На честь прославленого земляка з Уманщини відкрито меморіальну дошку

Наша память

На фасаді будинку №23, що на вулиці Пушкінській у Києві, з’явилась меморіальна дошка, яка засвідчує, що в цьому будинку жив наш прославлений земляк, уродженець села Косенівка Уманського району, Герой України Кузьма Миколайович Дерев’янко.

В своїй публікації «Забутий генерал» в газеті «День» за 2 листопада 2002 року доктор історичних наук, професор Володимир Шевченко писав:

- В інших союзних країнах їх громадяни, які підписали Акти капітуляції Німеччини та Японії (Г.К. Жуков в Росії, Д.Ейзенхауер та Д. Макартур в США, Д. де Тасіньї у Франції, наприклад) вважаються національними героями, до їх пам’яті ставляться з великою повагою, постійно її шанують. В Україні ім’я генерала забуте.

Нині ім’я генерала повернено із забуття.

Після публікації в газеті на українському радіо вийшла перша радіопередача про Кузьму Миколайовича Дерев’янка, автором якої був Василь Березовський.

2 вересня 2005 року в селі Косенівка було відкрито музей-садибу, що зараз успішно функціонує, працює, приймає відвідувачів.

В цьому ж році презентована книга «Легендарний генерал», автором якої є племінниця Героя Лариса Трохименко, котра створила Уманську районну організацію «Товариство відродження батьківщини генерала К.М.Дерев’янка «ДЗВІН». Щоб не забували люди про свою малу батьківщину, аби дбали про збереження її історії, про її сьогодення і майбутнє – заради цього і була створена організація, презентація якої на районному рівні відбулася в Косенівці в 2007 році за участю найактивніших громадських організацій Уманщини.

Результатом зусиль багатьох науковців, журналістів, небайдужих людей стало те, що 2007 року 8 травня оприлюднено Указ президента України про присвоєння К.Дерев’янку звання Герой України.

І ось нова дата в цьому переліку – 3 вересня 2012 року – відкриття меморіальної дошки на будинку, де жив легендарний дипломат і генерал.

Святково і піднесено відбувалося дійство. Звуки військового оркестру, карбований крок молодих військових, море квітів, присутність сивочолих ветеранів із орденами на грудях і юних жителів столиці – підсилили гідне вшанування Героя.

В урочистостях з нагоди відкриття меморіальної дошки взяли участь голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов, голова Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації Сергій Зімін, племінниця Кузьми Дерев’янка – Лариса Трохименко, голова Ради Київської міської Організації ветеранів України Микола Мартинов, доктор історичних наук, професор, заслужений працівник освіти України Володимир Шевченко. Присутньою на урочистостях була і делегація із батьківщини Героя у складі сільського голови села Косенівки Ярослава Гончарука, начальника відділу культури Уманської РДА Олександри Шкуренко, головного спеціаліста з гуманітарних питань Уманської районної ради, голови громадської організації «Актив жінок Уманського району («АЖУР») Ольги Тодчук.

Ми пишаємося своїм земляком. Доля відміряла йому коротке, але яскраве життя. Селянському сину, наділеному могутнім інтелектом і богатирською статурою, блискучому дипломату, знавцю кількох іноземних мов (серед яких японська і англійська), досвідченому військовому судилося підписати історичний документ про капітуляцію Японії. Саме наш земляк поставив крапку у другій світовій війні.

Уманщина вдячна столичній владі, яка дбає про те, щоб ім’я нашого земляка не було забуте.

За інформацією відділу з питань внутрішньої політики
Уманської райдержадміністрації
http://www.oda.ck.ua/?lng=ukr&section=2&page=3&id=7625