СВЯТО ФУТБОЛУ В УМАНІ (ФОТО)

Спорт

ФІНАЛ КУБКА ОБЛАСТІ.
ФК "Уманьферммаш" - "Зоря" (Білозіря) 1:1, пен 4:3
22 травня. Умань. Стадіон "Іллічівець-Умань". 3000 глядачів.

Арбітри: Ю.Фощій, С.Шлончак (Черкаси), М.Погорілий (Камянка).
4-й арбітр: Ю.Деренюк.
Інспектор: І.Кобилочний.
"Уманьферммаш": 1.Щербина, 3.Репін, 10. Д.Казанюк, 18. Гірський (72, №17 Злобін), 5.О.Дзига, 13. Гаврилюк, 21.Ольхович, 4.Коломієць, 7.Баланюк (103, №23 Гевел), 8.Гончарук, 11. Янчук.
"Зоря": Онікєєнко, Тобілко, Островський (67, Поліщук), Індутний, Парфьонов, Мачульський, Бабенко, Остренко, Александров І. (90, Івко), Степанов (32, Гамалій), Ткаченко (115, Ветров).
Голи: 0-1 (21) Александров І., 1-1 (55) Гончарук.
Попередження: Коломієць (50), Ольхович (65), Гевел (103) - Остренко (108)

