Христинівкa: Торт із... сала. За христинівським рецептом

Культурная жизнь

До «національного стратегічного продукту» в цьому маленькому місті ставлення особливе. У Христинівці навіть до календаря вписали День сала — з легкої руки міського голови Миколи Наконечного, який став ініціатором незвичайного свята.

Тепер щоосені в кінці жовтня вибирають погожу днину, і на площі біля районного будинку культури розгортається грандіозне дійство «на честь його величності Сала».

Свято влаштовують у Христинівці вже кілька років, тож склалися традиції. Приміром, конкурси — кулінарні, але успіх їх залежить не тільки від присмаків та ароматів. Враховується також новизна та оригінальність рецептів, естетика оформлення, вміння подавати й частувати.

Цього разу в майстерності змагалися і підприємства, і творчі колективи, і родини. Хоч і кажуть, що сало — воно і в Африці сало, та такої смакоти, як у Христинівці, не скуштуєте ніде. Чого тільки не виставили на столи корпорація «Украгротех», ДГ «Христинівське», райспоживтовариство, команди міськради, народного театру, гурту «Подруги», вуличних комітетів та інші учасники конкурсу. Сало з часником, копчене зі спеціями чи навіть ціле порося, засмажене на живому вогні, тут же, серед площі, — смачно, але нікого цим уже не здивуєш. А от що скажете на сало з раками чи з… ананасами? Сало в шоколаді, сало з мідіями, і — рекорд винахідливості та оригінальності — торт із сала. Цей делікатес придумали Наталія і Юрій Захарчуки.

На христинівському турнірі журі завжди в складному становищі, кому ж віддати перевагу, та цього разу щодо Захарчуків відразу дійшли спільної думки. Захарчуки стали переможцями конкурсу — вже втретє.

Були того дня і змагання христинівських богатирів, і барвистий феєрверк, і побажання: «Щоб завжди на вашому столі був добрий кусок сала. Буде сало, то й здоров’я позичати не доведеться».

Ольга Даниленко

"Черкаський край"
http://www.kray.ck.ua/feed/item/2068-tort-iz-sala-za-hristinivskim-retseptom