Пам’яті Кузьми Миколайовича Дерев’янка

Светлый праздник - День Победы

За сприяння депутата обласної ради Інни Іванівни Добрянської на території музею-садиби Кузьми Миколайовича Дерев’янка, що на його батьківщині – в селі Косенівка Уманського району – віднині росте сакура.

2 вересня 1945 року від імені сторони-переможниці Кузьма Дем’янович Дерев’янко, як представник радянського Верховного Головнокомандування при штабі Союзних військ на Тихому океані, власноруч підписав Акт про капітуляцію Японії засвідчивши таким чином завершення Другої Світової війни. За ратні подвиги, високе військове мистецтво він був удостоєний звання генерал-лейтенанта, найвищих державних нагород, зокрема, став одним із небагатьох генералів, які були нагороджені всіма трьома орденами імені видатних полководців — Богдана Хмельницького, Суворова і Кутузова. У січні 1946 року Кузьма Миколайович був призначений представником СРСР у Союзній раді з місцем перебування в Токіо.

У 2009 році члени юнацького дискусійного клубу «САПФІР» Уманського районного центру дитячої та юнацької творчості посадили на території музею-садиби калину і сакуру. Ці рослини були вибрані не випадково. Калина – символ України, сакура – символ Японії. Ці дві країни були близькими Кузьмі Миколайовичу. Їх мову, культуру, звичаї він знав досконало.

Калина прижилася, а от сакура, на жаль, не витримала морозів. Тож у цьому році було зроблено ще одну спробу. Цього разу сапфірівці покликали на допомогу членів ради молодих депутатів Уманського району, аби ті допомогли у посадці дерев. А з саджанцями попросили допомогти депутата обласної ради Інну Іванівну Добрянську. Адже на території Уманської центральної районної лікарні, яку очолює Інна Іванівна, ростуть сакури, щовесни радуючи місцевих жителів своїм неповторним цвітінням.

Дерева, висаджені юними земляками героя напередодні Дня Перемоги за сприяння депутатів усіх рівнів, стали ще одним знаком вічної пам’яті про нього.

Черкаська обласна рада
http://www.oblrada.ck.ua/news/249448192.html