Блакитний бузок розцвів у «Софіївці»

Софиевка

Обнови уманського дендропарку – бузковий і магнолієвий сади. До колекції чудес Уманського національного дендрологічного парку додалося ще одне: нинішньої весни вперше у пов­ну силу розцвів висаджений кілька років тому бузковий сад – сирінгарій. Заклали сад у новоствореній частині «Софіївки» за Ліщиновим озером. А родзинкою уманської колекції можна назвати сріблясто-блакитний бузок.

Перші кущі бузку з’явились у «Софіївці» ще в кінці ХVIII століття, при закладанні парку. Однак всерйоз зайнялися селекцією і запровадженням цієї культури лише тоді, коли «Софіївка» перейшла до відомства Академії наук України. В 50-их роках минулого століття створили парковий розсадник бузків, колекція якого за короткий час доросла до кількох десятків сортів. У 2007 році з освоєнням нових територій парку було прийнято рішення про створення софіївського сирінгарію.

Cьогодні в колекції — понад 130 видів, сортів і гібридів цієї культури. За кількістю і різноманіттям уманський сирінгарій поступається Київському ботанічному саду ім.М.М.Гришка Національної академії наук України.

А ще у весняну і літню спеку відвідувачі «Софіївки» зможуть напитися найчистішої джерельної води з криниці Потоцьких.
— Про існування старовинного 200-літнього колодязя в урочищі Звіринець нам було відомо, — зазначає директор Уманського національного дендропарку, член-кореспондент НАН України Іван Косенко. — Тепер з’явилася можливість впорядкувати його. Колодязь з великим прямокутним зрубом, глибиною 15 метрів. Лабораторними дослідженнями підтверджено: у цій криниці дійсно найчистіша в Умані джерельна вода.

Ольга Даниленко
http://www.kray.ck.ua/component/k2/item/4792-blakitniy-buzok-roztsviv-u-sofiyivtsi#.UZYKmKJM8l8
Черкаський край