Умань відзначала День міста разом із «Софіївськими зорями»

Как живешь, город?

1 жовтня місто Умань урочисто і велелюдно зустрічало День свого народження. В урочистостях, що тривали кілька днів, взяли участь десятки тисяч корінних уманчан, студентство, яке навчається тут із різних куточків України та нараховує 18-тисячну студентську родину, численні гості із зарубіжжя, учасники Всеукраїнського фестивалю художньої творчості студентів вищих навчальних закладів Міністерства аграрної політики України «Софіївські зорі».

Побувавши на Дні міста Умані, уже вкотре переконуєшся, що так самовіддано і вірно любити своє рідне місто можуть, не в образу іншим містам Черкащини, та все ж таки лише уманці. Не стало винятком і нинішнє свято Умані, яке, власне, тривало кілька днів.

Скажімо, 27 вересня відбулися Вечір відпочинку з нагоди Дня ветерана, Святковий вогник для ветеранів педагогічної праці «З Днем учителя вітаємо»; 28 вересня –День відкритих дверей в Будинку ветеранів та в реабілітаційному комплексі для людей з особливими потребами, Святковий вогник для членів клубу «Оптиміст» та ансамблю «Калинонька»; Урочисті заходи та святковий концерт до Дня працівників освіти «Вчительська доля»; 29 вересня – День відкритих дверей в Будинку Милосердя.

Цього ж дня проведено Огляд творчих колективів аграрних закладів України – учасників Всеукраїнського фестивалю «Софіївські зорі»; Святковий вогник з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек; Святковий вогник для членів громадської організації УТОГ та Засідання учасників літературного об’єднання «Літ’О».

Не менш насиченим стало і 30 вересня. Вже о 9.30 в мерії міський голова Умані Юрій Бодров офіційно зустрічав делегації поріднених міст. А протягом всього дня усі бажаючі могли отримати масу приємних вражень від виступів творчих колективів-учасників Всеукраїнського фестивалю «Софіївські зорі», які проходили в міському Будинку культури.

Незважаючи на зайнятість і святкові клопоти, адже окрім усього в місті ще залишилось багато паломників-хасидів, котрі щойно відзначали свій Новий рік, керівництво міста знайшло час і для зустрічі з найшановнішими жителями: ветеранами Великої Вітчизняної війни-учасниками визволення міста, почесними жителями міста, кавалерами державних нагород.

А у ДІАЗ «Стара Умань» на території монастиря Василіанів цього ж дня відкрилася фотовиставка Павла Костусяка «Подорож по місту Гнєзно (Польща)» та демонструвалася робота етнографічної ярмарки ремесел.

А у кафе «Троянда» тривала творча зустріч членів ансамблю «Надвечір’я», «Катюша», клубу ветеранів війни й праці та громадської організації «Захист дітей війни».

А ще в уманському надвечір’ї звідусюди лунала музика на всі смаки. Вечір дружби та зустріч із делегаціями поріднених міст, Концерт гостей з м. Тарту (Естонія) проходили в актовій залі обласного музичного училища, концерт молодіжного гурту «Місто мрій» обласного музичного училища та концерт молодіжного гурту «Штурм» гуманітарно-педагогічного коледжу – у центральному сквері.

Та вочевидь представники кожної уманської родини не змогли всидіти вдома 1 жовтня – на День міста Умані.

Спочатку міська громада та гості взяли участь в Урочистій літургії, яка відбувалася в усіх православних храмах міста, під час якої спільно молилися за добробут уманчан та процвітання міської громади, а ще, як зізнавалися по секрету – за гарну погоду в День міста. Покладанням квітів до пам’ятника Т.Г.Шевченка та обеліску Слави вшанували пам’ять про Великого Кобзаря та полеглих в роки Великої Вітчизняної війни воїнів-визволителів.

А о 9-й ранку в центральному сквері та на прилягаючій частині вулиць міста відкрилися виставки: товарів підприємств переробної промисловості міста; творчих робіт учнівської та студентської молоді, художній вернісаж; містечко майстрів.

Офіційна частина свята розпочалася з підняття державного прапора та прапора міста Умані та велелюдної урочистої ходи трудових колективів, учасників та гостей свята, яка тривала майже дві години. Один за одним, гідно та гордо проходили уманці містом, майоріли державні прапори, різноманітними кольорами палахкотіли квіти, і тисячі різнокольорових кульок злітали в небо. Кожен трудовий чи студентський колектив заздалегідь готувався до Дня міста, тож колони прикрашали й святково прибрані автомобілі, і з досвідом оздоблені різноманітні транспаранти, і різноманіття одягу, представленого, зокрема, національним одягом народів близького і далекого зарубіжжя. Одним словом і не передати вражень від побаченого тут.

