Новини Умані: 13 жовтня - 27 грудня 2011 року

Новости города

27 грудня відбулось засідання виконавчого комітету Уманської міської ради, на якому були розглянуті наступні питання:
Про програму економічного розвитку м.Умань на 2012 р. та позачергові заходи економічного і соціального розвитку м.Умань на 2012 рік у контексті обласної програми «Будуємо нову Черкащину» на 2011-2015 рр.
Про проект міського бюджету на 2012 рік.

26 грудня відбулась 17 (позачергова) сесія Уманської міської ради VI скликання, на якій розглядалися питання:

1. Про внесення змін до рішення міської ради від 30.12.2010 року № 2-4/6 „ Про міський бюджет на 2011 рік ”

2. Про внесення змін та доповнень до рішення міської ради від 09.09.2011 року №3.2-10/6 «Про затвердження Методики визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб»

3. Про надання дозволу на отримання кредиту

4.1. Про затвердження передавального акту основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, нематеріальних активів та інше, комунального закладу Уманська стоматологічна поліклініка до комунального підприємства «Уманська стоматологічна поліклініка»

4.2. Про затвердження Cтатуту комунального підприємства «Уманська стоматологічна поліклініка»

23 грудня відбулася нарада на чолі з першим заступником міського голови Володимиром Віблим, на якій начальник торгового відділу Сергій Новак доповів про організаційні заходи та торговельне обслуговування мешканців та гостей міста в передноворічні та новорічні дні, а також Різдвяні свята 2012 року.
Під час доповіді були висвітлені наступні питання: про заходи щодо організації торговельного процесу на підприємствах, закладах ресторанного господарства та інших об’єктах торгівлі; про організацію проведення передноворічних ярмарок в місті; про реалізацію кондитерських виробів та новорічних подарунків; про торгівлю ялинками.
Сергій Андрійович зазначив, що з метою належного забезпечення населення міста товарами першої необхідності, ялинковими прикрасами, подарунками, ялинками виконавчий комітет міської ради видав розпорядження від 15.12.2011р. № 84-р «Про організацію торговельного обслуговування мешканців та гостей міста в передсвяткові дні зустрічі Нового 2012 року та Різдвяних свят». Цим розпорядженням визначено проведення передноворічної ярмарки на Уманському колгоспному ринку, яка відбудеться 27-28 грудня 2011 року та ярмарки переробних підприємств міста, приватних підприємців по вул. Коломенській-29 грудня 2011 року.
На завершення Сергій Новак довів до відома, що підприємства торгівлі та заклади ресторанного господарства готові забезпечити потреби мешканців міста продовольчими товарами та продуктами харчування до святкового столу, а також подарунками та ялинковими прикрасами.
За наслідками наради були дані доручення відповідним службам щодо завершення роботи по святковому оформленню закладів торгівлі ялинками, світловими гірляндами, новорічними прикрасами.

23 грудня відбулось засідання виконавчого комітету Уманської міської ради, на якому були розглянуті наступні питання:

Про хід виконання рішення виконавчого комітету від 09.07.2009 р. №311 «Про заходи щодо розвитку туристичної інфраструктури міста на 2009-2014 рр.».
Про заходи щодо підготовки і проведення Всеукраїнського перепису населення.
Про передачу новозбудованого газопроводу вулиці Звірківської на баланс ПАТ «Уманьгаз».
Про безоплатну передачу новозбудованого водоводу в мікрорайоні «Софіївська Слобідка».
Про внесення змін до Методики розподілу в 2011 році додаткової дотації з державного бюджету на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів.
Про порядок фінансування видатків з міського бюджету до затвердження розпису міського бюджету на 2012 рік.
Про встановлення розміру батьківської плати для дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та відвідують дошкільні навчальні заклади та навчально-виховні комплекси №№1,6,24.
Про організацію безкоштовного гарячого харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах.
Про встановлення розміру плати батьків за утримання дітей в дошкільних навчальних закладах та навчально-виховних комплексах №№ 1,6,24 міста на 2012 рік.
Про надання одноразової грошової допомоги окремим громадянам.
Про порушення клопотання з присвоєння почесного звання України «Мати-героїня» та інші.

19 грудня відбулась 16 (позачергова) сесія міської ради VI скликання, на якій розглядалось питання про внесення змін до рішення міської ради від 30.12.2010 року № 2-4/6 «Про міський бюджет на 2011 рік». Були розглянуті наступні питання:

Зміни в частині трансфертів з державного та обласного бюджетів;
Перерозподіл видатків міського бюджету;
Розподіл вільного залишку бюджетних коштів станом на 01.01.2011 року;
Перерозподіл бюджетних призначень за пропозиціями головних розпорядників коштів.
Відповідно до рішень обласної ради від 22.11.2011р. та від 14.12.2011р. місту збільшується обсяг субвенції з державного бюджету:

за надання соціальних послуг у прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною» - на суму 13,6 тис. грн..;
на виплату допомоги сім’ям з дітьми – на суму 2 млн. грн.. 980 тис. 371грн.;
на надання пільг з послуг зв’язку на суму – 142 тис. грн..;

Водночас зменшено (в зв’язку з відсутністю потреби) обсяг субвенції на надання пільг та житлових субсидій населенню на житлово-комунальні послуги на суму 2 млн. 376 тис. грн.
Крім того, обласною радою затверджено перерозподіл деяких субвенцій з обласного бюджету між напрямами використання – на суму 3тис. 993 грн..
Також, місту надається другий транш додаткової дотації з державного бюджету на вирішення фінансової забезпеченості місцевих бюджетів в сумі 10 млн. 878 тис. грн..

Улюблені всіма новорічні свята були б немислимими без тієї особливої атмосфери, яка передує їм: приготування подарунків, святкового столу, прикрашання новорічної ялинки, що додає їм особливого шарму та робить довгоочікуваними. І лише один день може відволікти найменших від очікування та нетерпіння – це День Святого Миколая, покровителя дітей і мандрівників.

За дорученням голови Черкаської обласної державної адміністрації Сергія Тулуба та міського голови Юрія Бодрова представники міської влади завітали з дарунками до тих, які вкрай потребують уваги і піклування.

М’які іграшки та солодощі отримали діти Дитячого будинку, обласного міжрегіонального притулку, вихованці загальноосвітньої школи І-ІІ ст. №6 дошкільного навчального закладу, Уманського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів ім. Ю.О. Гагаріна - педагогічний ліцей», діти з обмеженими можливостями Центру соціальної реабілітації дітей – інвалідів «Пролісок».
Спочатку представники міської влади завітали до вихованців дитячого будинку. Зі словами побажань здоров’я, благополуччя, радості до хлопчиків та дівчаток завернулася заступник міського голови, начальник управління праці та соціального захисту населення, обласний депутат Галина Кучер і вручила подарунки — іграшки, солодощі. Галина Михайлівна висловила подяку колективу закладу і його директору Вікторії Майданюк за піклування про дітей, а також за створені за сприяння держави, недержавних організацій, бізнесу гарні умови для проживання й навчання, за якими уманський дитячий будинок є одним з найкращих в Україні.
Також гості завітали і до притулку для неповнолітніх, де директором працює Наталія Бурська. Ознайомилися з матеріально-технічною базою закладу, відзначивши позитивні зміни, що відбулися в останні роки, та стали учасниками святкового концерту-вистави, підготовленого юними вихованцями. Після його завершення діти отримали солодкі подарунки. У ролі помічників Святого Миколая виступили: перший заступник міського голови Володимир Віблий, секретар міської ради Аркадій Рибак, депутат обласної ради, генеральний директор ПАТ «Уманьферммаш» Анатолій Ліпкан, депутат міської ради Микола Мельник. Подарунки підготували діткам й колективи податкової інспекції та податкової міліції, медичного коледжу, «ПриватБанку».
Святкові заходи відбулися і в інших навчальних закладах міста. Проведена низка благодійних акцій, організованих для малюків приватними підприємцями, релігійними і громадськими організаціями, волонтерами.

«Цього дня жодна дитина не повинна залишатися без уваги дорослих. І особливо — дітки, які позбавлені відчуття родинного тепла, - підкреслив Володимир Віблий. — Приємно відчувати, що долучаєшся до гарної справи: дарувати радість. А ще наші візити — це свідчення постійної уваги влади міста до колективів дитячих закладів. Приємно, що з кожним роком збільшується кількість підприємців, які залучаються до благодійності. Бізнес стає соціально відповідальним. Це дуже важливо».

