Володимир Фощій: «Арбітраж у Христинівці був дуже високого рівня»

Спорт

На календарі вже майже зима, а «Черкаський спорт» все ще продовжує розбиратися в баталіях чемпіонату області. Насправді історія тут у досить таки делікатній справі – в об’єктивності арбітражу деяких матчів цього чемпіонату.

Як мінімум, два з них припали на матчі ФК «Христинівка».

Після першого туру головного суддю навіть відсторонили від суддівства. А от арбітраж в матчі, у якому було зняте найрезонансніше відео чемпіонату («Христинівка» – «Зоря») Федерація футболу області визнала грою з високим рівнем арбітражу. Натомість «Христинівку» чекають серйозні дисциплінарні наслідки: три домашні матчі без вболівальників, п’ятиматчева дискваліфікація голкіпера та штраф у тисячу гривень. До слова, це резонансне відео в інтернеті переглянули майже 100 тисяч відвідувачів з усього Світу!!! Окрім того, його показало кілька національних каналів. «Черкаський Спорт» з цього приводу поспілкувався з президентом обласної федерації футболу – Володимиром Фощієм та почесним президентом «Христинівки» – Миколою Наконечним. Перший, окрім високого рівня арбітражу, відзначив якісну інфраструктуру клубів Вищої ліги чемпіонату області, а другий образився, що його клуб не запросили навіть на засідання обласної Федерації футболу і запевнив, що справа з вищезгаданим матчем обов’язково дійде в київські кабінети.

Володимир Фощій: «Сьогодні 10 клубів Вищої ліги мають ті умови, які передбачені нашим регламентом. Це: футбольні поля, побутові умови, роздягальні, гаряча вода. Цей чемпіонат характерний тим, що має кваліфікований арбітраж. Комітет арбітрів справився з завданням. Так в нас було три матчі, на які подані апеляції, відео матеріали і експертна комісія визнала помилки цих арбітрів. Було навіть відсторонено одного арбітра за неякісний арбітраж із другого кола, бо це був упереджений арбітраж – це матч першого кола між «Христинівкою» та «Уманьфермашем».
Був ще один матч, навколо якого було багато нарікань в Інтернеті. Це останній матч чемпіонату «Христинівка» – «Зоря». Там був арбітраж дуже високого рівня. Але амбіції «Христинівки» були вищими, вони хотіли бути третіми, але не вдалося. Це було замовлення окремих керівників «Христинівки», які з гравцями спровокували людей, щоб полякати арбітра, і в результаті вийшло те, що ви бачили на тому скандальному відео. Багато говорять і про те, що там було і кілька хвилин зайвих, і що рукою м’яч був забитий, – все це неправда. Експертна комісія визнала цей матч дуже високого рівня арбітражу. Інспектор гри – дуже кваліфікована людина пенсійного віку, яка не зацікавлена ні в чому, тим більше що це в минулому арбітр професійних команд. Делегат від федерації футболу виставив позитивну високу оцінку».

Наконечний: «Мене, взагалі, дивує позиція Федерації футболу області. Подумайте самі: команду, яка посіла четверте місце в чемпіонаті, не запросили на засідання федерації футболу області, яке відбулося по завершенню чемпіонату. А все через те, що там бояться тієї ситуації, хочуть замовчати цей епізод суддівства в матчі проти «Зорі», а разом з ним і безчинство в обласному суддівстві. Причому ми дзвонили напередодні засідання – просили, щоб нас запросили, але з Федерації не те, що не повідомили, а ще й винесли невтішний вердикт для нас. Зараз у нас є все необхідне відео останньої гри і не лише, яке ми також хотіли показати на цьому засіданні, там чітко видно провину арбітра.
Як ви думаєте, побігло б 700 людей після гри за арбітром, якби все було б гаразд, бігли б за ним діти і пенсіонери, яким важко ходити?! Те, що відбулося в останньому турі, не входить ні в які рамки. Арбітр додав 10 хвилин, грали до забитого м’яча. Уявіть: у вирішальному епізоді м’яч потрапив у руку супернику, а арбітр показав на кутовий у наш бік. Це все на відео видно, на відео, яке ми обов’язково повеземо в Київ до Федерації футболу України. Думаю, ми не задля того робили гарний стадіон з прекрасними роздягальнями і всі умови для команд, щоб нас так паплюжили. Я міг би ще розказати про те, як за суддівство в чемпіонаті області арбітрам ребра ламали, але не буду вдаватися в подробиці. Скажу просто, що з цим треба щось робити, бо з таким суддівством діти на футбол будуть дивитися по-іншому, а цього не хотілося б».

http://cherkassy-sport.com/2011-09-11-05-37-34/345-volodymyr-foshchij-larbitrazh-u-hrystynivci-buv-duzhe-vysokogo-rivnjar

Черкаський спорт