Про роботу бібліотечної мережі міста Умань

Культурная жизнь

Незамінним джерелом знань і невичерпним джерелом духовного багатства кожної людини є книга. А якщо слово «бібліотека» і означає «книгозбірня», то саме вона завжди була і надалі збережеться як інтелектуальний та інформаційний центр. Бібліотека – це той храм, де народжується і зберігається духовність. В давнину бібліотеку називали «дім життя», «притулок мудрості», «аптека для душі». І нині бібліотеки міста беруть активну участь у соціальних перетвореннях, сприяючи утвердженню норм громадського суспільства, виступають посередником між владою та громадою.

Бібліотечна мережа міста налічує 42 бібліотеки різних видів і форм власності та підпорядкування, серед яких: 9 бібліотек вищих навчальних закладів, 2 бібліотеки професійних ліцеїв, 1 технічна, 2 медичні, 14 шкільних, бібліотека Інституту коренеплідних культур та бібліотека НДП «Софіївка».

Станом на 1.01.2013 року в бібліотечних закладах міста працює 150 бібліотечних працівників, які надали послуги 64516 читачам, книжковий фонд налічує 1549166 примірників.

Оскільки галузеві бібліотеки та бібліотеки навчальних закладів мають вузько специфічні фонди і обслуговують переважно свій контингент, основне завдання по обслуговуванню читачів лягає на публічні бібліотеки Міністерства культури, які намагаються надати інформацію з усіх галузей знань. До того ж центральна міська бібліотека для дорослих здійснює методичне керівництво та координацію діяльності всіх бібліотек міста.

В місті налічується 12 публічних бібліотек Міністерства культури, серед них 8 дорослих та 4 дитячих (в т.ч. дві районні)

2012 рік ознаменувався подіями, які зайняли важливе місце в роботі бібліотек міста це –

рік культури та відродження музеїв;
рік спорту та здорового способу життя;
115 - а річниця заснування першої публічної бібліотеки в нашому місті;
170 - та річниця від дня народження М.Лисенка;
100-річчя від дня народження Малишка;
520 – річчя українського козацтва

та багато інших знаменних та цікавих подій.

Крім своєї щоденної роботи з видачі літератури бібліотеки гостинно відчиняють свої двері для читачів та гостей, для них проводять різноманітні заходи до свят та пам’ятних дат, оформляють цікаві книжкові виставки. При бібліотеках працюють 9 клубів та об’єднань за інтересами, 2 лялькові театри, відбувається співпраця з уманськими поетами, членами літературного об’єднання ЛІТ’О, та «Уманським літературним клубом».

Протягом року проводилася значна масова робота з читачами. Цікаво пройшли такі заходи, як: година історії «Соборність – символ консолідації суспільства», подорож в історію «Герої Крут – первоцвіт української державницької ниви», урок пам’яті «Життя обірване Афганом», вечір - спомин «Ким він був цей солдат? Чий він син? Чий він брат?», урок патріотизму «Дорогами війни, стежками Перемоги», круглий стіл «Молодь України в умовах нової соціальної політики», історична стежка «Перший крок до незалежності», свято рідної мови «Крізь знедолений час і духовні руїни, вертайся, рідна мово, в Україну», година скорботи «Великі твої жертви, Уманщино», екологічне обговорення «Здорова екологія – здорове покоління» - і це лише невеликий перелік усіх заходів, що проводять бібліотечні заклади.

В 2012 році на базі центральної бібліотеки продовжував діяти публічний центр регіональної інформації, метою якого є накопичення інформації про регіон та інформування населення про діяльність місцевих владних структур, рішень Уманської міської ради та надання різноманітної інформації законодавчого та правового характеру.

Протягом року систематично поповнювались тематичні папки:

Матеріали сесій Уманської міської ради;
Звіти, розпорядження, інтерв’ю, прес-конференції міського голови;
Робота органів місцевої влади зі зверненнями громадян;
Рішення виконкому Уманської міської ради;
Соціальний захист непрацездатних (пенсійні виплати, пільгове забезпечення);
Архітектурно-містобудівна та житлово-комунальна діяльність відділів міськвиконкому.