Цього дня всі були щасливими - і ті, що робили подарунки, і ті, хто їх отримував, бо найбільше щастя в житті – це робити добро.
Найкращою подякою для депутатів та представників виконкому були усміхнені очі малюків та теплі вдячні погляди батьків і вихователів.
А головна перевага цього свята криється в його магічності, завдяки якій, слідуючи традиціям християнської моралі, діти отримали додаткову частку тепла, доброти і любові до ближнього, щоб потім передати цю традицію наступним поколінням. І, доки живі традиції та історія, житиме народ.

15 грудня відбулось чергове засідання колегії відділу освіти за участю керівників загальноосвітніх, дошкільних, позашкільних навчальних закладів.
В роботі колегії взяв участь заступник міського голови Петро Паєвський, який проінформував керівників навчальних закладів про стан фінансування закладів освіти міста Умань.

На засіданні були розглянуті наступні питання:

про стан роботи соціально – педагогічної служби в дошкільних навчальних закладах та навчально-виховних комплексах;
про організацію роботу із зверненнями громадян.
По кожному з питань були прийняті конкретні рішення, підготовлені відповідні накази.

16 грудня відбулася нарада на чолі з заступником міського голови Петром Паєвським, на якій в. о. начальника відділу охорони здоров’я В’ячеслав Ананійчук доповів про стан підготовки закладів охорони здоров’я з питань профілактики та лікування захворювань на грип та ГРВІ в осінньо-зимовий період 2011-2012рр. Під час доповіді були висвітлені наступні питання:
про проведення заходів щодо профілактики захворювання на грип;
про забезпечення медикаментами лікувально-профілактичних закладів на період прогнозованої епідемії;
про роботу поліклінік по наданню медичної допомоги на дому хворим на грип;
про роботу щеплювальних кабінетів.

В’ячеслав Анатолійович зазначив, що в 2011 році за кошти міського бюджету було закуплено 263 дози вакцини «Інфлувак», якою було проведено щеплення медичних працівників. В лікувально-профілактичних закладах міста є достатня кількість препаратів для лікування грипу та ускладнень. Заклади міста в цілому готові до надання медичної допомоги хворим на грип та ГРВІ в епідемічному сезоні 2011-2012рр.

9 грудня на базі загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №9 відбувся семінар-практикум директорів загальноосвітніх навчальних закладів на тему: «Профільне вивчення предметів природничо-математичного напряму: шляхи реалізації, проблеми та перспективи». Мета семінару – ознайомити керівників загальноосвітніх навчальних закладів з практичним впровадження Концепції профільного навчання у старшій школі, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки від 11 вересня 2009 року № 854, а саме з особливостями реалізації профільного навчання у класах фізичного та екологічного профілів.

У плані семінару – презентація закладу, яку провела директор школи Ірина Тенц, відкриті уроки з фізики, хімії, біології, математики, презентація робіт учасників конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН.
Підводячи підсумки семінару, в.о. начальника відділу освіти Оксана Герасименко підкреслила, що профільне навчання у старшій школі відіграє важливу роль у професійному самовизначенні старшокласників, у полегшенні адаптації їх до самостійного життя, вихованні відповідальності за прийняття рішень.

8 грудня в малій залі виконкому Уманської міської ради за участю заступника міського голови, начальника управління праці та соціального захисту населення Галини Кучер, соціальних партнерів, керівників підприємств та приватних підприємств міста відбулась нарада, щодо поглиблення співпраці між органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та роботодавцями.
На нараді було розглянуто питання забезпечення прозорості та відкритості виконання повноважень органами місцевого самоврядування, поширення і розвитку взаємовигідних відносин між бізнесом і органами влади шляхом залучення на договірних засадах підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, фізичних осіб до участі в соціально-економічному розвитку міста, його благоустрої, обслуговуванні населення. Присутні заслухали проект програми дій із соціального партнерства на 2011-2012 роки.

Прийнято рішення продовжити роботу в цьому напрямку, сторонам соціального партнерства заключити договори співпраці на взаємовигідних умовах, відповідно до програми дій.

9 грудня відбулася нарада на чолі з міським головою Юрієм Бодровим, на якій начальник відділу капітального будівництва Валентин Загородній доповів про використання коштів субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток міста в 2011 році. Під час доповіді були висвітлені наступні питання: порядок та умови надання субвенцій з державного бюджету; стан використання коштів субвенцій виділених в поточному році: плани капітальних вкладень на 2012 рік.

7 грудня в управлінні праці та соціального захисту населення проведено засідання координаційної ради по роботі з постраждалими від аварії на ЧАЕС, на якому були присутні заступник міського голови, начальник управління праці та соціального захисту населення Кучер Г.М., заступник начальника управління Пенсійного фонду України в м. Умань та Уманському районі Лук'янова О.В., голова Уманської міської організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів „Союз Чорнобиль України” Березовський Ю.Т. та члени ради по роботі з постраждалими від аварії на ЧАЕС .

На засіданні заслухано виступи про план заходів, присвячених Дню вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Учасниками засідання обговорено актуальні питання та внесені пропозиції з підготовки та проведення вищевказаних заходів

Валентин Бориславович зазначив, що в 2011 році порядок надання субвенцій на соціально-економічний розвиток був кардинально спрощений, і, що особливо важливо для бюджетів невеликих міст, була вилучена така обов’язкова умова надання субвенції, як співфінансування з міського бюджету. Держава зробила реальний і важливий крок на зустріч соціально-економічним і комунальним проблемам регіонів. Це дало можливість отримати кошти субвенцій в розмірі 7,76 млн. грн. для виконання робіт на чотирьох об’єктах та вирішити питання відселення мешканців будинків, які проживали на території дендропарку «Софіївка».

В 2007-му році ініціатором сприяння вирішенню регіональних проблем був теперішній Президент України Віктор Янукович, який в той час очолював уряд та сприяв виділенню значних державних коштів на вирішення соціальних та комунальних проблем регіонів нашої держави.
Робота відділу капітального будівництва була позитивно відзначено міським головою. За наслідками наради були дані доручення відповідним службам щодо підготовки пропозицій з фінансування капітальних вкладень на 2012 рік.

8 грудня в приміщенні управління праці та соціального захисту населення відбувся семінар з охорони праці на тему: «Нове в законодавстві щодо видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації об’єктів підвищеної небезпеки». На семінар були запрошені керівники та спеціалісти з охорони праці підприємств міста, які обговорювали нове в законодавстві щодо видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації об’єктів підвищеної небезпеки згідно постанови КМУ «Про затвердження Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки» від 26 жовтня 2011 р. № 1107. На запитання учасників семінару відповідав начальник відділу з охорони праці Пустовий О.М.

грудня міський голова Юрій Бодров провів засідання виконавчого комітету Уманської міської ради, на якому були розглянуті наступні питання:

Про проведення конкурсу з визначення операторів паркування транспортних засобів та внесення змін до рішення виконкому від 24.03.2011 р. № 153.
Про затвердження переліку об’єктів на встановлення загальнобудинкових та поквартальних засобів обліку споживання холодної води в районі перебування паломників – хасидів
Про оформлення права власності на нежитлові будівлі та споруди, житлові будинки, гаражі та садові будинки, кватири.
Про розгляд заяв громадян з питань проведення перепланування в квартирах та будинках.
Про надання одноразової грошової допомоги окремим громадянам.
Про порушення клопотання з присвоєння почесного звання України «Мати-героїня» та інші.

Сьомого грудня в приміщенні Уманського міськвиконкому відбулися урочисті збори до Дня місцевого самоврядування. В заході взяли участь депутати обласної і міської рад, голови квартальних комітетів, посадові особи структурних підрозділів міської ради та виконавчого комітету, ветерани місцевого самоврядування, керівники установ і організацій.

Уманський міський голова Юрій Бодров у своєму виступі звернув увагу на історичні традиції та досягнення місцевого самоврядування; відзначив непрості умови, в яких доводиться працювати в останні роки, позначені впливом світової економічної кризи. Висловив сподівання на успішне проведення реформи місцевого самоврядування. Також підкреслив важливість роботи органів місцевого самоврядування, тому що саме від ефективності їх роботи залежить благоустрій населеного пункту та добробут мешканців.
Юрій Іванович вручив Грамоту Верховної Ради України раднику міського голови Валерію Рюміку, почесні грамоти Черкаської обласної ради та виконкому Уманської міської ради кращим працівникам органів місцевого самоврядування та представникам депутатського корпусу міста за сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розвиток місцевого самоврядування, активну громадську позицію та з нагоди Дня місцевого самоврядування.

