На Уманщині вшанували пам’ять жертв фашизму

Наша память

День пам’яті жертв фашизму – це День пам’яті десятків мільйонів людей, які загинули в результаті гігантського, нелюдського експерименту. Це мільйони солдатів, яких фашистські лідери зіштовхнули один з одним, але ще більше – мирних жителів, які гинули під бомбами, від хвороб і від голоду.

Ідеологія нацизму принесла руйнування як тим, хто її вигодував, так і тим, хто їй протистояв. Півстоліття тому величезну нацистську машину вдалося зупинити і зруйнувати. Солдати різних національностей билися пліч-о-пліч і перемогли.

З 1962 року було прийнято вважати кожну другу неділю вересня Міжнародним днем пам’яті жертв фашизму. Цей день був визначений саме у вересні, тому що на цей місяць припадає дві пов’язані з Другою світовою війною дати – день її початку і її повного завершення.

У цей день, з метою вшанування пам’яті жертв фашизму, в усіх населених пунктах Уманського району було припинено розважальні заходи, урочистості, відвідано пам’ятники, меморіали, кладовища.

Також з нагоди пам’ятного дня, 10 вересня в районній бібліотеці проведено годину – реквієм «Зоряний вінок пам’яті» для старшокласників.

Під час проведення заходу молоде покоління мало змогу поринути в історичне минуле нашого народу, згадати сторінки світової історії.

Основним завданням заходу було довести до молодих сердець значимість миру на землі та згадати героїв, які відіграли вагому роль у боротьбі з фашизмом.

Учасники заходу мали можливість ознайомитися з книжковою виставкою «Незаслужено забуті книги про війну», на якій представлені твори українських та зарубіжних письменників.

Черкаська обласна державна адміністрація
http://www.oda.ck.ua/?lng=ukr&section=2&page=3&id=7695