В Умані очікується близько 40 тисяч хасидів із 19 країн світу

Культурная жизнь

Сьогодні в Українському національному інформаційному агентстві відбулася прес-конференція на тему: «Готовність Черкаської області та міста Умань до масового паломництва на єврейський Новий рік 5772», в якій взяли участь і представники Черкащини: заступник голови облдержадміністрації Юрій Тимошенко та міський голова м.Умань Юрій Бодров.

– За приблизними підрахунками, для відзначення єврейського Нового року до м. Умань може прибути близько 40 тисяч паломників хасидів із 19 країн світу. Сьогодні на 8 годину ранку було зареєстровано 15 тисяч паломників, ще 6 тисяч під'їжджає до Одеси, – повідомив на прес-конференції в УКРІНФОРМі заступник голови облдержадміністрації Юрій Тимошенко.

Він поінформував учасників заходу про те, що ще з осені минулого року влада Черкащини почала відпрацьовувати усі питання, пов'язані із перебуванням паломників у м. Умань. Зокрема, створено систему реєстрації, яка дає можливість відстежувати кількість прибуваючих. "Цьогоріч система реєстрації чітко опрацьована: у будь-який час ми можемо назвати кількість зареєстрованих, з яких країн вони прибули та скільки серед паломників дітей, кількість яких уже становить майже 2 тисячі", – зауважив Юрій Васильович.

Заступник голови облдержадміністрації розповів, що в Умані створено наметове містечко та пункт харчування з дотриманням усіх санітарно-епідеміологічних умов. Останній може забезпечити одночасне харчування 8 тисяч хасидів. Закуплено також нові баки для сміття, техніку для його регулярного вивезення, а задля дотримання правопорядку і цілодобового стеження за ситуацією, на вулицях міста збільшено кількість працівників правоохоронних органів та встановлено камери відеоспостереження. Однак, найголовнішим у підготовці прийому паломників-хасидів, на думку Юрія Тимошенка, стало виділення з Держбюджету понад 30 млн. грн. для ремонту доріг міста.

– Хоча умови створюються для перебування в місті паломників хасидів, але ж уся інфраструктура залишиться жителям Умані", – наголосив він.

Разом з тим, коментуючи нещодавні масові акції протесту під гаслом "Умань без хасидів" Юрій Тимошенко зазначив, що не всі громадяни усвідомлюють те, що Умань стає своєрідним полікультурним центром України.

– Варто підкреслити, що серед мітингуючих було лише 11 жителів самого міста. Решта – представники інших областей, які нібито приїхали боронити інтереси Умані. Цікаво, що серед них переважали підлітки. Гадаю, що використання дітей у політичних цілях – це не рівень європейської культури, – підсумував Юрій Тимошенко.

А міський голова Умані Юрій Бодров висловив на прес-конференції переконання в тому, що прийняття підготовленого законопроекту про паломництво в Україні забезпечить правову підтримку хасидів-паломників, які приїжджають щорічно до м. Умань.

Черкаська обласна державна адміністрація

http://www.oda.ck.ua/?lng=ukr&section=2&page=2&id=3841