Учасників зібрання привітав і депутат 6-ти скликань Яременко Михайло Павлович, який зазначив, що важливим аспектом стабільного поступу тієї чи іншої громади є діалог між владою і людьми. Вміння чути людей, допомагати їм, бути з ними і відстоювати їх інтереси - це основне завдання лідера територіальної громади. Уманський міський голова - людина віддана громаді, ніколи не стоїть осторонь людських проблем, йому довіряють, на нього сподіваються. Від імені учасників зібрання привітав Юрія Івановича з високою нагородою - Подякою Прем’єр міністра України Миколи Азарова за вагомий внесок у розвиток місцевого самоврядування, сталий економічний розвиток міської територіальної громади, багаторічну сумлінну працю та з нагоди Дня місцевого самоврядування.
На завершення зборів учасників урочистостей вітали святковим концертом.

7 грудня в адмінбудинку управління праці та соціального захисту населення відбувся правовий всеобуч «Уманська родина». На запитання відповідали начальник відділу призначення соціальних допомог управління праці та соціального захисту населення Рибак Л.А., заступник начальника відділу Бодаш О.І. та директор центру соціальних служб для молоді Безуглий О.Ю. На вимогу сьогодення, на правовому всеобучі, обговорювались наступні питання:
підвищення розмірів соціальних допомог в зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму з 1.12.2011 р.;
порядок призначення всіх видів соціальних допомог;
надання соціальних послуг сім’ям, які опинилися в складних життєвих умовах.

6 грудня на базі міського Будинку вчителя з нагоди відзначення Міжнародного дня інваліда було проведено фестиваль дитячої творчості «Повір у себе», його учасниками стали 90 дітей з обмеженими можливостями. Головна мета фестивалю – реалізація творчого та інтелектуального потенціалу, можливість самовизначення, залучення до активного способу життя дітей-інвалідів. На заході були присутні заступники міського голови Петро Паєвський та начальник Управління праці та соціального захисту населення Галина Кучер, а також директор Центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Олександр Безуглий. У програмі фестивалю було організовано виставку творчих робіт, виконаних дітьми з обмеженими можливостями. Юні майстри експонували різножанрові роботи: малюнки, макраме, м’які іграшки, вишивання, квіти з тканини, вироби з бісеру, паперу, природничого матеріалу. Крім цього вони мали можливість продемонструвати перед батьками, гостями свої здібності у вокалі, музиці, хореографії. В кінці свята діти одержали від заступника міського голови Петра Паєвського подарунки.

Питання взаємодії влади та громади завжди було та залишається актуальним. Для ефективної взаємодії та спілкування влади з громадянами, реалізації конституційного і демократичного підходу до виконання своїх обов’язків і повноважень голова Уманської міської ради Юрій Бодров проводить особисті прийоми громадян. В нинішньому році до міського голови звернулось на прийом 346 мешканців, якими було порушено 284 питання. Найбільше звертались громадяни з приводу житлово-комунальних і земельних питань, надання матеріальної допомоги, поліпшення житлових умов та інших. До «Скриньки виборців» міського голови, яка функціонує з 1998 року, надходять звернення, в яких мешканці нашого міста пишуть не тільки про різні проблеми, а й вносять пропозиції.

5 грудня Юрій Бодров провів черговий прийом громадян, на який звернулось 23 мешканця міста. Частина питань була вирішена відразу, з приводу інших дані доручення керівникам відповідних міських служб, які були присутні під час прийому. Очільник міста приділяє значну увагу ефективному вирішенню питань, з якими звертаються уманчани, і вимагає такого ж ставлення до людей і від своїх підлеглих. Справедливо вважає, що від ступеня співпраці органів місцевого самоврядування з громадою залежить добробут як кожного окремого жителя, так і добробут усієї громади.

У нашому місті Уманським міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді спільно з відділами з питань внутрішньої політики, у справах сім’ї та молоді, молодіжним виконавчим комітетом, Уманським благодійним фондом «Воля», громадськими організаціями «Нова генерація», «Ліга підприємців» була проведена вулична акція, в якій взяли участь делегації з усіх навчальних закладів міста, медичні працівники, викладачі, соціальні працівники, представники громадських організацій та всі небайдужі до цієї проблеми.

Протягом дня волонтери Уманського державного педагогічного університету та гуманітарно-педагогічного коледжу розповсюджували буклети, листівки, засоби контрацепції, проводили інформаційно-просвітницьку роботу та анкетування жителів міста. На великому екрані, в центрі міста, транслювалися відео ролики соціальної реклами щодо проблеми ВІЛ/СНІДу та толерантного ставлення до ВІЛ позитивних людей.
Наприкінці заходу учасники акції засвітили лампадки та виклали їх у формі стрічки, яка символізує боротьбу зі СНІДом.

Створення належних умов лікування хворих є одним з першочергових завдань міської влади. У цьому році з міського бюджету було виділено чимало коштів на галузь охорони здоров’я: зроблено ремонт даху одного з відділень Уманської міської лікарні; проведено ремонтні роботи шкірно-венерологічного диспансеру; введено в експлуатацію нові котельні в дитячій поліклініці та психоневрологічному диспансері, а також виділено сто тисяч грн. на ремонтні роботи приміщень дитячого відділення інфекційної лікарні. Міський голова Юрій Бодров завжди особисто перевіряє освоєння виділених коштів та якість виконаних робіт. Нещодавно голова відвідав дитяче відділення інфекційної лікарні, де було закінчено реконструкцію одного з приміщень, зроблено три типових бокси та киснезабезпечення для пацієнтів. Сьогодні медична галузь знаходиться в стані реформування. Зрозуміло, що будь-які зміни та нововведення не легко втілювати в життя. За словами міського голови, робити це потрібно в першу чергу розумно, виважено та не поспішаючи.
2 грудня відбулась нарада на чолі із міським головою Юрієм Бодровим, на якій начальник архівного відділу Неля Ходаківська доповіла про стан організації архівної справи та забезпечення збереженості документів Національного архівного фонду в архівному відділі Уманської міської ради. Під час доповіді були висвітлені наступні питання: головні завдання архівного відділу; забезпечення виконання Плану розвитку архівної справи в місті Умань; захист соціально-правових інтересів громадян; використання документів архіву згідно з нормативними вимогами. Робота архівного відділу була позитивно відзначена міським головою. За наслідками наради були дані доручення відповідним службам щодо підключення архівного відділу до мережі інтернет та вивчення питання про трудовий архів.

2 грудня заступник міського голови Поляков М. А. провів засідання робочої групи виконкому міської ради з перевірки тарифів на послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій. На засідання робочої групи були запрошенні її члени та представники житлово-будівельного кооперативу №18. Розрахунки тарифів повернуто на доопрацювання

30 листопада на базі дошкільного навчального закладу №14 відбувся семінар-практикум для завідуючих дошкільними навчальними закладами міста на тему: «Організація соціально-педагогічної служби в дошкільному навчальному закладі. Впровадження в практику роботи з дітьми старшого дошкільного віку програми «Впевнений старт». Семінар проводився з метою підвищення теоретичної, науково-методичної та професійної підготовки керівників дошкільних навчальних закладів щодо запровадження різних форм охоплення дітей дошкільною освітою.

В роботі семінару взяли участь завідуючі 21 дошкільного начального закладу, головний спеціаліст відділу освіти з питань дошкільної освіти Троян Н.Д., головний спеціаліст відділу з питань охорони дитинства Чорна С.О. На семінарі поділилася досвідом роботи щодо організації соціально-педагогічної служби в закладі; обговорили форми взаємодії педагогів з дітьми, батьками; провели практичне заняття з керівниками дошкільних закладів щодо вміння запроваджувати різні форми охоплення дітей дошкільною освітою; використовуючи інтерактивну форму роботи «Мікрофон», завідуючі поділилися власним досвідом роботи.

Семінар ще раз підтвердив, що соціально-педагогічна служба відіграє важливу роль у забезпеченні рівних стартових можливостей для подальшого шкільного навчання дітей 5-річного віку.

1 грудня відбувся День керівника на чолі з першим заступником міського голови Володимиром Віблим. Розглядалися питання виконання економічного та соціального розвитку міста у листопаді 2011 року; соціальні гарантії в ІV кварталі 2011 року; 20-та річниця Всеукраїнського референдуму в питанні про проголошення незалежності України 1 грудня 1991 року.

