Мітинг пам`яті з нагоди 27-их роковин Чорнобильської катастрофи

Наша память

26 квітня біля пам`ятного знаку «Пам`ятай Чорнобиль», за участю заступника міського голови Петра Паєвського, депутатів міської ради, представників структурних підрозділів виконкому Уманської міської ради, голови міської організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль», керівників підприємств, представників трудових колективів, міських громадських організацій та жителів міста проведено мітинг пам`яті з нагоди 27-их роковин Чорнобильської катастрофи .
На мітингу учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС було вручено:
- медалі «Захиснику Вітчизни»;
- ордена «За подвиг в ім’я людства» Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України»;
- орден «Честь та пошана» Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України»;
- ордена «За заслуги» Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України»;
- почесні грамоти Черкаської обласної ради та виконкому Уманської міської ради;
- медалі «Ліквідатор» Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України»;
- медалі «За мужність» Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України»;
- посвідчення Почесного члена міської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України»;
- мобільні телефони та квіти.
З нагоди 27-их роковин Чорнобильської катастрофи в місті проведено конкурс на кращий твір на Чорнобильську тему «Ні – Чорнобилю!» серед учнівської молоді. За результатами конкурсу визначено переможців, яким вручено подяки та премії.
Учасники зібрання взяли участь у покладанні вінків та квітів до пам'ятного знаку «Пам’ятай Чорнобиль».
На закінчення мітингу священиками Свято-Миколаївського собору проведено Поминальну панахиду по померлим чорнобильцям.

http://uman-rada.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=1288:----27-----&catid=1:announcement&Itemid=2
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Проходять роки але тривога не покидає людей, пов’язаних із скорботним часом ядерного апокаліпсиса. Страшне чорнобильське лихо і досі продовжується, забираючи все нові й нові жертви.

- Герої – Чорнобильці! Ви ризикували своїм життям і здоров’ям заради нас, заради нашого майбуття. Ми зобов’язані перед вами теплом, ласкою, усмішкою, що випромінюються з наших сердець і сердець наших дітей.

Саме з цих теплих слів 26 квітня на території села Піківець розпочався мітинг – реквієм, приурочений 27 й – річниці Чорнобильської катастрофи.

На захід завітали представники районної влади на чолі з першим заступником голови райдержадміністрації Олегом Кожем’яком та заступником голови районної ради Валентиною Швець. Також до участі було запрошено голів громадських організацій району, зокрема, «Уманської міськрайонної спілки ветеранів Афганістану»; «Союз Чорнобиль України», делегації, під головуванням селищного, сільських голів, ліквідаторів та представників місцевих засобів масової інформації.

Чорнобильська біда торкнулась чорним крилом Житомирщини, Київщини, Чернігівщини та нашої Уманської землі. Три населених пункти Уманщини – Піківець, Ятранівка, Шарин – віднесенні до зони посиленого радіологічного контролю.

Щороку 26 квітня, у день національної скорботи, тяжкі дзвони чорнобиля відгукуються в душах кожного з нас болем, співчуттям і милосердям.

Вшановуючи пам’ять тих, хто ціною власного життя оплатив шанс на життя мільйонів та, котрих сьогодні вже немає з нами, усі присутні скорботно схилили голови у хвилині мовчання.

Наступним кроком зустрічі стала реалізація соціальних ініціатив Глави держави. Виконати почесну місію та відзначити своїх героїв медалями, а також Почесними Грамотами райдержадміністрації та районної ради «За мужність, самовідданість і високий професіоналізм, проявлені під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» було запрошено першого заступника голови РДА Олега Кожем’яка та заступника голови районної ради Валентину Швець.

Гордо лунали прізвища нагороджених, серед яких: Василь Щербаков, Петро Крисюк, Василь Поліщук, Василь Химич, Олексій Цоколенко, Сергій Рудий, Микола Тишкевич, Леонід Цимбал, Іван Козак, Михайло Хлистун, В'ячеслав Євстратов, Віктор Гуцал, Зіновій Вовк, Володимир Лишайватенко, Юрій Драченко, Володимир Палій, Василь Буковський, Микола Білоус, Микола Панюков, Володимир Дмитренко, Володимир Хворостяний, Дмитро Шинкарський та Дмитро Кріпкий.

Наступним до слова було запрошено голову Уманської районної громадської організації «Союз Чорнобиль України» Петра Сороку, який, в свою чергу, висловив подяку за активну громадську позицію, гуманізм, милосердя, сердечне відношення до людей, що постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи директору державного НДГ «Родниківка» Сергію Войченку та, за клопотанням Ради Уманської районної організації «Союз Чорнобиль України», вручив орден «За гуманізм і милосердя».

Далі урочистою ходою люд закрокував до пам’ятного знаку Жертвам Чорнобиля, де відбулось покладання вінків, квітів, а після чого настоятель Св. Михайлівської парафії села Полянецьке – протоієрей Андрій провів поминальну панахиду.

http://www.umanrda.gov.ua/view_information.php?id=1905