В наш час бібліотеки мають бути конкурентоспроможними, щоб задовольнити найсучасніші потреби своїх читачів. Саме тому бібліотеки приймали участь в грантових конкурсах, які проводило агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерство культури України. У 2012 р. Уманська ЦСБ стала переможцем конкурсу програми «Бібліоміст» та отримала п'ятнадцять нових комп’ютерів з сучасним програмним забезпеченням, веб-камерами, принтерами, сканерами та мережевим обладнанням, що дало можливість надавати уманчанам нову бібліотечну послугу вільного доступу до Інтернету.

За умовами проекту, до отримання комп’ютерної техніки, необхідно було створити конкурентоспроможні заклади: в приміщеннях бібліотек провести косметичні ремонти, встановити сигналізацію, здійснити модернізацію електромережі, провести Інтернет - підключення, створити локальну мережу, придбати необхідні меблі. Ця робота стала можлива тільки завдяки співпраці, спільних зусиль бібліотеки – виконавчого комітету – депутатів - громадськості.

Для роботи з отриманою технікою бібліотечні працівники пройшли спеціальне навчання в Черкаській обласній універсальній бібліотеці ім. Т. Шевченка.

З метою забезпечення необхідною інформацією рівноцінно всіх мешканців міста, комп’ютери встановлено в:

Бібліотеці – філії №2, вул. Ленінградське шосе, 11;
Бібліотеці – філії №1 для дітей, вул. Комарова, 12;
Центральній бібліотеці для дітей (старший відділ), вул. Леніна,33;
Бібліотеці – філії № 4, вул. Пар. Комуни, 4;
Центральній бібліотеці для дорослих вул. Ж. Революції,1;
Бібліотеці – філії №5, вул. Гонти,36;

На даний час ці бібліотеки відкрили свої сайти та блоги, інформуючи уманчан про свою діяльність та проведені заходи. Також бібліотекарі допомагають кожному бажаючому користувачеві створити свої електронні скриньки та сторінки в соціальних мережах.

Вже сьогодні бібліотечні фахівці переконалися в перевагах відкритого доступу до мережі Інтернет. Значно збільшилось відвідування бібліотек. Так, кількість користувачів, які користувалися комп’ютерами в листопаді – 891; грудні – 1021; січні – 1375 чоловік.

Якщо проаналізувати віковий склад користувачів, то І гр. – це діти і студентська молодь, ІІ гр. – працюючі, переважно педагоги і медики, ІІІ гр. – це люди пенсійного віку, які цікавляться законами щодо соціального захисту, пенсійною реформою, спілкуються з рідними, друзями за кордоном, часто заходять на сайт Центрального Архіву Міністерства Оборони щодо родичів, які загинули чи пропали безвісти під час Великої Вітчизняної війни.

Слід зазначити, що ця послуга надається бібліотеками безкоштовно, тому це допомога для малозабезпечених верств населення нашого міста.

У бібліотекарів попереду багато планів та ідей. На даний час філіали, БФ№1, БФ№6, ДБФ№2 готують документи на 5 тур конкурсу. І якщо ми отримаємо перемогу, то вся бібліотечна мережа буде забезпечена комп’ютерною технікою. Також БФ №4 спільно з ТК «Умань» приймають участь у конкурсі «Реклама і маркетинг у бібліотеках».

Бібліотека має бути тим першим місцем, про яке згадає людина, якщо їй треба здійснити якесь дослідження або просто отримати певну інформацію. Саме тому вже мало просто виконувати запити читачів, потрібно намагатися їх передбачити і діяти на випередження. Лише за такого підходу бібліотеки зможуть йти в ногу з часом і виконувати свою основну місію – надавати громадянам інформацію у будь – яких її видах.

Благодарим "УМАНСЬКУ МІСЬКУ ВЛАДУ" за информацию
http://uman-rada.gov.ua