30 листопада з нагоди Міжнародного дня інвалідів, міський голова Юрій Бодров зустрівся з ветеранами війни та праці, учасниками клубу «Надвечір’я». Під час святкової частини зустрічі уманчанам були вручені Почесні Грамоти виконкому Уманської міської ради та цінні подарунки за вагомі внески у соціальний захист людей з особливими потребами, активну громадську діяльність та з нагоди Міжнародного дня інвалідів. На засіданні також обговорювались питання: закон України «Про заходи щодо забезпечення реформування пенсійної системи»; призначення житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг малозабезпеченим сім’ям; щодо соціального захисту інвалідів; перевезення пільгової категорії населення.

Цього ж дня в місті проведено благодійну акцію «Серце до серця», організовану Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відділом у справах сім’ї та молоді, молодіжною дитячою організацією «Гарт», Центром роботи з жінками «Софія» та управлінням праці та соціального захисту населення Уманської міської ради. Кошти зібрані в ході цієї акції були вручені 11 дітям, хворим на цукровий діабет. Також відбулась виставка художньо-прикладного мистецтва, переможці якої були відзначені грамотами

29 листопада відбулась зустріч міського голови Юрія Бодрова і депутатів міської ради з громадськістю міста, на якій порушувались питання: відновлення роботи міської лазні, відміна двох ставкових тарифів на тепло, облаштування дороги та незаконне встановлення кіоску в мікрорайоні вулиць Пушкіна – Белінського. За наслідками зустрічі дані доручення відповідним керівникам управлінь, відділів, служб міської ради, хід їх виконання взято на контроль.

29 листопада на чолі з міським головою Юрієм Бодровим відбулась сесія Уманської міської ради, на якій було розглянуто наступні питання: про підсумки економічного і соціального розвитку міста за 9 місяців 2011 року у контексті реалізації програми «Будуємо нову Умань»; про виконання міського бюджету за 9 місяців 2011 року. Ухвалені міські програми: поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2011-2016 роки, забезпечення житлом педагогічних працівників у місті на 2011 – 2015 роки, модернізації міської лікарні та інші питання.

28 листопада заступник міського голови Петро Паєвський провів нараду з питань організації заходів з підготовки професійних свят, важливих подій, Новорічних та Різдвяних святі. Участь в роботі брали керівники відділів, служб, управлінь міської ради, виконавчого комітету, представники громадських організацій, журналісти місцевих ЗМІ. Учасниками наради було заплановано: 19 грудня відкрити міську Новорічну ялинку, з 23 грудня розпочати Новорічні ранки для дітей в міському Будинку культури. Також передбачено організацію та проведення святкових ярмарків продажу сувенірної продукції і ялинкових прикрас, ялинок та продовольчих товарів.

В м. Умані відзначили унікальну подію – 195 років з моменту започаткування організованого літературного життя в місті. Згідно віднайдених архівних документів, учні школи при Василіанському монастирі в 1816 році організували літературний гурток. Юні гуртківці не тільки писали і читали власні вірші українською мовою, але й видавали журнал. Впродовж майже 200- літнього періоду літературне життя в місті то затихало (але не завмирало, хіба що на час великих суспільних потрясінь: революції, війни), то відроджувалось знову і працювало на повну силу.

За цей час в Умані жили, працювали і творили десятки відомих літературних та громадських діячів. Серед них всесвітньо відомі імена: Микола Бажан, Северин Гощинський, Юзеф-Богдан Залеський, Докія Гуменна, Володимир Задорожній, Сергій Єфремов, Олександр Корнійчук, Інна Кульська, Сашко Лірник, Федір, Вадим та Мирослав Мицик, Юрій Смолич, Надія Суровцова, Станіслав Трембецький, Раїса Троянкер, Володимир Сосюра та багато інших, велика плеяда літераторів «розстріляного відродження» 60-десятників. Гідно несуть честь своїх попередників уманські літератори незалежної України.

Сьогодні в Умані біля 2-х десятків літературних осередків, кілька з них мають більш як вікову історію. Серед викладачів Уманського державного педагогічного університету два члени Національної спілки письменників України: Петро Поліщук та Марина Павленко. Про все це йшла мова на святковому зібранні, яке проходило в актовій залі адміністративного корпусу Дендрологічного парку «Софіївка». Природно , що всі уманські таланти черпають натхнення з неповторної краси парку. Це підкреслив у своєму виступі директор дендропарку «Софіївка» Іван Косенко. Літературну еліту міста привітала заступник міського голови, начальник управління праці та соціального захисту населення, депутат обласної ради Галина Кучер. Несподіванкою для організаторів виявився повний аншлаг в залі, а це біля 170 осіб – представники всіх поколінь: від дошкільнят, учнів молодших класів, студентства, які читали власні вірші і співали пісні на вірші місцевих авторів, до поважних сивочолих поетів. Представники літературних осередків знайомили присутніх з історією свого угрупування та творчістю нинішніх гуртківців. Підтвердженням унікальності Умані своїми талантами стала виставка літератури, виданої уманчанам за роки незалежності.

Творчість місцевих літераторів, їх намагання популяризувати українське слово, національні традиції, виявляти та сприяти розвитку літературних талантів була гідно оцінена грамотами Черкаської обласної організації національної спілки письменників України, Черкаської обласної ради, виконкому Уманської міської ради та відділу культури і туризму.

25 листопада перший заступник міського голови Володимир Віблий, заступник міського голови, начальник управління праці та соціального захисту населення Галина Кучер, керівники структурних підрозділів міської ради і виконавчого комітету, представники громадських організацій міста, журналісти, взяли участь у заходах з вшанування пам’яті жертв голодоморів, в рамках яких відбулось покладання квітів до пам’ятника жертв голодоморів та політичних репресій.

24 листопада міський голова Юрій Бодров провів засідання виконавчого комітету Уманської міської ради, на якому були розглянуті наступні питання:

про роботу пасажирського транспорту;
про встановлення тарифу на послуги з утримання будинку та прибудинкової території для населення ЖБК № 16;
про проведення конкурсу на право вивезення твердих побутових відходів з території міста Умань;
про стан виконання рішення виконкому від 22.04.2010 р. № 191 «Про надання шефської допомоги інвалідам війни та Збройних Сил України, інвалідам праці, сім’ям загиблих військовослужбовців, учасникам війни, одиноким пристарілим громадянам, які потребують сторонньої допомоги, сім’ям, які мають двох і більше інвалідів»;
про нагородження почесною грамотою виконкому Уманської міської ради та інші.

25 листопада міський голова Юрій Бодров провів нараду за участю керівників органів місцевого самоврядування та місцевих органів державної виконавчої влади, на якій було розглянуто питання про підготовку дорожньо-мостового господарства в осінньо-зимовий період 2011-2012р.р. Начальник відділу комунального господарства Лисогора М.П. доповів, що нинішнього року організовано виконання великих обсягів робіт з підготовки об’єктів благоустрою міста до осінньо-зимового періоду. Було відремонтовано асфальтобетонне покриття на проїжджих частинах практично усіх магістральних шляхів міста, а також внутрішньо квартальних вулицях і провулках.

Підготовлено до роботи в зимовий період п’ять одиниць спеціальної техніки, заготовлено 900 т. антифрикційного матеріалу. Укладаються угоди з дорожніми організаціями щодо залучення їх до робіт на транспортних комунікаціях у разі раптових сильних снігопадів та ожеледиці. З 26 листопада розпочинається цілодобове чергування і робота комунальних служб міста в зимовий період. Міський голова наголосив, на тому, що в центрі уваги влади є людина, і потрібно працювати для людей. Від стабільної роботи комунальних служб міста залежить комфорт уманчан і безперебійна робота міського господарства.

За ініціативи голови облдержадміністрації Сергія Тулуба в області у вересні 2010 року стартувала соціальна програма «Споживчий кошик» – створення в закладах торгівлі відділів продовольчих кошиків продуктів харчування для малозабезпечених верств населення.
На виконання цієї програми, з метою надання допомоги одиноким та малозабезпеченим громадянам, багатодітним матерям, інвалідам продуктами харчування, промисловими товарами та протезно-ортопедичними виробами за соціально-доступними цінами в м. Умані 23 листопада цього року відбулося відкриття куточка по формуванню соціальних пакетів. Цей куточок створено на базі торгівельного відділення «Довіра» підприємства об’єднання громадян «Центру професійної та трудової реабілітації інвалідів в Черкаській області «Гармонія».

23 листопада заступник міського голови Поляков М.А. провів нараду з керівниками промислових підприємств, в яких зменшився розмір середньомісячної заробітної плати за жовтень місяць порівняно з вереснем. Вказано про незадовільний стан заробітної плати на ТОВ «Уманьпиво», яка склала 1003 грн., коли середньомісячна заробітна плата по промисловості складає 2476 грн.

