Вічний вогонь народної пам’яті

Наша память

22 червня в місті Умань відбулася низка заходів приурочених до 71 річниці початку Великої Вітчизняної війни - однієї з найтрагічніших воєн в історії людства. В Україні цей День носить назву «День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні».

О 03.00 ранку біля Меморіалу загиблим воїнам, що розташований по вул. Київській, за сприяння ГО «Народна пам’ять Уманщини», Уманського краєзнавчого музею, відділу культури та спорту Уманської міської ради та міського Будинку культури розпочалися заходи із вшанування пам’яті загиблих під час Великої Вітчизняної війни.

За допомогою свічок було відображено число 71 (71 річниця початку війни), а на галявині поблизу Меморіалу, де поховані 3,5 тисячі в’язнів «Уманської ями», учасники заходу розставили лампади, що символізували душі загиблих воїнів. Почесну варту несли реконструктори клубу «Червона зірка» у військовій формі. На двох мультимедійних екранах організатори заходу оприлюднили списки імен воїнів, які захороненні на цьому місці.

Всі присутні «Хвилиною мовчання» вшанували тих, кого забрала найстрашніша в історії людства війна та здійснили покладання квітів до Монумента. Панахиду по загиблим провів протоієрей Вадим - настоятель Свято-Успенської церкви. Потім Владислав Риндюк – голова ГО «Народна пам’ять Уманщини» та Юрій Торгало - в.о. директора Уманського краєзнавчого музею ознайомили членів ВГО «Союз «Народна пам’ять» та мешканців міста з експонатами розгорнутої виставки пошуковців. Предметами експозиції стали власні речі воїнів-бійців, медальйони, елементи зброї та обмундирування, фотографії.

Цього ж дня о 09.30 год. ветерани, керівники органів місцевого самоврядування, працівники установ і організацій, мешканці та гості міста поклали вінки та квіти до Обеліску Слави та Меморіалу загиблим воїнам по вулиці Київській, де і відбувся мітинг пам`яті жертвам війни «ВІЧНИЙ ВОГОНЬ НАРОДНОЇ ПАМ’ЯТІ».

Міський голова Юрій Бодров зазначив, що пройдуть роки, змінюватимуться події і покоління, але пам’ять про ту страшну війну, яка забрала життя мільйонів людей, принесла розруху і горе на нашу землю, залишиться в кожному із нас і буде передаватися від покоління до покоління.

Також на мітингу виступили Анатолій Ходан - голова громадської організації міста, Ярослав Жилкін - відповідальний секретар державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при КМУ, голова правління ВГО «Союз «Народна пам’ять».

Благодарим "УМАНСЬКУ МІСЬКУ ВЛАДУ" за информацию
http://uman-rada.gov.ua