Уманщина пам’ятає і шанує своїх земляків

Наша память

Chernyakhovsky 105

29 червня 2012 року виповнилася 105 річниця від дня народження уродженця села Оксанина Уманського району Генерала армії Івана Даниловича Черняховського, який був двічі удостоєний звання Героя Радянського Союзу, нагороджений орденом Леніна, двома орденами Суворова I ступеня, орденами Кутузова та Богдана Хмельницького I ступенів, чотирма орденами Червоного Прапора та багатьма медалями.

Під час Великої Вітчизняної війни 43 маршали і генерали виконували обов’язки командувачів фронтів. Тільки за перші півроку війни посаду командувача фронтом займали 28 генералів і маршалів. Лише одинадцятьом з них вдалося закріпитися і здобути визнання. Серед них був наш земляк – Іван Черняховський. Менше року генералу довелося очолювати третій Білоруський фронт. Але уміле керівництво військами під час проведення Білоруської та Східно-Пруської операції довели непересічність полководського таланту Черняховського. Його ім’я навічно внесено до списку найвидатніших полководців сучасності. На жаль, трагічна смерть обірвала життя відомої особистості. Але його військово-теоретична спадщина є прикладом для наслідування.

Вдячні нащадки глибоко шанують пам’ять уславленого земляка. Саме тому, на території села Оксанина, у день народження Івана Черняховського, відбулось урочисте відкриття Алеї Слави, якою увічнили імена десяти Героїв Радянського Союзу та героя України, уродженців Уманського району, які захищали нашу Батьківщину у роки Великої Вітчизняної війни 1941 – 1945 років та своїми подвигами прославили рідний край.

У святі взяли участь представники районної влади, голова Ради ветеранів війни і праці Анатолій Дем’янчук, командир Уманського гарнізону Петро Юрчак, місцеві жителі, делегації сіл району, а також представники місцевих засобів масової інформації.

Почесну місію відкриття Алеї Слави виконав очільник району Анатолій Петренко, перерізавши червону стрічку.

З глибокою вдячністю учасники святкового заходу схилили голови перед тими, хто загинув у смертельному двобої з фашистськими агресорами. З сумом і скорботою згадали їх та вшанували хвилиною мовчання.

Під звуки мелодії «Степом - степом....» відбулося покладання квітів, вінків та гірлянд до погруддя І.Д. Черняховського, до братської могили та пам’ятного знаку «Погон» - садиби, де народився І. Д. Черняховський. Під час покладання, почесна варта салютувала шістьма залпами.

У своєму виступі Анатолій Петренко зазначив:

- Історію творять мільйони, але тільки одиниці стають народними героями. Вони залишаються нашими сучасниками, продовжують жити не лише у підручниках, переказах і легендах, мистецьких творах та монументах, але й у нашому сьогоденному житті.

У сузір'ї визначних синів і дочок України справді грандіозною є постать двічі Героя Радянського Союзу, генерала армії Івана Даниловича Черняховського.

Всі свої роки без останку віддав Іван Данилович служінню Батьківщині. Яскравою зіркою пронеслась по фронтах Великої Вітчизняної війни його слава, розкрилися найхарактерніші риси військового мистецтва І.Д.Черняховського. Він належав до тієї плеяди полководців, які не губились перед ворогом, а вимотували і знекровлювали його, і з першого дня війни готовили розгром гітлерівській армії. Це був один з наймолодших генералів, талановитий полководець, чудова щиросердна людина.

За традицією, було проведено освячення Алеї Слави, яке здійснив священнослужитель, ієрей Анатолій.

Після урочистої частини були організовані екскурсії до музею Івана Черняховського, який збудований на честь 70-річчя з дня його народження.

Також гості свята мали змогу насолодитися святковим концертом кращих художніх колективів Уманського району та Заслуженого ансамблю пісні і танцю Збройних Сил України.

Приємною несподіванкою для усіх присутніх став візит ветерана Великої Вітчизняної війни, полковника у відставці Григорія Семеновича Котіка, 20.08.1922 року народження, людини-історії, який став свідком багатьох історичних подій та якому пощастило проходити військову службу під командуванням Івана Черняховського.

Григорій Семенович радо спілкувався з присутніми та давав інтерв’ю представникам ЗМІ, демонстрував армійські світлини.

Він подякував нинішній владі за те, що пам’ятають та шанують історію і нагадують нинішньому поколінню про події минулих років.

В цей день відбулось ще одна знакова подія в селі Оксанина - відкриття фельдшерсько-акушерського пункту.

І як годиться, на завершення свята всіх присутніх порадували святковими салютами.

http://www.umanrda.gov.ua/view_information.php?id=928