Тулуб: Xасиди мають право використовувати приміщення синагоги

Новости города

Голова Черкаської облдержадміністрації, Герой України С.Б. Тулуб:
Сьогодні, в день коли увесь світ відзначає сумні роковини Голокосту, я ще раз заявляю, що релігійна громада хасидів має повне право використовувати як дім молитви колишнє приміщення синагоги, в якому молився цадик Нахман. Це моя принципова позиція.

Довідково:

Зазначена земельна ділянка знаходиться за адресою: м.Умань, вул. Радянська, 49, її площа складає близько 4 га.

На цій ділянці з 1957 року розташований приладобудівний завод “Мегомметр”, зокрема один з цехів знаходиться в будівлі колишньої синагоги.

Господарський суд Черкаської області 22 грудня 2011 року скасував продаж Уманською міською радою земельної ділянки площею 4 га із будівлею колишньої синагоги заводу “Мегомметр” за позовом управління культури Черкаської обласної державної адміністрації.

Як повідомив заступник начальника управління культури обладміністрації - начальник відділу охорони культурної спадщини, музейної справи та з питань релігій Микола СУХОВИЙ, суд задовольнив всі вимоги, викладені управлінням в позовній заяві: скасував акт купівлі-продажу ділянки, скасував державний акт на землю, зобов’язав підприємство повернути земельну ділянку у власність міста, а міськраду – повернути підприємству сплачені за землю 1881000 гривень.

Черкаська обласна державна адміністрація

http://www.oda.ck.ua/?lng=ukr&section=2&page=2&id=5063