22 листопада на чолі з заступником міського голови, головою міської координаційної ради Петром Паєвським відбулось засідання координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ – інфекції/СНІДу, участь в якій брали представники охорони здоров’я, соціальних служб, освіти, молоді, правоохоронних органів, громадських організацій, місцевих ЗМІ. Під час роботи відбулась презентація проекту «Посилення координації та розробки політики з питань ВІЛ/СНІД і ТБ», також були розглянуті медичні аспекти в проблемі ВІЛ – інфекції/СНІДу.

21 листопада міський голова Юрій Бодров провів особистий прийом громадян, на який звернулось 53 мешканці міста. Уманчани порушували питання газифікації вулиці, облаштування місця для торгівлі квітами, недопущення самовільного будівництва, врегулювання земельних відносин, відновлення роботи міської лазні, надання матеріальної допомоги та інші. Частина питань була вирішена відразу, з приводу інших дані доручення керівникам відповідних міських служб, їх виконання взято на контроль.

З метою своєчасного забезпечення руху транспортних засобів і пішоходів міськими шляхами і тротуарами, відповідно до розпорядження міського голови від 18.10.2011 р. №72-р «Про організацію роботи із сніговими заметами та ожеледицею в зимовий період 2011-2012р.р.», 18 листопада у виконкомі міської ради було проведено нараду під головуванням першого заступника міського голови Володимира Віблого за участю керівників підприємств, організацій та установ міста.

Начальник відділу комунального господарства Микола Лисогора проінформував, що відповідно до Загальноміської програми благоустрою м. Умань у зимовий період до робіт з розчистки від снігу магістральних шляхів, вулиць, шляхопроводів, мостів, схилів і площ міста будуть залучатися спеціалізовані дорожні організації, підприємства, заклади й установи незалежно від форм власності та господарювання. На даний час в комунальним підприємством «Комунальник» підготовлено три одиниці спеціальної техніки (ПМ 130, ПР-130), яка буде залучена для обробки доріг та тротуарів протиожеледними матеріалами, що заготовлені у необхідній кількості.

Відділом комунального господарства також укладено відповідні договори із дорожніми організаціями, що будуть надавати спеціальну снігоприбиральну техніку для боротьби із сніговими заметами (автогрейдери та навантажувачі).

16 листопада у міському Будинку культури нвідбувся «Студентський бал-2011». Організатори балу – відділ у справах сім’ї та молоді та Молодіжний виконавчий комітет. Учасниками дійства були найкращі, найталановитіші та найактивніші студенти вищих навчальних закладів міста, що отримали запрошення, як винагороду за відмінну успішність, громадську роботу та творчу діяльність.

Зі словами привітання з нагоди Дня студента до молоді звернулись перший заступник міського голови Володимир Віблий та ректор Уманського національного університету садівництва Андрій Головчук. В рамках програми відбулась виставка творчих робіт талановитих студентів: Уманського державного педагогічного університету - Підгорної Ольги; Уманського національного університету садівництва - Василенко Надії; Уманської філії Європейського університету - Янкового Олександра; Уманської філії Київського інституту бізнесу і технологій - Поліщук Оксани; Уманського медичного коледжу - Видайко Ангеліни; Уманського гуманітарно-педагогічного коледжу - Звонової Ірини; Уманського професійного ангарного ліцею - Косякова Миколи. Розважали гостей ансамбль сучасного танцю «ЛЮВІНА» (художній керівник Михалевська Н.І.) та народний аматорський ансамбль сучасного танцю «ВІЗАВІ» (художній керівник Андрущук Л.М.). В рамках програми відбувся розіграш лотереї. Учасники отримали безліч сюрпризів та подарунків, а також визначили Короля та Королеву балу.

Напередодні Дня студента було проведено низку заходів: конкурс стінгазет «Я, студент!», відео конкурс «Барви студентського життя», фотоконкурс «Світ в об’єктиві фотокамери», виставка творчих робіт. Учасники та переможці отримали грамоти, подяки та цінні подарунки під час традиційної зустрічі з керівництвом міста.

17 листопада в малій залі виконкому міської ради під головуванням заступника міського голови Галини Кучер відбулось чергове засідання тимчасової комісії виконкому міської ради з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. На засідання запрошувались керівники підприємств та приватні підприємці, які мали заборгованість з виплати заробітної плати та зі сплати внесків до Пенсійного фонду, а також керівники підприємств, які нараховують заробітну плату нижчу встановленого законодавством мінімального розміру. За попередніми даними статистики станом на 01.11.2011 р. загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати по місту становила 439,2 тис. грн. Борг мав місце на одному економічно активному підприємстві (ДП «Рубін» - 409,2 тис. грн.) та на одному підприємстві, щодо якого порушено провадження у справі про банкрутство (ДП "Уманський лікеро-горілчаний завод" –30,0 тис. грн.). Керівникам підприємств із низькою заробітною платою рекомендовано проаналізувати рівень заробітної плати працівників та вжити невідкладних заходів щодо його підвищення протягом 2011 року.

Чотирнадцятого листопада відбулася нарада щодо організації розміщення дозвільного центру в зручному для відвідувачів місці, що матиме розвинуту транспортну інфраструктуру. З цього приводу начальнику фінансовому управлінню було дано доручення профінансувати роботи, зв’язані з облаштуванням дозвільного центру. Провів нараду заступник міського голови Поляков М.А

11 листопада в приміщенні Державного історико-архітектурного заповідника «Стара Умань» відкрилася виставка «Фотолітопис Першої світової (1914 – 1918 рр.» На виставці представлені фотографії з фронтового архіву уманчанина, прапорщика піхотного полку Федора Прилуцького, - безпосереднього учасника подій Першої світової війни. Виставка розповідає про війну, яка на початку ХХ ст. поставила на межу загибелі світову цивілізацію; це розповідь про людей на війні, для яких розвиток цивілізації обернувся першим жахливим досвідом сучасного ведення військових дій. Правда війни без прикрас та фальшивої романтики відкривається нам з фронтових фотографій. В них – велика сила переконливості документального фото.На виставці експонується більше 60 знімків з фотоархіву Ф. Прилуцького, власником якого є викладач педуніверситету Геннадій Клещар. Крім того в експозиції використані артефакти часів Першої світової із зібрань колекціонерів Ігоря Лідобардова та Владислава Риндюка (фотоапарати, ордени, медалі, банкноти, обмундирування та спорядження, особисті речі). Виставка приурочена до дня закінчення Першої світової війни 11 листопада 1918 року. Адміністрація ДІАЗ «Стара Умань» запрошує відвідати фотовиставку з 9.00 до 16.00 щоденно, крім суботи та неділі за адресою: вул. Радянська, 31.

ІІ обласний форум молодіжних ініціатив і проектів 11 листопада 2011 року на базі Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини відбулася заключна частина Другого Форуму молодіжних ініціатив та проектів. Форум проходив під патронатом голови Черкаської обласної державної адміністрації Сергія Тулуба та за підтримки Черкаської обласної організації Партії регіонів. Для участі у конкурсі було подано більше 80 робіт у чотирьох номінаціях: «Культура», «Наука», «Підприємництво» та «Соціальна сфера». Молодь на форумі представляла м.Черкаси та Черкаський район, м.Умань та Уманський район, м.Канев, м. Кам'янку, м. Смілу та Смілянський район, м.Золотоношу та Золотоніський район, Городищенський та Чигиринський райони. Кваліфікована Експертна рада визначила фіналістів Форуму. Сергій Тулуб вручив переможцям грошові винагороди для реалізації своїх проектів: за перше місце-30 тис. грн. ; за друге-20 тис. грн. ; за третє – 10 тис. грн.. Після завершення урочистостей активна та ініціативна молодь мала можливість поспілкуватися з очільником області у неформальній обстановці.

Місто Умань стало привабливим для потужних інвесторів. Після вдалого старту програми «Чисте місто» столичної компанії «Еко.Сервіс», в Умань прийшла відома київська будівельна компанія «Віконт». За адресою Садова,6, де довгий час пустувала земельна ділянка, кияни побудують сучасний торгівельно-розважальний комплекс, аналогів якому немає в області.

Юрій Бодров: «Ми відкриті для тих, хто працює для Умані».