Цікаво бути причетним до події (а кожен з присутніх на стадіоні того дня має право на таке право), яка ще до початку стає історичною. Адже сам факт проведення фіналу обласного кубка в нашому місті - вже історична подія! Ще жодного разу Умань не приймала вирішальний кубковий двобій в себе! І ось стараннями генерального директора ВАТ "Уманьферммаш" (це було не просто, доводилося іти на поступки і фінансові витрати для гостьової команди) Анатолія Васильовича Ліпкана уманчани потрапили на справжнє ФУТБОЛЬНЕ СВЯТО!!!!
Було залучено всі можливи ЗМІ (і телебачення, і чисельні афіші, постійні оголошення по центральному ринку....) і Умань прокинулася від футбольного літаргічного сну. Навіть я, по натурі заядлий оптиміст, вже практично втратив віру, що уманський люд ходитиме на стадіон уболівати. А цього дня чисельні людські струмочки ближче до 16-00 стали тягнутися до нашої супер-арени стадіона "Іллічівець-Умань". І наскільки ж приємно було дивитися на заповнені центральні трибуни - а прийшло понад 3000 глядачів! Я впевнений, що обласна федерація не пожалкувала про вибір на користь нашого міста! До того ж я особисто вважаю, що уболівальники стали тим справжнім 12-м гравцем, який вів в бій команду "Уманьферммашу" і допоміг вистояти!
І ось команди виходять на поле! Виходять вони за руку з юнними уманськими футболістами і футболістками, для яких це закарбується на все життя. Стартовий свисток! Гра почалася!
Перші хвилини йде розвідка боєм. Але доволі швидко стає очевидною певна перевага гостей. Вони більше володіють м'ячем. І на 18-й хвилині Петро Степанов чи то бив чи то прострілював і його партнер забиває гол практично впритул. Точніше всі вже вирішили, що забиває, але фантастичну реакцію демонструє Володимир Щербина і рятує уманчан. Але напруга зростає! Лише за 2 хвилини м'яч після удару гравця "Зоря" влучив в саму поперечину - загуділа аж на весь стадіон! А на 21-й хвилині вже ні голкіпер, ні каркас воріт не врятували ФК"Уманьферммаш". Знову гарна передача зліва Петра Степанова і Іван Александров метрів з 3-4 головою пробиває невідпорно! 0:1. Радість уболівальників "Зорі" і розпач прихильників господарів....
По грі нічого доброго в перспективі фермашівцям не світило. Гості переважали. Лише на 25-й хвилині уманчани вперше загрожували воротам суперника. Сергій Янчук виборо м'яча на правому фланзі і зробив націлену передачу. Але В'ячеславу Гончару непросто було пробити в боротьбі і удар вийшов нескладним для голкіпера. В ці хвилини надії уболівальників можна було резюмувати : "самовіддано в захисті і можливо Янчук щось створить!". Сергій Янчук самотужки намагався щось створити попереду. Ось на 35-й хвилині він знову виборов круглого і гарно прострілив - але нікого. На 37-й вже Коломієць Сергій прострілював а Янчук в боротьбі бив. А самй реальний момент наші створили перед самою перервою. Гаврилюк здійснив слалом, але гості відбилися. Та Янчук знову підхопив м'яча майже у воротарському і пробив, але не вистачило лічених сантиметрів!
В перерві глядачів розважали виступи юних спортсменів. А президент ФФЧО Фощій В.Г. вручив футбольні м'ячі спортсменам м.Умань.
Другий тайм знову відізвався гулом у серцях уболівальників - тепер Андрій Бабенко поцілив у поперечину воріт Володимира Щербини! Але стало очевидно, що господарі стали вирівнювати гру. До того ж і рахунок вони зрівняли! На 55-й хвилині чергового прострілу справа зробив Сергій Янчук і В'ячеслав Гончарук з лінії воротарського розстріляв ворота суперника! 1:1!!! Від радості уманчан сколихнулася вся центральна частина Умані! Виявляється і в нашому місті можуть уболівати а не сидіти принишкло! І погнали трибуни фермашівців вперед!
На 68-й хвилині підступного удару метрів з 27-ми, з відскоком від землі, завдав Сергій Мачульський, але Володимир Щербина впорався з труднощами. А на 74-й хвилині відразу ТРИ моменти мали уманчани! Спочатку черговий простріл Янчука але захисник врятував "Зорю". Тут же з відскока бив Дмитро Казанюк але ще один захисник рятує гостей! Після кутового воротар відбиває але на Гаврилюка, але той з 11 метрів пробив вище!! На 80-й хвилині справа подає Ольхович і голкіпер Онікеєнко в боротьбі з Янчуком таки вибиває м'яча. Баланюк добиває метрів з 15, але в сутолоці гравців м'яч таки влучає в чиюсь ногу!
Гра переходить в овертайм! Нерви на межі напруження і міцності! Ціна імовірної помилки! Наш захист на чолі з капітаном Сергієм Репіним стоїть як панфіловці під Москвою в 1941-му!!! Але і цих довгих і нервових 30 хвилин вистояли!
Пенальті!
Вячеслав Гамалій починає серію з влучного удару в лівий кут.
Сергій Янчук, чи не кращий на полі гравець, пробиває теж в нижній кут, але Онікеєнко кінчиками пальців дотягується і м'яч від штанги відлітає повз ворота!
Павло Остренко ударом під поперечину робить 0:2! Стадіон принишк!
Денис Гевел таки забиває перший пенальті "Уманьфермашу" - 1:2.
До м'яча підходить наддосвідчений Роман Поліщук і ... б'є значно вище!!!
Ольхович лівою ногою зрівнює рахунок! 2:2.
Сергій Мачульський - 2:3.
Сергій Коломієць в саму "девятку" - 3:3!!!
Ще по одному удару! По суті - до промаху! Напруга - 220 вольт!!!!
Ігор Індутний. ВИЩЕ!!!!!!!
Сергій Репін. Капітан уманчан. Він виграва кубок з Тальним і "Ятраню" (тричі). Але заслуги зараз нікого не хвилюють! Розбіг. Удар. ГОООООООООООЛЛЛЛЛЛЛЛ!!!! Стадіон шаленіє а гравці в синьому немов чайки несамовито несуться до глядачів!!!!! Це щось неймовірне!!!!!!!!!! ДЕНЬ ПЕРЕМОГИ В УМАНІ!!!!!!!!!

UMANFERMASH

У декого сльзи на очах - сльози радості!!! Серед сотень щасливих людей видно сяючі обличчя гравців "Ятрані", що останньою привозила на нашу землю кубок - він тепер знову повертається до нас! Точніше той кубок після трьох перемог поспіль зберігається в Уманському районі! Побажаємо щоб і цей красень мав за два роки нашу прописку навічно!

Футбол Уманщини від Ігоря Соболенка
http://umanfootball.ho.ua/index.php?newsid=174