Гей, на Івана, гей, на Купала

Софиевка

Гей, на Івана, гей, на Купала

Гей, на Івана, гей, на Купала,
Красна дівчина долі шукала.
Квітки збирала, віночок вила,
Долі водою його пустила.
Полинь, віночку, по бистрій хвилі,
Поплинь під хату, де живе милий,
Поплив віночок долі водою,
Серце дівчини забрав з собою.

06.07.2011

Купальські святкування: Уманщинa

Купальські святкування на Черкащині

07.07.2011

Можна сміливо вважати, що серед народних свят, що відзначаються влітку, чи не найулюбленішими і найромантичнішими серед молоді вважаються купальські свята. За переказами, саме в ніч на Йвана Купайла востаннє з'являлися русалки, а опісля вже затихали до наступного року. Купальські народні гуляння – споконвічна традиція, яка шанобливо зберігається й сьогодні. Не став винятком і цей рік. Народні гуляння на Йвана Купайла відбувалися по всій Черкащині. До святкувань, що відбувались на Уманщині, долучилася й делегація Черкаської обласної державної адміністрації на чолі з головою Сергієм Тулубом. Дійство відбувалося в з найромантичнішому місці Уманщини – перлині паркового мистецтва, дендропарку «Софіївка» НАН України. Саме тут Сергій Тулуб переглянув театралізоване народне обрядове Купальське дійство у виконанні студентів Уманського державного педагогічного університету ім. Павла Тичини. Сергій Борисович тепло привітав присутніх зі святом і побажав, щоб і далі люди леліяли віковічні звичаї свого народу – співали купальських пісень, стрибали через вогнище, шукали цвіт папороті, були пильними, щоб не потрапити в полон до підступних мавок.

Купальське дійство захопило всіх присутніх міфічним виром. Молодь стрибала через вогнище, яке за переказами має велику магічну силу, віддаючи таким чином своєрідну данину ритуалу очищення. Закохані пари мають стрибати разом. Вважається, що та пара, яка, стрибаючи через багаття, не розірве зімкнених рук, згодом і побереться.

А щоб угадати свою долю дівчата ввечері пускали на воду сплетені ними вінки з прилаштованими запаленими свічками. Існує прикмета: якщо вінок пливе без перепон і свічка горить, то дівчина впродовж року вийде заміж, якщо ж крутиться на місці – доведеться ще подівувати. Якщо вінок відпливе далеко й приб’ється до якогось берега, звідти й прийде наречений до дівчини.

А ще у ніч на Йвана Купайла, і тільки цієї ночі, цвіте папороть. Споконвіку були сміливці, що мріяли здобути її цвіт. Вважалося, що той, хто встигне зірвати жовту квітку, здобуде чарівну силу, яка допоможе знаходити закопані скарби, передбачати долю людини, лікувати хвороби. Шукали цього року папороть і на Черкащині. Чи пощастило комусь? – невідомо, однак з певністю можна сказати, що свято вдалося.

Черкаська обласна державна адміністрація

http://www.oda.ck.ua/?lng=ukr&section=2&page=2&id=3175

Душа народная жива !

Ночь на Ивана Купалу ...

Волшебная святая ночь
Приходит в середине лета ...
Любовных дум не превозмочь --
Сбирают девушки букеты ,
Венки сплетают ночью той
И в них мечты свои вплетая ,
О суженом невстреченном ещё
Природы силы вопрошают ...
Венки пускают по воде ,
Вослед плывут слова надежды ,
Костры пылают в ночи тьме ,
Белеют девичьи одежды ...
И раз в году цветёт та ночь
Волшебным папорота - цветом ,
Вершиной в счастьи неземном ,
Недосягаемости сном, --
Любви , одной на целом свете ...

Пришёл из глубины веков
Обрядом сказочным природным ,
Своею чистой красотой
Живёт любовью всенародной ...
Средь современной пустоты ,
И бездуховной паутины ,
Считающей полёт мечты –
Век отживающий рутины ...
Живёт и не забыт в сердцах ,
Как памятник духовности народа,
всепобеждающей в мечтах –
сердцам , завещанный от Бога ...
& *&*&*&*&&*&&*&&*&&*&&*&&*&*&*& Особенно на фоне Софиевских красот !
Любуюсь издалека !