Наше місто є одним із найперспективніших на Черкащині для інвесторів. За досить короткий проміжок часу місцевій владі вдалося покращити ряд економічних показників та показати інвесторам настільки привабливим є Умань для розвитку бізнесу. Завдяки активній роботі міського голови Юрія Бодрова та його заступника з економічних питань Максима Полякова, інвестори починають розглядати місто як об’єкт для створення бізнесу.

Перспектива полягає і в тому, що Умань за своїми можливостями конкурує із великими обласними центрами. Головні наші козирі – лояльність місцевої влади до розвитку підприємництва, допомога тим, хто працює для міста та створює робочі місця, всебічна підтримка інновацій та запровадження новітніх технологій. Прихід такого інвестора як компанія «Віконт» це ще один крок міста на шляху до стрімкого економічного розвитку. Компанія підтвердила свій статус в будівельній галузі. Її знають за такими сучасними проектами в Києві як бізнес-центр «Арена-Клас», ресторан «Партизан» та ін. В Умані «Віконт» будуватиме торгівельно-розважальний комплекс. Міській владі вдалося переорієнтувати забудовника. Адже місто має статус туристичного міста, тому в проект включили і готель та ресторан. Вже незабаром мають розпочатися підготовчі роботи, а масштабне будівництво розпочнеться навесні.

– Це буде не звичний для уманчан супермаркет, а сучасний торгівельно-розважальний центр, – розповідає генеральний директор компанії «Віконт» Володимир Володарський. – Відрізнятиметься від інших вже відомих закладів подібного типу перш за все зовнішньою архітектурою – будівля буде в стилі Старої Умані, тому не викривлятиме архітектуру сусідніх будинків. За планом комплекс двоповерховий. Працюватиме готель, ресторан, супермаркети відомих мереж електроніки та продуктів харчування і повсякденного вжитку. Приємною новинкою для мам буде дитяча кімната, де можна залишити малюка на час відвідання центру. У плані не було, але ми опрацьовуємо можливість додати в проект будівництво сучасних кінозалів.

Володимир Володарський запевняє, що ціни в ресторані та кінотеатрі будуть доступними для студентів. Молодь міста зможе проводити тут свій вільний час, а туристи зупинятимуться у комфортних номерах готелю.

– Ми за те, щоб давати якісні послуги за посильну для людей ціну, – говорить Володимир Михайлович. – Ми прийшли сюди працювати і зробити свій внесок у розвиток міста і дуже вдячні міській владі, що вона сприяє нашій роботі. Завдяки співпраці з міською владою, головним підрядчиком буде місцева будівельна фірма «Інжпроект-2». Всі роботи виконуватимуть ваші уманські будівельники. А це заробітна плата та податки у бюджет міста.

У центрі буде створено понад 100 робочих місць. За попередньої інформацією, сума інвестицій сягатиме близько чотирьох мільйонів доларів. Міський голова Юрій Бодров на одній із нарад заявив, що це лише початок співпраці з киянами. В майбутньому планують збудувати ще кілька об’єктів соціальної сфери та залучати нові інвестиції. Це дасть можливість створити нові робочі місця та отримати додаткові надходження у бюджет. Як заявив генеральний директор: "Місто разом із статусом туристичного має отримати ще й статус потужного бізнес-центру на Черкащині". «Залучення інвестицій в економіку міста – це наш сьогоднішній день і погляд в майбутнє» - Максим Поляков.

9 листопада міський голова провів нараду за участю керівників відділів комунального господарства, торгівлі, культури, освіти, управління праці і соціального захисту населення, центру зайнятості, міського відділу міліції, начальників РЕУ, на якій були розглянуті питання благоустрою міста; стабільного забезпечення теплом і водою та вчасних розрахунків мешканців за надані житлово-комунальні послуги; ліквідації стихійної торгівлі та забезпечення торговими місцями підприємців. За наслідками наради були дані відповідні доручення. Міський голова наголосив на тому, що нашим основним завданням є забезпечення комфортних умов для проживання уманчан.

Як повідомляє сайт Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. 9 листопада під час Міжнародного Конгресу «Інституційні та технічні аспекти реформування житлово-комунального господарства-2011», що відбувається у Києві, в Міжнародному виставковому центрі на Броварському проспекті, 15, Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк вручив перехідні кубки та дипломи Кабінету Міністрів України головам населених пунктів – переможців конкурсу «Населений пункт найкращого благоустрою і підтримки громадського порядку» за 2010 рік.Конкурс у сфері міського благоустрою проводиться з 1999 року, а з 2003-го він охопив і сільську місцевість. Кращих визначають у шести категоріях населених пунктів – відповідно до кількості мешканців. Таким чином першу категорію складають міста із понад 500 тис. жителів, другу – від 150 до 500 тисяч, третю – від 50 тисяч, четверту – міста з населенням до 50 тисяч мешканців, п’яту і шосту – відповідно селища та села. Всього у 2010 році участь у конкурсі взяли 68 населених пунктів, які перемогли у трьох попередніх відбіркових етапах конкурсу. Це 7 міст першої категорії, 8 – другої, 12 – третьої, 18 – четвертої, 7 селищ та 16 сіл. Відповідно до рішення експертів конкурсної комісії, місто Умань зайняло третє почесне місце у своїй категорії.

Як повідомляє сайт Черкаської обласної державної адміністрації.11 листопада 2011 року в славетному місті Умань під патронатом голови Черкаської обласної державної адміністрації Сергія Борисовича Тулуба, за підтримки Партії регіонів, відбудеться підбиття підсумків ІІ обласного форуму молодіжних ініціатив і проектів. Цей молодіжний захід відбудеться на базі Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Організатором Форуму є управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації.

Як підкреслив начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Вадим Береза, цей захід проводиться на Черкащині вже вдруге і спрямований на заохочення активності молодих людей щодо розробки та реалізації молодіжних програм, спонукає їх до самостійності проведення досліджень, пошуку оригінальності, креативності та новизни в представлених конкурсних роботах.

I Форум, що був проведений на території Черкаської області у період з лютого по квітень 2011 року за підтримки обласної влади і Черкаської обласної організації Партії регіонів, активізував зацікавленість молодого покоління до наукової, культурної, соціально-орієнтованої та підприємницької діяльності. І як результат, учасниками II обласного форуму молодіжних ініціатив і проектів забажали бути ще більше молодих людей та громадських організацій. Це представники м. Черкаси та Черкаського району, м. Умані та Уманського району, м. Канева, м. Кам’янки, м. Сміли та Смілянського району, м. Золотоноші та Золотоніського району, Городищенського та Чигиринського районів.
Всього на ІІ Форум до управління у справах сім’ї, молоді та спорту було подано більше 80 конкурсних робіт у чотирьох номінаціях: „Культура”, „Наука”, „Підприємництво” та „Соціальна сфера”. Всі учасники пройшли перший етап оцінювання кваліфікованою Експерною радою, і тільки 22 учасників стали фіналістами Форуму. Реалізацію найкращих проектів буде підтримано обласною владою.
У рамках заходу планується ознайомлення гостей Форуму з презентаціями проектів фіналістів, нагородження переможців та цікава концертна програма.
Більш детальну інформацію можна дізнатися безпосередньо у організаторів заходу – управління у справах сім’ї, молоді та спорту за телефоном (0472)63-85-59,
Початок форуму о 12.00 в приміщенні Уманського державного педагогічного університету (новий корпус). Організатори заходу запрошують до участі в ньому всіх бажаючих.

28 жовтня в адміністративному будинку Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України Всеукраїнська громадська організація інвалідів «Гармонія» провела Всеукраїнський семінар „ Досвід діяльності сучасних реабілітаційних центрів. Обмін досвідом. Інформаційне забезпечення ”, за підтримки Міністерства соціальної політики України, Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України, за сприяння Уманської міської ради та за участю представників соціальної сфери з різних регіонів України, державних та неурядових структур. В ході семінару проаналізовано чинне законодавство, що регулює правові відносини у сфері соціального захисту, реабілітації та працевлаштування інвалідів з психічними розладами; обговорювалось питання організації діалогу між представниками громадських організацій, роботодавцями та органами державної влади. Розроблені пропозиції щодо пошуку перспективних шляхів покращення ситуації, популяризації громадських організацій, які об’єднують цих людей та інформування громадськості про їх статутну діяльність, налагодження співпраці громадських організацій інвалідів з психічними розладами з роботодавцями та органами державної влади, які за результатами роботи Всеукраїнського семінару будуть направлені в вищі органи влади.

