Міжнародний шанс для Умані

Туристам

Сьогодні відкриваються нові перспективи економічного розвитку Умані — створення соціальної інфраструктури, транспорту, будівництва доріг, житла. Це відбувається не в останню чергу завдяки паломництву хасидів — туристському бізнесу на міжнародному рівні. В цьому напрямку вже працює міждержавна група, в складі якої спеціалісти Ізраїлю та України. Але найскладніша і найвідповідальніша частина обов’язків — на плечах місцевих фахівців, очільників обласних служб, депутатів. Стан справ детально обговорили на нараді під час робочої поїздки до Умані голови облдержадміністрації Сергія Тулуба.

Паломництво хасидів до Умані, на могилу цадика Нахмана йде по наростаючій: від десятка скромних пілігримів, що блукали вузенькими вуличками старої Умані у вересні 1988-го до 25 з гаком тисяч минулої осені. Прийняти таку кількість гостей, які до того ж влаштовують релігійні обряди, для малого міста непросто. При всіх стараннях місцевий бюджет не мав прибутків, щоб побудувати просторий готель чи оновити до сучасного рівня латані комунальні системи.

Нині ж, як підкреслив губернатор, уже є пакет інвестиційних проектів для розвитку Умані й регіону як центру міжнародного релігійного туризму. Йдеться зокрема про будівництво модульного містечка для паломників, створення на базі міської лікарні в Умані сучасного медичного центру. Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Рябцев зупинився на проблемі забезпечення міста водою. І тут є перспективні напрацювання — відома ізраїльська фірма готова зробити гідрологічну розвідку, аналіз проектів постачання води до Умані з річки Синюха і прокладання другої гілки водогону від Білої Церкви.

Туристичний бізнес нарощує радіус дії, залучаючи крім Умані, весь регіон. Туристів, паломників потрібно годувати, відтак місцеві господарства, фермери можуть укладати договори на постачання продуктів. Щоб годувати хасидів, маємо нарощувати поголів’я овець і птиці. За одним із проектів у селах буде закладено мережу переробних падприємств, які випускатимуть кошерні продукти для хасидів. Очільник Уманської райдержадміністрації Анатолій Петренко розповів, що зараз ведуться переговори про оренду земельних ділянок під спорудження міні-заводів.

Тож Умань — напередодні великих змін. Чутки про “хасидську окупацію”, бурхливі акції місцевих політичних осередків — усе це створює атмосферу невпевненості серед людей. Окрема історія з продажем земель заводу “Мегомметр”, який сусідить з “хасидським мікрорайоном”. Люди хвилюються, чи не втратять роботу. Сергій Борисович побував у цехах “Мегомметра”, спілкувався з робітниками: “Головна мета всіх проектів — покращити життя уманчан. Створюємо умови для паломників, це — основа туристського бізнесу і спосіб заробітку для місцевих жителів. Але закон і влада за будь-яких умов захищають насамперед інтереси уманчан. І стверджувати, що потужний завод закриють через хасидів — абсурдно”.

Ольга ДАНИЛЕНКО
"Черкаський Край"

http://www.kray.ck.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=1790:2012-02-10-08-06-07&catid=28:2011-11-17-16-04-05&Itemid=54