Бодров: «Туристичний потенціал Умані зацікавив інвесторів з Ізраїлю»

Туристам

Актуальне інтерв’ю:

Нещодавно міський голова Юрій Бодров у складі офіційної делегації Черкаської області, яку очолив голова облдержадміністрації Сергій Тулуб, відвідав з робочим візитом Ізраїль. Про зустрічі, що відбулися, про досягнуті домовленості Юрій Іванович розповів в інтерв’ю нашому кореспондентові. Також очільник уманської громади відповів і на інші актуальні запитання.

— Юрію Івановичу, чим був зумовлений візит і які зустрічі відбулися в його рамках?
— Ініціюючи цю поїздку, Сергій Тулуб поставив два ключові завдання, пов’язані між собою. Перше — налагодити партнерство з керівництвом держави, духовними лідерами, бізнесом щодо належної організації паломництва до Умані хасидів. Адже не секрет, що це питання й досі до кінця не врегульовано тоді, як найбільше прочан до нашого міста прибуває саме з Ізраїлю. Друге — презентувати потенційним інвесторам Черкащину, визначити умови, які сприятимуть залученню коштів, зокрема, в розбудову туристичної та транспортної інфраструктури. І йдеться не лише про Умань і проекти, пов’язані з паломництвом, а й про Черкаси, Канів, Чигирин.
Триденний візит був насиченим. Відбулися офіційні зустрічі з міністрами закордонних справ, туризму, першим заступником міністра громадської безпеки. Перебуваючи в Єрусалимі, відвідали квартали, де компактно живуть хасиди. Приємно, що наш візит викликав великий інтерес у вірян та їхніх духовних лідерів — прибули равини не лише з Ізраїлю, а й з США, Великобританії. Також члени делегації провели переговори з бізнесменами. Змістовними були зустрічі з представниками потужної американсько-ізраїльської інвестиційної компанії та однієї з торгових палат країни.

— Про що йшлося під час зустрічей? Яких домовленостей досягнуто?
— Зустрічаючись з високопосадовцями країни, увагу акцентували на питаннях паломництва, але не тільки. Ізраїль має великий досвід успішного ведення туризму. А тому було підписано меморандум про співпрацю з міністерством туризму, запланований візит його представників до України, і Умані зокрема. Використовуватимемо й досвід ізраїльтян в підтриманні правопорядку під час масових заходів. Фахівці міністерства громадської безпеки приїдуть до нашого міста, вивчать ситуацію, поділяться напрацюваннями. Досягнуто домовленості про збільшення кількості поліцейських з Ізраїлю, які під час паломництва допомагатимуть українським колегам.
Представникам великого бізнесу члени делегації підготували й передали інвестиційні пропозиції по Черкаській області. У свою чергу ми вислухали інвестпропозиції ізраїльської сторони. Приємно, що Черкащину вони розглядають як інвестиційно привабливий регіон. Йдеться не лише про туризм, а й про транспорт, сільське господарство, інші сфери. Приміром, про відновлення роботи Черкаського аеропорту, послуги якого були б набагато дешевшими за послуги аеропорту «Бориспіль». Щодо Умані, то зацікавлення викликала ідея будівництва третього входу до дендропарку «Софіївка» з потужним туристичним комплексом.
В цілому поїздка, вважаю, була змістовною, особливо в плані обміну інформацією, пов’язаною з паломництвом. Візит, ініційований Сергієм Тулубом, вкотре продемонстрував велику увагу, яку приділяє керівництво області, держави до питань організації на високому рівні прийому хасидів.