На центральній сцені, встановленій за кілька десятків метрів від приміщення мерії, відбулося урочисте відкриття свята Дня міста. Найщиріші та найтепліші слова привітання підібрав для свої земляків міський голова Юрій Бодров. Від імені обласної влади виступив перед учасниками свята заступник голови облдержадміністрації Василь Корнієнко, який, зокрема, зачитав спільне привітання до Дня міста Умані від голови облдержадміністрації Сергія Тулуба та голови обласної ради Валерія Черняка. Від імені жителів Уманського району привітав земляків із Днем міста голова райдержадміністрації Анатолій Петренко, а від депутатського корпусу обласної ради – Андрій Крохмаль.

Від імені делегацій міст-побратимів, які прибули до Умані з польських міст Гнєздо, Маньцуту, Курніка та естонського міста Хаансолу привітав уманчан радник президента м. Гнєздо Єже Стахов’як.

В усіх вітаннях звучали лише якнайкращі побажання і для подальшого розвитку міста Умані, і поліпшення добробуту його жителів, і процвітання всієї нашої держави України.

На центральній сцені мер Юрій Бодров та заступник голови облдержадміністрації Василь Корнієнко Почесними грамотами та цінними подарунками вшановували кращих людей міста, вітали з реєстрацію шлюбу 8 пар молодят, котрі щойно, на цій же сцені, урочисто одружилися. Подарунки до свята дісталися і 500-му новонародженому жителю міста.

На завершення офіційної частини свята Юрій Бодров, Василь Корнієнко та інші представники влади, гості міста та всі бажаючі оглянули кожну виставку та поспілкувалися з їх учасниками.

Свято на цьому не завершилося. Адже цього дня на стадіоні «Іллічівець» відбулися фінальні змагання з футболу серед дівчат VІ літніх юнацьких спортивних ігор Черкащини; на стадіоні «Уманьферммаш» – Чемпіонат області з футболу (вища ліга) ФК «Уманьферммаш» - ФК «Спартак»; у картинній галереї – концерт камерного оркестру обласного музичного училища та Концерт міського Камерного хору; на майдані біля картинної галереї та кінотеатру – Всеукраїнський фестиваль за підтримки «Приватбанку» «Супер-бабуся і геніальний внук».

Перлинною окрасою свята на його завершення, звісно ж, стали гала-концерт лауреатів Всеукраїнського фестивалю «Софіївські зорі» та великий святковий феєрверк.

До речі, в фестивалі взяли участь понад 500 студентів із аграрних вузів України, які представили на фестивалі свої найкращі номери, що зачаровували уманчан і гостей своєю майстерністю і блискучим талантом.

На адресу X Всеукраїнського фестивалю художньої творчості серед колективів вищих навчальних закладів Мінагропромпроду «Софіївські зорі» надійшло привітання від Президента України Віктора Януковича, який привітав учасників, гостей і організаторів з першим ювілеєм.

– Кожного року Умань приймає кращих виконавців і колективи вищих навчальних закладів Міністерства аграрної політики та продовольства України, щоб на кілька днів стати центром дружнього спілкування творчих особистостей, людей, об'єднаних спільним бажанням відроджувати та примножувати багаті духовні і культурні традиції нашого народу, – зазначив Віктор Федорович у привітанні. Він також висловив сподівання, що цьогоріч фестиваль відкриє нові таланти і стане яскравим мистецьким видовищем із незабутніми враженнями та цікавими зустрічами.

І Фестиваль виправдав сподівання Глави держави. Він справді став гордістю Умані, Черкащини і аграрної освіти України.

Тож День міста Умань вдався на славу і цього року. Свято відбулося за допомоги спонсорів, якими виступили: ВАТ «Уманьферммаш», ПОСП «Уманський тепличний комбінат», МПП Агропромресурси, торгова марка «Риба’К», товариство з додатковою відповідальністю «Іскра», товариство «Рост”, приватне акціонерне товариство «Технолог», а інформаційну підтримку надали КП «ТК Умань», «Сатурн TV», редакція газети «Уманська зоря» та редакція радіомовлення м. Умані та Уманського району.

А ще в ці святкові дні велелюдно і в перлині садово-паркового мистецтва – дендропарку «Софіївка», який щодня відвідують сотні туристів зі всієї України та з-за рубежу.

Приємно вразило й проведення капітального ремонту частини уманських доріг. Отже, Умань живе активним життям, розвивається і має перспективу на майбутнє.

Управління інформаційної політики та зв’язків із засобами масової інформації облдержадміністрації
http://www.oda.ck.ua/?lng=ukr&section=2&page=2&id=3861