Пам’ятаємо про загиблих , шануємо живих.

Наша память

15 лютого голова Уманської райдержадміністрації Анатолій Петренко, разом зі своїми заступниками, керівником апарату, працівниками відділів та структурних підрозділів райдержадміністрації, взяли участь у мітингу-реквієм, присвяченому Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 24 – ї річниці виведення Радянських військ з Афганістану.

Не залишилися осторонь «афганської» війни і жителі Уманського району, які з честю виконували свій військовий обов’язок, серед них, 5 синів району не повернулися додому живими.

Сьогодні в районі проживає майже 100 учасників тієї війни, яких об’єднує відданість Батьківщині, бажання до взаємопідтримки.

Районна влада робить все можливе для створення необхідних умов соціального захисту, їх матеріального забезпечення.

За рахунок коштів місцевого бюджету виплачується щомісячна грошова допомога 2 батькам загиблих воїнів Афганістану по 100 грн. кожному.

На фінансову підтримку діяльності громадській організації «Уманська міськрайонна спілка ветеранів Афганістану» з районного бюджету в 2012 році виділено 15 тис. грн.

За рахунок коштів місцевого бюджету придбано та вручено мобільні телефони 3 учасникам бойових дій на територіях інших держав, які перебувають на обліку для встановлення квартирного стаціонарного телефону та в яких відсутні технічні можливості для їх встановлення.

Учасник бойових дій на території інших держав, який перебував на обліку для санаторно-курортного оздоровлення в 2012 році забезпечений путівкою в санаторій «Ветеран» м. Алушта.

89 учасників бойових дій на територіях інших держав включені до Єдиного державного автоматизованого реєстру пільгових категорій населення управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації та згідно Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та користуються пільгами щодо оплати комунальних послуг, встановлення та користування квартирним телефоном, безкоштовним проїздом у міському та приміському транспорті, пільгами санаторно-курортного лікування, безоплатного отримання ліків і надання медичної допомоги.

Поділяючи біль з тими, хто втратив на цій війні своїх близьких, віддаючи шану усім учасникам тих подій, данину пам'яті та поваги воїнам, які загинули, виконуючи священний обов'язок, очільник району Анатолій Петренко звернувся до учасників мітингу з вітальним словом та найкращими словами побажань:

- Ми не повинні забувати жертв Афганістану, як і всіх інших жертв, які поніс наш народ, виконуючи свою солдатську присягу. Це потрібно для того, щоб нові «афганістани» не виникли більше на нашій землі. Давайте будемо завжди пам’ятати ветеранів, виявлятимемо розуміння проблем тих, хто пройшов через війну і для кого вона триває й досі: у спогадах, у снах, у думках. Вони на це заслуговують.

Висловлюю вдячність усім учасникам бойових дій на території інших країн за вірність присязі, доблесть і патріотизм. Міцного здоров’я вам, невичерпної енергії, яскравих успіхів, плідних результатів на довгі роки, мирного і щасливого життя, добра та благополуччя вам та вашим родинам.

За значний особистий внесок, патріотичне виховання молоді та з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, нагороджено Почесними грамотами Уманської райдержадміністрації та вручено цінні подарунки: Віктору Журавлю, жителю села Затишок, Олександру Яремчуку, жителю села Краснопілка, Олегу Самохіну, підсобному працівнику садово-овочевого підрозділу приватно-орендного сільськогосподарського підприємства «Уманський тепличний комбінат», Володимиру Шевченку, прокурору Уманського району, старшому раднику юстиції.

Минуло 24 роки після Афганської війни, але триває пошук матеріалів та відомостей про ті часи, ведуться дослідження подій, вивчаються та аналізуються раніше закриті архівні документи, збираються свідчення ветеранів.

З метою розширення знань про історичні події афганської війни, виховання поваги і шани до воїнів-інтернаціоналістів, до трагічної сторінки нашої історії в бібліотеках району проведені години – реквієми «Миротворці: місія здійснена», уроки – спогади «Незабутній біль війни», героїчні сповіді «Афган у кожного свій».

В цей день у районній центральній бібліотеці проведено просвітницьку годину «Незабутній біль війни», за участю ветеранів афганської війни.

http://www.umanrda.gov.ua/view_information.php?id=1757