28 жовтня на чолі з міським головою відбулась нарада за участю керівників управлінь, відділів, служб Уманської міської ради, на якій було розглянуто питання про захист прав дітей на сім’ю.
Начальник служби у справах дітей Олександр Декарчук повідомив, що станом на жовтень 2011 року на первинному обліку в службі перебуває 88 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Із загальної кількості дітей, що перебувають на обліку, 69 дітей проживає і виховується в сім’ях опікунів, піклувальників (майже 80% від загальної кількості), 13 дітей виховується в державних закладах освіти, міністерств охорони здоров’я, праці та соціальної політики України, 6 дітей виховується в прийомних сім’ях. За звітний період 2011 року посиротіло 12 дітей, 7 з яких влаштовані в сімейні форми виховання.

На обліку з усиновлення перебуває 18 дітей. Протягом року усиновлено 9 дітей громадянами України, міждержавне усиновлення відсутнє. За поточний період службою в сім’ї опікунів, піклувальників влаштовано 6 дітей, які посиротіли на території міста та 4 дитини, які посиротіли в інших регіонах, але проживають в сім’ях опікунів м.Умані. В місті створено 4 прийомні сім’ї, в яких виховується 5 дітей. Крім того 6 дітей, які посиротіли на території міста, влаштовані в прийомні сім’ї інших регіонів. На 20 засіданнях комісії з питань захисту прав дітей спільними зусиллями служби та комісії проведено профілактичну роботу з батьками та забезпечено збереження права на сімейне виховання 7 дітям. Підводячи підсумок, міський голова Юрій Бодров вказав на недоліки в роботі, дав відповідні доручення: посилити роботу щодо захисту права неповнолітніх на житло та контроль щодо усиновлення дітей. Акцентував увагу на необхідності вдосконалення роботи з усиновлення та консолідації влади та громадськості у справі захисту прав дитини, про що говорив Президент України Віктор Янукович на Всеукраїнській нараді з питань захисту прав дитини 27 жовтня 2011 року.

27 жовтня міський голова Юрій Бодров провів святкову зустріч з мешканцями міста. Міський голова привітав усіх присутніх з 67-річницею визволення України від німецько-фашистських загарбників, вручив грамоти виконкому міської ради та цінні подарунки ветеранам війни, праці, учасникам бойових дій, визволителям України. Юрій Бодров наголосив, що Президент України, Уряд та влада міста роблять все можливе для покращення життя населення, в тому числі і для ветеранів війни. Міські програми спрямовані на покращення соціального захисту уманчан. Влада міста впроваджує спеціальні пільги ветеранам, забезпечує телефонним зв’язком та виділяє квартири.

Після привітання міський голова поспілкувався з учасниками зустрічі, дав вичерпні відповіді на їх запитання, вислухав пропозиції та побажання. Уманчани порушували питання, які стосувалися здебільшого розвитку економіки міста, соціального захисту населення, реформування гуманітарної сфери. Так, на запитання про можливість цілодобового забезпечення міста водою, Юрій Бодров довів до відома, що прийнята програма розвитку міста «Будуємо нову Умань» на 2010-2015 роки передбачає вирішення питання будівництва другої черги водогону м. Біла Церква-Умань або вирішення питання щодо інших джерел водопостачання міста. Наразі міська влада займається питанням будівництва водоводу із річки Синюха, в наступному році планується розпочати роботу по оформленню проектно-кошторисної документації.

Також мешканців міста цікавив хід реформування медичних закладів. Очільник міста повідомив, що оптимізація звісно має відбуватися, але жодна лікарня міста не буде закрита. В наступному році на рівні держави планується виділити 40 мільйонів гривень на модернізацію Уманської міської лікарні, домовленість про це була досягнута під час нещодавнього візиту до Умані Прем’єр-міністра України Миколи Азарова. Кошти будуть спрямовані на ремонтні роботи та закупівлю сучасного лікувально-діагностичного обладнання. Нині відділ охорони здоров’я спільно з керівництвом лікарні розробляють відповідну программу.
Запитували уманчани і про виконану роботу по благоустрою міста. Юрій Іванович проінформував, що міською владою організовано виконання великих обсягів робіт. На сьогодні відремонтовано асфальтобетонні покриття на проїжджих частинах практично всіх магістральних шляхів міста. Капітальний та поточний ремонт дорожнього покриття вулиць міста здійснюється за рахунок коштів міського, обласного та державного бюджетів і дольової участі підприємств та організацій. На асфальтування у 2011 році загалом виділено більше 18 млн. грн.
На зустрічі також йшлася мова й про початок опалювального сезону. Уманчани подякували міському голові за те, що влада робить все можливе, щоб жителі міста були забезпечені теплом. Юрій Бодров наголосив, що в рамках реалізації програми «Будуємо нову Умань», частиною якої є системне переведення загальноміських закладів соціального призначення на індивідуальне опалення у вересні 2011 року були введені в експлуатацію теплогенераторні для опалення приміщень міської дитячої поліклініки та психоневрологічного диспансеру. Будівництво таких міні-котелень дасть змогу значно економити на енергоносіях та забезпечить високий коефіцієнт корисної дії. Фінансування будівництва, як і всієї програми, проводилось виключно за рахунок коштів бюджету розвитку міського бюджету.
На завершення зустрічі міський голова подякував усім присутнім за запитання і висловив надію, що спільними силами зможемо вирішити всі проблеми які стоять перед Уманською територіальною громадою.

26 жовтня відбулась прес-конференція першого заступника міського голови Володимира Віблого, директора КП «Уманьтеплокомуненерго» Вячеслава Коваля, в.о. начальника відділу житлового господарства Володимира Рязанова для представників місцевих і обласних засобів масової інформації. Темою зустрічі став початок опалювального сезону та підготовка підприємств і організацій міста до роботи в осінньо-зимовий період 2011 – 2012 років. «Згідно з розпорядженням міського голови опалювальний сезон в місті Умань розпочався вчасно: 11 жовтня для закладів охорони здоров΄я, з 15 жовтня введені в роботу всі котельні міста» - зазначив Володимир Віблий. За словами директора КП «Уманьтеплокомуненерго» колективом підприємства були проведені основні заходи щодо підготовки теплового господарства до роботи в опалювальний період: виконано комплекс робіт по гідравлічному випробовуванню магістральних та квартальних мереж; проведено заміну аварійних ділянок (замінено мережі загальною протяжність 1,4 км. в однотрубному обчисленні); виконано заміну димової труби котельні по вул. Маяковського, 76 (приміщення школи - інтернат); введено в експлуатацію за кошти міського бюджету нові міні котельні для опалення приміщень дитячої поліклініки по вул. Шевченка,2 та Уманського психоневрологічного диспансеру по вул. Пушкіна, завершено роботи по заміні та монтажу насосного обладнання в котельнях та ЦТП; проведено ремонт теплотехнічного та електротехнічного обладнання; перевірено всі прилади обліку та вимірювальної техніки згідно встановлених термінів. Загальна вартість робіт становить більше 1,3 млн.грн. Відділом житлового господарства та колективами ВЖ РЕУ № 1,2,3 проведена значна робота для забезпечення житлового фонду електропостачанням, стабільним функціонуванням систем тепло-, водопостачання і водовідведення, роботи ліфтів та утримання в належному стані дворів і під’їздів. Підготовлено всі 376 будинків до прийняття теплоносіїв. За інформацією Володимира Рязанова в нинішньому році відділом житлового господарства виконано робіт по підготовці до опалювального сезону на загальну суму 1407,5 тис. грн., які були виділені з міського бюджету. Разом з тим, було привернуто увагу журналістів до проблем, серед яких найважливіша - борги населення і підприємств за енергоносії. Перший заступник міського голови звернувся до уманчан з проханням погасити заборгованість за енергоносії, що буде запорукою стабільного теплозабезпечення міста.