— Як Ви оцінюєте цьогорічне паломництво?
— Повторюся, що в цьому році вперше приділяється така увага на рівні держави та області. А тому, як ніколи, проведена значна робота для того, щоб прийом десятків тисяч гостей з-за кордону пройшов більш організовано, ніж раніше, при цьому максимально можливо враховувалися інтереси громади.
Зроблено вагомий крок до того, аби приїзд вірян ввести у законодавче русло: розроблено та передано на розгляд депутатів Верховної Ради законопроект про паломництво. Кабінету Міністрів подано концепцію розвитку Умані, у якій визначено напрямки поліпшення інфраструктури. І не лише мікрорайону вулиці Пушкіна, а в цілому міста.
В цьому році з коштів державного, обласного, міського бюджетів отримали майже 20 мільйонів гривень на ремонт доріг. 200 тисяч гривень на асфальтування двох вулиць біля могильного комплексу виділили хасиди.
В квартирах мікрорайону паломництва встановлено лічильники обліку води. Днями отримаємо новий сміттєвоз.
Добре спрацювали усі служби. Територія, де проживали хасиди, прибиралася, вчасно вивозилося сміття. Незважаючи на окремі перебої, мікрорайон був зі світлом та водою. Хоча хасиди ще не повністю оплатили отримані послуги.
Краще було й з поселенням та харчуванням вірян. Працювали наметове містечко, їдальня, розрахована на 8 тисяч чоловік.
Не обійшлося без інцидентів. Однак правоохоронні органи спрацювали на належному рівні. Винні були затримані і депортовані.
На жаль, не вийшло, як планувалося, з приймаючою стороною. Не отримали бажаного результату з надходжень до міського бюджету. Тому цим питанням приділятимемо особливу увагу при підготовці до наступного прийому хасидів, яка, до речі, вже розпочалася.

Роботу лазні відновлять
— Юрію Івановичу, до Вас та депутатів міської ради звернулися жителі з питанням втрутитися в ситуацію довкола лазні — відновити її роботу та забезпечити у ній належні санітарно-гігієнічні умови, тепловий режим. Що робиться у цьому напрямку?
— Лазня донедавна впродовж багатьох років використовувалася товариством «Уманчанка». Підприємство в міру своїх фінансових можливостей підтримувало її в належному стані, хоча сама будівля вже стара і потребує капітального ремонту та заміни комунікацій. Однак, нагадаю, окремі депутати минулого скликання підняли питання про те, аби передати лазню іншому підприємцеві, який, мовляв, вкладатиме більше грошей у її розвиток. Я попереджав, що для цього потрібні великі кошти. Депутатська більшість підтримала пропозиції про зміну орендаря. Та вийшло так, що нині лазня взагалі не працює. Технічний стан її вкрай незадовільний. За попередніми підрахунками, щоб відновити роботу, потрібно щонайменше 150 тисяч гривень. Звертатимемося до депутатів міської ради. Також підраховуємо, скільки потрібно коштів, аби лазня відповідала сучасним вимогам. Після чого остаточно вирішуватимемо: чи залучатимемо приватні інвестиції чи робитимемо усе за рахунок міського бюджету. Але, як би там не було, найближчим часом лазня відновить роботу.

У центрі міста збудують квітковий ринок
— Торік Ви озвучили ідею впорядкувати в місті торгівлю квітами. Вже відкрито перший квітковий ринок на вулиці Тищика. Чи з’явиться такий ринок у центрі?

— Дійсно, на вулиці Тищика квіти продавалися на узбіччі дороги. Мали зустріч з підприємцями. Вирішили, що на місці палаток і кіосків буде ринок. Міська рада прийняла відповідні рішення, а підприємці інвестували в його будівництво. Як результат — світлі, теплі приміщення, зручний під’їзд. Новий квітковий ринок з’явиться і в центрі Умані. Адже ті іржаві навіси, під якими зараз торгують на вулиці Радянській, аж ніяк не прикрашають наше місто. Надані відповідні доручення. Попередньо, йдеться про майданчик біля Будинку культури, де було кафе «Старий сержант». Сподіваємося, що новий ринок запрацює вже наступної весни, матиме зручні умови для продавців квітів та покупців.

Є.Пилипенко
http://uman-rada.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=587:-l-r&catid=27:commentar&Itemid=2

Благодарим "УМАНСЬКУ МІСЬКУ ВЛАДУ" за информацию
http://uman-rada.gov.ua