної ради Валентини Швець, відбувся мітинг-реквієм, присвячений Дню скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні, до участі в якому було залучено представників районної влади.

Сергій Владиславович нагадав присутнім і про перші дні і місяці війни, героїчний опір фашистській навалі з боку радянського народу, міцність духу, численні втрати заради великої перемоги. Після чого відбулось урочисте покладання вінків і квітів на гранітну плиту пам'ятника солдатам 6 – ї та 12 – ї армій, котрий свідчить про те, що на цих рубежах 2 – 8 серпня 1941 року військовослужбовці даних армій вели кровопролитні бої проти німецьких окупантів.

Хвилиною мовчання вшанували тих, хто віддав своє життя, захищаючи рідну землю, хто був знищений у страшних "фабриках смерті"

--------------------------------------------------------------------------------

Наступним кроком в цей пам'ятний день стало покладання вінків та квітів до обеліску Слави, розташованого в місті Умань, за участю працівників державної адміністрації, районної ради міськвиконкому, представників партійних осередків та громадських організацій.

Цього ж дня у населених пунктах району відбулись мітинги та покладання квітів до пам’ятних знаків та братських могил.

В свою чергу, двері бібліотечних закладів та музейних кімнат району відчинені для усіх бажаючих, де, до уваги відвідувачів представлено виставки творів мистецтв, фотографій та плакатів воєнних років, документів та архівних матеріалів, меморіальної та історисної літератури, чо робюить безцінний внесок у патріотичне виховання підростаючого покоління.

Напередодні трагічної дати керівники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування відвідали ветеранів та учасникві бойових дій Вітчизняної війни, яких на сьогоднішній день на Уманщині залишилось 65 осіб.

Велика Вітчизняна війна з її героїзмом і трагізмом, поразками і перемогами – це наша історія, історія наших співвітчизників: синів і дочок матері – Вітчизни, українського народу, які стали жертвами гітлерівського фашизму.

Пам'ять про жертви війни, пам'ять про ратний подвиг народу, пам'ять про минуле зобов'язує нас, щоб стояли Обеліски та Храми в честь воїнів, які поклали своє життя за волю і честь Батьківщини.

Сьогодні поруч з нами живуть ветерани війни, їм пощастило залишитись живими, але ветеранські лави рідшають з кожним днем. Тому турбота про них, постійна увага про їх потреби і запити – святий обов'язок – справа честі держави і суспільства вцілому. Слава всім, хто дожив до сьогоднішнього дня, хто бореться в ім'я побудови і процвітання України.

Святий обов'язок нашої пам'яті заповіт предків – передати майбутнім поколінням всю правду про війну, її переможців, боронити рідну землю, так рясно политу кров'ю її захисників.

Видео предоставлено на сайте Youtube.com: ТК Умань Новини

http://www.umanrda.gov.ua/view_information.php?id=2027