У пам’яті вдячних нащадків!

Светлый праздник - День Победы

Чорної днини у січні 1944 на околиці села Краснопілка Уманського району, на старому кладовищі виросла братська могила. Очевидець тих далеких подій інвалід Великої Вітчизняної війни, житель цього села Никифір Карачун, розповідає:

«У перших числах січня 1944 року прорвалась зі сторони Маньківки-Вікторівки військова частина Червоної армії, але не було вогневої підтримки. Вони дійшли до лісу під селом Родниківка прямуючи до м. Умань. Там був бій і багато воїнів загинуло. Червоноармійці з повозками прийшли у село вночі. Стояли трохи вище цвинтаря. Зі сторони Умані раптово з’явився літак, який розбомбив ці повозки. Під час нальоту загинуло 11 бійців. Я і четверо моїх односельчан вирили могилу, в якій поховали загиблих… Через два місяці наше село було визволено..».

Скільки б років не віддаляло нас від незабутнього травня Перемоги, народна пам’ять зберігає величні події тієї війни, а серця – вдячність тим, хто віддав кращі молоді роки або життя за всіх нас. 9 травня 2010 року з ініціативи районної державної адміністрації (виділено кошти у сумі 1300 грн.), керівника ТОВ «Аграрій СВПП» Петра Карачуна (виділено кошти у сумі 3600 грн.), Дмитра Каричковського (виділено кошти у сумі 2000 грн.), голови ветеранської організації с. Краснопілка Григорія Пензая на місці Братської могили було відкрито пам’ятник «Полеглим воїнам за визволення с. Краснопілка у січні 1944 року».

Не менше зусиль до цієї справи доклали і жителі села Краснопілка, які безпосередньо взяли участь у встановленні пам’ятника. Серед них: Олександр Кузьменко, Юрій Дідура, Володимир Маркелов, Олексій Хоменко, Ігор Карачун, Іван Щерба, Іван Черниш та інші.

Влітку нинішнього року священне місце відвідали жителька російського міста Тверь Ніна Романова та її сестра Галина Агєєва з Калінінграда, батько яких Василь Петров, червоноармієць 163-ї стрілової дивізії, один із похованих у цій могилі.

Ніна Василівна розповіла у громадсько-політичній газеті «Вече Твери» про своє захоплення гостинністю жителів Краснопілки та районної влади, свою глибоку вдячність їм за пам’ять про героїв війни, де вміщено також розповідь про батька і фотознімок пам’ятника, на якому викарбувані імена всіх загиблих бійців.

А згодом на адресу голови облдержадміністрації Сергія Тулуба, голови обласної ради Валерія Черняка, голови обласної ветеранської організації Черкаської області Володимира Веретільника одержано грамоту ради ветеранів Заволжського району міста Тверь – на знак щирої, безмежної вдячності та за значний вклад з організації догляду за Братською могилою воїнів, загиблих під час Великої Вітчизняної війни, і проявлену турботу до родичів, які відвідали могилу своїх батьків.

Пам’ять про тих, хто загинув на фронтах, хто доклав максимум зусиль до наближення Перемоги у тилу, назавжди залишиться в серцях вдячних потомків і буде підтримкою для нащадків у справі утвердження нашої держави.

Черкаська обласна державна адміністрація
http://www.oda.ck.ua/?lng=ukr&section=2&page=3&id=4670