До 69-ї річниці визволення Умані від фашистських загарбників

Светлый праздник - День Победы

З нагоди 69-ї річниці визволення міста від фашистських загарбників в Умані відбулися урочисті заходи та церемонія покладання вінків до Обеліску Слави та пам’ятника Івана Даниловича Черняховського.

vizvol

Умань було звільнено 10 березня 1944 року завдяки самовідданості та героїзму радянських воїнів, і цей день став знаковим в історії нашого міста.

З нагоди 69 річниці цієї визначної події, вшанувати ветеранів, які боролися за свободу та майбутнє нашої рідної землі, зібралося більше тисячі осіб. Міський голова Юрій Бодров взяв участь в урочистостях та відзначив ветеранів Почесними грамотами виконавчого комітету Уманської міської ради та матеріальною допомогою.

Пам'ять воїнів, життя яких забрала війна вшанували хвилиною мовчання.

Наразі в Умані проживає майже 3 тисячі ветеранів війни, з них 164 фронтовики, які брали безпосередню участь у бойових діях Великої Вітчизняної війни, серед них 3 визволителі нашого міста, 26 жінок-інвалідів Великої Вітчизняної війни, 7 учасників підпільно-партизанського руху, майже 9 тисяч дітей війни.

«Пам'ять про героїчні подвиги ветеранів Великої Вітчизняної війни складає міцну основу для єдності та патріотизму майбутніх поколінь. Вшановувати, піклуватися про них та допомагати – це наш синівський обов'язок як нащадків цих славетних воїнів. Міська влада надає підтримку та потрібну допомогу ветеранам бойових дій своєчасно та у повному обсязі. Це питання завжди знаходиться на особливому контролі», - підкреслив Юрій Бодров.

В нашому місті реалізуються державні, обласні та міські програми соціального спрямування. На виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича за 2012 рік всім ветеранам війни виплачено щорічну одноразову допомогу у збільшеному розмірі до Дня Перемоги, інвалідам війни вручено 9 автомобілів, інвалідів війни, які потребували поліпшення житлових умов, вже забезпечено 9 квартирами, з них 7 - придбано за рахунок державних коштів, 2 квартири - за рахунок благодійного фонду Партії Регіонів «За майбутнє Черкащини».

Проводяться поточні ремонти житла ветеранів, вони забезпечуються безкоштовними слуховими апаратами, зубопротезуванням, пільговими рецептами на медикаменти.

Усі ветерани користуються пільгами на оплату комунальних послуг та енергоносіїв, безкоштовно проходять санаторно-курортне лікування, отримують матеріальну допомогу.

Умань шанує своїх героїв-визволителів, які боролися за свободу нашої землі, відбудовували та підіймали країну з руїн у важкі післявоєнні роки.

У кожній школі проводяться уроки мужності та патріотичного виховання. Вони дозволяють молоді краще усвідомити події тих часів, виховують повагу до героїзму ветеранів. Проводяться зустрічі школярів з ветеранами, під час яких діти мають змогу спілкуватися з учасниками бойових дій та дізнатися про події тих років з перших уст.

Умань має добру традицію вшанування ветеранів війни не лише на День Перемоги, а й кожної річниці відзначення пам’ятних дат. Збереження пам’яті про героїчний подвиг нашого народу, надання захисту та допомоги ветеранам є одним з пріоритетних напрямків діяльності влади.

По закінченню урочистих зборів, присвячених 69—ій річниці визволення Умані від німецько-фашистських загарбників, відбувся концерт Черкаського академічного заслуженого українського народного хору.

Благодарим "УМАНСЬКУ МІСЬКУ ВЛАДУ"
http://uman-rada.gov.ua
http://uman-rada.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=1202:-69-&catid=1:announcement&Itemid=2