Тулуб перевірив умови перебування хасидів на Уманщині

Новости города

Понад 25 000 брацлавських хасидів, які завітають на святкування Рош-га-шана Черкащина готова прийняти на гідному рівні. Відповідний висновок зробила обласна влада після наради щодо організації заходів, пов’язаних з паломництвом брацлавських хасидів.

За словами голови облдержадміністрації, Героя України Сергія Тулуба, до Умані щорічно приїздять тисячі туристів – віруючих з понад 25 країн світу. Причому в цілому за рік, кількість паломників сягає 50 тисяч – відтак все це покладає серйозну відповідальність на керівництво області.

«2011 року заходи з організації паломництва проведено на високому рівні, без надзвичайних ситуацій та етнічних конфліктів. Це стало основою для подальшого розвитку міжнародних відносин та підвищення авторитету держави Україна у світі, – зазначив Сергій Тулуб. – Такий високий рівень організації став результатом спільної та злагодженої роботи Уряду, обласної державної адміністрації, міської влади м. Умані та громадських організацій міста».

Як зауважив Сергій Борисович, нині головне завдання для обласної влади – забезпечення комфортного проживання і належних умов перебування прочан та не допущення порушень прав місцевих жителів.

Міський голова Умані Юрій Бодров переконаний: уманські служби 100% готові до прийняття паломників, які прибудуть вже за 3 дні.

«Однозначно, що умови проживання хасидів та організація заходів в цілому буде не гірше нім минулого року. Для цього у нас задіяні абсолютно всі служби», ­– запевнив присутніх міський голова.

Так, спокій і містян, і прочан забезпечуватимуть понад 500 правоохоронців, а 6 бригад медичної допомоги постійно чергуватимуть задля уникнення нещасних випадків. Значну увагу приділено і дотриманню санітарно-технічних вимог.

«Ми чітко розробили алгоритми дій працівників санепідемстанції; підготували пам’ятки для містян та гостей як уникнути захворювань; дослідили воду водойм і приділяємо особливу увагу об’єктам, які здійснюватимуть харчування паломників», – підкреслила Віра Чиж, головний державний санітарний лікар області.

На нараді свою думку щодо організації Рош-га-шана висловили і представники хасидських громадських організацій.

«Паломництво – це економічний розвиток і міста, і області, – переконаний Шимон Бускіла, представник Міжнародного Благодійного Фонду ім. Рабі Нахмана. – До прикладу: протягом останніх місяців в Умані неможливо знайти жодного вільного електрика чи зварника – всі працюють, всі заробляють. І це добре. Дякуємо обласній владі Черкащини за гідну минулорічну організацію заходів для паломників та сподіваємось, що надалі буде все краще і краще».

Важливо, що у ході робочого візиту до м.Умань, голова ОДА оглянув наметове містечко та пункт харчування брацлавських хасидів і запропонував низку ідей, які б могли покращити умови перебування брацлавських хасидів на Черкащині в майбутньому.

Черкаська обласна державна адміністрація
http://www.oda.ck.ua/?lng=ukr&section=2&page=2&id=7262