Вічна слава героям-визволителям (Видео, Фото)

Светлый праздник - День Победы


Майже неможливо нині уявити те далеке за 68-річною завісою, 10 березня 1944 року, коли під свист куль і гуркіт вибухів у місто після двох років 7-ми місяців і дев'яти днів фашистського рабства приходили такі довгождані воїни-визволителі в особі другої та п'ятої гвардійської танкових та 52-ої загальновійськових армій. Батьківщина високо оцінила героїзм визволителів і навічно пов’язала їх з Уманщиною.

З нагоди пам’ятної дати голова районної державної адміністрації Анатолій Петренко разом зі своїми заступниками, керівниками структурних підрозділів райдержадміністрації, здійснили урочисту ходу та поклали квіти до обеліску Слави в місті Умань.

Obelisk Slavi Uman

У цей день очільник району взяв участь в урочистих заходах, що проходили в Будинку культури міста. У своєму виступі він відзначив, що серед героїв, чиї подвиги стали легендою і вічно житимуть у народній пам’яті, житимуть у віках, викликатимуть захоплення і велику шану всіх наступних поколінь вільних і чесних людей світу, прославлені земляки: двічі Герой Радянського Союзу, генерал армії Іван Данилович Черняховський, котрий народився в селі Оксанина, генерал-лейтенант, військовий дипломат, Герой України – Кузьма Миколайович Дерев’янко, уродженець села Косенівка, який підписав Акт про капітуляцію мілітаристської Японії.

11 жителів Уманського району удостоєні звання Героя Радянського Союзу, сім з них полягли на полі бою. Багато їх, героїв відомих і невідомих, зробили свій внесок у визволення Уманщини.

На завершення виступу Анатолій Петренко звернувся до ветеранів: «Шановні ветерани, живіть якомога довше серед нас, допомагайте нам будувати вільну, демократичну та заможну державу. Щоб ви пам’ятали, що без ваших рук, без вашого подвигу, без вашої історії Україна не відбудеться.Подвиг ваш – безсмертний, пам’ять про вас, нині живих і полеглих – нетлінна, наша вдячність – безмежна».

Видео предоставлено на сайте Youtube.com - TVuman

Черкаська обласна державна адміністрація
http://www.oda.ck.ua/?lng=ukr&section=2&page=3&id=5843