Понад 6 десятиліть ФОСК «Колос» готує на Уманщині спортсменів

Спорт

Уже понад 60 років працює ФСТ «Колос». Свою роботу він починав із колгоспного спортивного товариства, яке просувалося до вершин без зайвого поспіху, наче розважливий хлібороб. Спершу конче бракувало спортивної форми, обладнання та спортивного інвентарю.

Як розповідали колишні працівники Центральної ради «Колгоспника», у 50-ті роки, як правило, на цілий район було не більше одного ядра або диска. От і носили його на змагання із села в село. Утім, спортивні результати сільських атлетів невпинно зростали. Та й матеріально-технічна база товариства з кожним роком міцнішала.

Сільській громаді завше подобався вид спорту – футбол. Футбол споконвіку був видом спорту номер один. Враховуючи його величезну популярність серед сільських спортсменів, Всесоюзний комсомол заснував у 1967 році Кубок «Золотий колос». У боротьбі за цей почесний приз одразу включилися понад 40 тисяч команд з усіх куточків Радянського Союзу.

Збірна футбольна команда Уманського району «Колос» була неодноразовим переможцем та призером в обласних змаганнях та учасником Всеукраїнських змагань.

Проте, футбол не лише чоловічий вид спорту. У наш час у цю гру грають і жінки. З 2002 року в Уманському районі започатковано жіночу футбольну команду «Надія», яка за декілька років свого існування взяла участь більше, як у 20 всеукраїнських змаганнях, які проводила Центральна рада «Колос»: «Даруймо радість дітям», «Хто ти, майбутній – Олімпієць!», «Золотий колосок». ФК «Надія» була переможцем та призером цих змагань.

Сьогодні фізична культура і спорт є одним з пріоритетів районної влади, як важлива складова гармонійного розвитку людини. Доброю ознакою здоров’я жителів краю має стати стрімке зростання прихильників рухової активності та занять фізкультурою, виховання інтелектуально та фізично розвиненої особистості.

«Від сільського спорту – до Олімпійських вершин!» – під таким девізом працює Уманський районний ФОСК «Колос».

Згідно календарного плану та Положення про ІІ сільські спортивні ігри Уманського району ФОСК «Колос» у 2012 році було проведено змагання з таких видів спорту: настільний теніс (брали участь 10 команд, переможці: І місце – с.Іванівка, ІІ – с. Паланка, ІІІ – с.Собківка); волейбол серед чоловіків (16 команд-учасниць, перемогу здобули: І місце – с.Кочубіївка, ІІ– с.Кочубіївка-2, ІІІ – с.Оксанино); проведено відкритий Кубок Двічі Героя Радянського Союзу Івана Черняховського (8 команд-учасниць, призери: І місце – смт.Бабанка, ІІ – с.Кочубіївка, ІІІ – с.Паланка; збірна Уманського району брала участь у Першості ВФСТ «Колос» АПК України з волейболу у м.Городище, березень 2012, де зайняла ІІ місце; проведено кубок серед жінок з баскетболу (8 команд-учасниць, перемогу здобули: І місце – с.Паланка, ІІ – с.Собківка, ІІІ – с.Іванівка.

Проте найпопулярнішим видом спорту на Уманщині залишається футбол.

Упродовж року проведено районні пошукові змагання з футболу на кубок «Золотий колосок 2012» серед дівчат 1999-2000 р. н.

Збірна Уманського району ФК «Надія», учасник Всеукраїнських змагань з футболу «Хто ти, майбутній Олімпієць?», які проходили у м.Скадовськ 01-10 липня 2012, серед 31 команди зайняли ІІІ місце.

ФК «УТК - Ятрань», під керівництвом інструктора-методиста ФОСК «Колос» Олександра Єжаченка, взяла участь у Першості Черкаської області з футболу серед чоловіків.

Під керівництвом інструктора-методиста ФОСК «Колос» Богдана Безверхого проводилася підготовка збірної Уманського району в складі спортсменів с. Паланка на участь в обласних змаганнях «Найспортивніше село Черкащини-2012» на призи обласної ради м. Катеренопіль.

Інструктор-методист ФОСК «Колос», кандидат у Майстри спорту з жіночого футболу Анастасія Скориніна проводила підготовку збірної Уманського району до участі у Всеукраїнському футбольному фестивалі «Даруймо радість дітям» м.Переяслав -Хмельницький.

2012 спортивний рік для сільської молоді закінчився з таким результатом: 3 місце – Городецьке; 2 місце – Родниківка; 1 місце – Паланка.

Сьогодні клубом керує і організовує роботу його голова – Юлія Пею, методичну роботу організовують методисти-інструктори.

Нехай щастить усім, хто присвятив своє життя великій справі, яка символізує молодість, велич духу і мужність, сприяє популяризації та розвиткові сфери фізичної культури і спорту в Уманському районі!

За інформацією відділу з питань внутрішньої політики
Уманської райдержадміністрації
http://www.oda.ck.ua/?lng=ukr&section=2&page=3&id=8531