«Забуттю не підлягає»

Наша память

6 квітня в Уманському краєзнавчому музеї відбулася презентація краєзнавчого дослідження «Забуттю не підлягає» (автор Юрій Торгало). Воно розповідає про радянських військовослужбовців, що померли від ран та хвороб у німецьких лазаретах: 1,2,3 фашистського табору № 349 для радянських військовополонених на території м. Умані.

На презентації були присутні: заступник міського голови Петро Паєвський, начальник відділу культури міської ради Тетяна Гейко, протоієрей Вадим, краєзнавці, представники преси, телебачення.

З великою цікавістю присутні вислухали хвилюючу доповідь про історію появи цієї книги і висловили побажання продовжити цю благородну справу. Адже і справді кажуть: «Війна не закінчиться доти, доки не буде захоронений її останній воїн, поки не буде встановлено всі імена героїв, що полягли за рідну землю».

Також в. о. директора краєзнавчого музею Юрій Торгало подякував приватному підприємцю «Візаві» Дмитру Абрамцю за фінансову підтримку у виході дослідження.

– Нашим обов’язком є увіковічнити вже відомі імена та продовжити ці дослідження, – сказав Дмитро Іванович. – Вічна пам'ять та слава героям.

Робота над дослідженням кілька років тривала: працівники музею вели переписку з архівами, опрацювали майже одну тисячу архівних німецьких карток на померлих бійців Радянської армії в 1941-1944 рр., розшифрували списки померлих, зроблені військовими лікарями, обробили дані ТОВ «Меморіал».

Видео предоставлено на сайте Youtube.com - ugenuman

http://www.oda.ck.ua/?lng=ukr&section=2&page=3&id=6291