Умань сказала «Так!» інвестиційним проектам у місті (Видео)

Новости города

Протягом останніх місяців в Умані точаться бурхливі суперечки навколо запропонованих за результатами роботи ізраїльсько-української групи спеціалістів інвестиційних проектів щодо розбудови інфраструктури міста, поліпшення бізнесового клімату та розвитку економіки. А причина та, що протягом 19 років паломництво хасидів до могили цадика Нахмана не було організовано на належному рівні та з кожним роком загострювало соціальну напругу в місті.

Переважна більшість уманчан підтримує ініціативу влади щодо впровадження в місті цих проектів, зокрема: капітальний ремонт та реконструкція автомобільних доріг, поліпшення транспортного забезпечення, створення сучасного медичного центру, комплексне забезпечення міста та інших регіонів області питною водою, будівництво сміттєпереробного заводу, створення туристичного центру, будівництво наметового містечка для проживання паломників та інші.

Проте радикально налаштовані представники ВО «Свобода», громадської правозахисної організації «Уманська асоціація виборців» вважають що ця програма «неприпустима» в зв’язку з тим, що така інвестиційна політика передбачає «подальше захоплення уманської території та нерухомості хасидами».

Для відповіді на всі суперечливі питання 16 березня проведено громадське обговорення запропонованих проектів.

За словами Олексія Головка, заступника голови облдержадміністрації, під керівництвом якого відбулись громадські обговорення: «Нині наші дії спрямовані на впорядкування режиму прийому паломників з однією метою: удосконалення житлово-комунальної інфраструктури міста, створення для місцевих жителів нових робочих місць, розвитку підприємництва у галузі харчування та промисловості, а також уникнення міжнаціональних конфліктів».

Головний державний санітарний лікар міста Умані Лариса Качанова, яка взяла участь в обговоренні, підтримуючи загалом проект Комплексної програми з реалізації інвестиційних інфраструктурних проектів в м. Умані Черкаської області на період 2012-2017 років, особливого значення надала проекту забезпечення міста питною водою та будівництва сміттєпереробного заводу.

Запропоновані проекти підтримали і Олег Зайченко, який представляє воїнів-ітернаціоналістів, людей з загостреним почуття соціальної справедливості, і Олександр Огородніков, голова громадської організації «Союз радянських офіцерів міста Умані», який донедавна піддавав сумніву важливість цих проектів.

Особливо привабливими пропозиції влади є для представників бізнесу. Про це говорив Микола Поліщук, керівник ТОВ «Іскра» та бізнес-клубу «Сузір’я».

У ході зустрічі з громадянами представники влади відповіли й на інші актуальні запитання уманців. Так, містян найбільше турбували питання переселення жителів з району поряд з синагогою і могилою цадика Нахмана. На що Олексій Головко вкотре наголосив, що жодних переселень не буде!

«Реалізація запропонованих ініціатив, по-перше, з якісно нового боку покаже Умань світові, а по-друге, самі жителі міста отримають нові робочі місця, екологічно чисту продукцію, питну воду впродовж доби, дороги і, врешті, загальне поліпшення рівня життя, – резюмував Олексій Головко, закликаючи усіх присутніх до співпраці. – А цей захід – чергове підтвердження того, що влада відкрита і завжди готова до діалогу».

У громадському обговоренні взяли участь близько тисячі жителів міста, представники громадських організацій, а також заступник голови обласної ради Василь Касян, депутат обласної ради Андрій Крохмаль, міський голова міста Умані Юрій Бодров та його заступники, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації та міськвиконкому.

Видео предоставлено на сайте Youtube.com - TVuman

Черкаська обласна державна адміністрація
http://www.oda.ck.ua/?lng=ukr&section=2&page=2&id=6246