25 жовтня міський голова Юрій Бодров оглянув об’єкти лікарні, реконструкція яких фінансувалася з міського бюджету в рамках виконання міської програми «Будуємо нову Умань». У цьому році з бюджету розвитку міста було виділено близько 600 тисяч грн. для Уманської міської лікарні. На ці кошти повністю реконструйовано основу даху терапевтичного корпусу, що має площу майже 1,5 тисячі квадратних метрів, та здійснено ремонт в шкірно-венерологічному відділенні для денного стаціонару. Введення в дію нових приміщень лікувальних закладів є вагомим внеском міського бюджету в загальнодержавний та місцевий процес реформування медичної галузі. Нагадаємо, що за попередні декілька років проведено реконструкцію приміщення міської жіночої консультації, приміщення колишньої молочної кухні під амбулаторію сімейної медицини за адресою: вул. Жовтневої революції, 56, побудовані станції подачі кисню в міському пологовому будинку та міській лікарні. Міський голова також відвідав палати та поспілкувався з пацієнтами і медичними працівниками лікарні. Під час зустрічі з колективом медичного закладу повідомив про те, що в наступному році на рівні держави планується виділити 40 мільйонів гривень на модернізацію Уманської міської лікарні, про що була досягнута домовленість під час візиту до Умані Прем’єр-міністра України Миколи Азарова. Кошти будуть спрямовані на ремонтні роботи та закупівлю сучасного лікувально-діагностичного обладнання. Нині відділ охорони здоров’я спільно з керівництвом лікарні розробляють відповідну программу. Медпрацівниками під час зустрічі було порушено питання виплати у жовтні-грудні нинішнього року заробітньої плати. Юрій Бодров повідомив, що завдяки перевиконанню міського бюджету та проведеному перерозподілу видатків, медичні працівники отримають зароблене у жовтні та аванс — у листопаді. Очікує місто і на допомогу держави. Це питання перебуває на контролі Міністерства фінансів. Колектив міської лікарні висловив свою вдячність за оперативне вирішення найбільш болючих питань, за небайдужість до проблем медиків. Міський голова за результатами зустрічі з лікарями окреслив коло проблем, що потребують вирішення. Зокрема, щодо придбання нового обладнання для пральні і встановлення додаткового котла для того, щоб заклад мав гаряче водопостачання.

25 жовтня за участю міського голови Юрія Бодрова відбулося навчання депутатів Уманської міської ради, під час якого помічник прокурора м. Умань Короп С.В. проінформував про загальні характеристики законодавства про боротьбу з корупцією, окреслив проблеми правового регулювання. Також було розглянуто поняття і форми реалізації законодавства про боротьбу з корупцією, адміністративно-правові заходи та кримінальну відповідальність за вчинення корупційних діянь. Цього ж дня відбулась позачергова 13 сесія міської ради VІ скликання, на якій було розглянуто питання про внесення змін до рішення міської ради від 30.12.2010 року № 2-4/6 «Про міський бюджет на 2011 рік».

24 жовтня перший заступник міського голови Володимир Віблий провів прийом громадян з особистих питань, на який звернулося 17 мешканців міста. Уманчани порушували житлові, комунальні питання, проблеми землевпорядкування, самовільного будівництва, освітлення провулку Садовий, надання матеріальної допомоги та інші. На окремі питання заступником міського голови були дані роз’яснення, виконання інших взято на контроль.

Уманський міський центр зайнятості інформує про заходи соціального захисту незайнятого населення за дев’ять місяців 2011 року
Впродовж січня-вересня 2011 року послугами Уманського міського центру зайнятості скористалося 4304 незайнятих трудовою діяльністю громадян проти 4095 осіб за відповідний період 2010 року, що становить 105,1,6 %. Серед таких осіб 33,3 % складали жінки (2483 осіб), 49,2 % (2118 осіб) - молодь до 35 років; 134 особи – вивільнені працівники; 940 – особи, які не здатні на рівних конкурувати на ринку праці, 133 особи з обмеженими фізичними можливостями. Статус безробітного мали 3084 особи.
Протягом 9 місяців поточного року база даних Уманського міського центру зайнятості налічувала 2248 вакансій від 512 роботодавців.
Навантаження на 1 вільне робоче місце – 2 особи. Задоволення потреб роботодавців – 94%.
З початку року за направленням центру зайнятості:
працевлаштовано – 1739осіб, в тому числі 93 безробітних шляхом надання дотацій роботодавцям;
370 осіб проходили професійне навчання;
1087 осіб залучено до оплачуваних громадських робіт;
43 - отримали допомогу по безробіттю одноразово для відкриття власної справи.
Допомогу по безробіттю станом на 1 жовтня отримують 863 безробітних. Розмір допомоги залежить від страхового стажу, тривалості перебування у стані безробіття, а також розміру заробітної плати за останнім місцем роботи. Для застрахованих осіб з 01.04.2011 р. мінімальний розмір допомоги по безробіттю становить 729,00 грн., а для незастрахованих та окремих категорій застрахованих осіб – 520,00 грн.
Всього з коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття на фінансування матеріального забезпечення безробітних та надання соціальних послуг у січні-вересні 2011 року було використано майже 12 млн. гривень

Осінній виставковий сезон в Уманському художньому музеї відкрився персональною ювілейною виставкою графіки та живопису місцевого талановитого художника, графіка, який нині обіймає посаду головного архітектора м. Умані, Віктора Лісаченка.
Новостворена виставка стала знаменною подією не лише для мистецької спільноти, а й для всієї громадськості міста. Адже цей експозиційний проект ознаменував цикл заходів, що пройдуть в Уманському краєзнавчому музеї та його філіях до відзначення 400-річчя м. Умані.

Презентація виставки відбулася в день народження митця - 12 жовтня 2011 року. Слова вдячності майстрові за його неперевершений талант та творчу і вагому громадську діяльність висловили: від адміністрації міста - заступник міського голови Петро Паєвський, який вручив почесну грамоту виконкому міської ради; директор історико-архітектурного заповідника “Стара Умань” Олександр Мельничук; в. о. директора краєзнавчого музею Юрій Торгало; друзі та колеги по “цеху”. А репрезентувала відкриття виставки завідувачка художнім музеєм Тамара Гай. До експозиції нинішньої виставки ввійшло 65 творів графіки та живопису (пейзаж, натюрморт та портрет). Та як істинний уманчанин і архітектор, митець віддає перевагу саме архітектурному пейзажу. Він створює своєрідний хронологічний літопис старої Умані. Це картини: “Нічне місто”, “Вулиця Миколаївська”, “Місто в ритмі дощу”, “Золоте місто”, “Монастир Василіанів за вуаллю віків”, “Краєзнавчий музей” та багато інших. Ці роботи позначені яскравими рисами романтизму, зливаючись воєдино в три самостійні компоненти: архітектурний момент, вражаючий міський краєвид і розгорнута жанрова розповідь. Отримати дійсну насолоду від творчості Віктора Лісаченко Ви зможете в залі Уманської картинної галереї. Виставка буде проходити до кінця 2011 року.

14 жовтня на черговому засіданні виконавчого комітету були розглянуті наступні питання:
про хід виконання рішення виконкому міської ради від 14 квітня 2011 року № 179 «Про підсумки роботи міського господарства в осінньо-зимовий період 2010-2011 років та заходи з підготовки і організації до роботи в осінньо-зимовий період 2011-2012 років»;
про затвердження положення про проведення конкурсу бізнес-проектів суб’єктів малого підприємництва та складу конкурсної комісії;
про передачу новозбудованих підвідних газопроводів до теплогенераторних міської дитячої поліклініки та Уманської лікарні № 2 (психоневрологічного диспансеру) в статутну діяльність УКП «Уманьтеплокомуненерго»;
про Уманську міську ланку територіальної підсистеми єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру;
про порушення клопотання з присвоєння почесного звання «Заслужений працівник культури України» та інші.

Починаючи з 2004 року в місті за кошти міського бюджету щорічно проводиться капітальний ремонт та реконструкція приміщень лікувальних закладів. Тільки за останні 3 роки проведено реконструкцію приміщення міської жіночої консультації, приміщення колишньої молочної кухні під амбулаторію сімейної медицини за адресою: вул. Жовтневої революції,56, побудовані станції подачі кисню в міському пологовому будинку та міській лікарні.
При розробці міської програми «Будуємо нову Умань» дана соціально важлива концепція віднайшла в ній своє відображення.

В жовтні поточного року на виконання завдань програми в місті завершено роботи з капітального ремонту покрівлі терапевтичного корпусу міської лікарні та проведено повний капітальний ремонт прибудови до шкірно-венерологічного відділення міської лікарні в якій планується розмістити денний стаціонар, а також реконструйовано черговий блок дитячої інфекційної лікарні за адресою: пров. Проїзний.
Фінансування робіт велось виключно за рахунок коштів бюджету розвитку міського бюджету.
Вартість виконаних робіт склала 794 тис. грн.
Оздоблення лікарняних палат, маніпуляційних кабінетів та санвузлів в даних закладах тепер повністю відповідає сучасним нормам та вимогам.
Введення в дію в місті нових приміщень лікувальних закладів є вагомим внеском міського бюджету в загальнодержавний та місцевий процес реформування медичної галузі.

Благодарим "УМАНСЬКУ МІСЬКУ ВЛАДУ" за информацию
http://uman-rada.gov.ua