В ночь на 26 апреля в Украине зажгут свечи в память о Чернобылe

Наша память

Сегодня, в ночь на 26 апреля, во многих городах мира экологические активисты зажгут свечи в память о Чернобыльской катастрофе.

Как говорится в сообщении организаторов марафона, в ночь с 25 на 26 апреля, в 01 час 23 минуты 47 секунд по киевскому времени (25 лет назад в это время произошел взрыв на Чернобыльской АЭС), на Майдане Незалежности в Киеве активисты Международной общественной организации Центр Припять.ком и благотворительного марафона Помни зажгут 25 свечей в память о Чернобыльской катастрофе.

Организатором акции «Чернобыль-25» является международное экологическое объединение Беллона, основной офис которой находится в Осло (Норвегия).

К акции уже присоединились экологические активисты в 39 российских городах, а также в Осло, Китае (город Далянь), Великобритании (Бриджвейт, Сомерсет, Ланкастер), США (Амхерст, Нортхемптон), Финляндии (Ловииса, Турку, Хельсинки).

Напомним, 26 апреля 2011 года исполнится 25 лет со дня авария на Чернобыльской атомной электростанции.

В 1986 году ночью 26 апреля на 4-м энергоблоке станции в результате серии тепловых взрывов был разрушен реактор. Значительное количество радиоактивных веществ попало в окружающую среду, в частности, изотопы урана, плутония, йода-131 (период полураспада — восемь дней), цезия-134 (период полураспада — два года), цезия-137 (период полураспада — 30 лет), стронция-90 (период полураспада — 28 лет).

ЧАЭС закрыта 15 декабря 2000 года. Вместе с тем саркофаг, возведенный над четвертым, взорвавшимся, энергоблоком, постепенно разрушается. Украина работает над сооружением нового саркофага над объектом «Укрытие».

Факты и комментарии
http://fakty.ua/
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Серед усіх трагедій, які пережило людство, до вибуху на АЕС «Фукусіма-1», Чорнобильська катастрофа не має аналогів як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічними збитками. Аварія була спричинена руйнуванням четвертого енергоблоку атомної електростанції в місті Чорнобиль, і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин, загорівся графіт, в результаті утворився небачений в історії людства штучний радіаційний вулкан. В таких надекстремальних умовах вступали в боротьбу з атомною трагедією десятки і сотні тисяч людей. Їх всіх пізніше стали називати «ліквідаторами». Ліквідатори працювали в небезпечній зоні позмінно: ті, хто набрав максимально допустиму дозу радіації, виїжджали, а на їх місце приїжджали інші.
У травні 1986 року для ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС прибули зведені загони міліції Черкащини в кількості 1112 осіб.

В період з 4 по 18 травня 1986 року зведений загін міліції УВС Черкаського облвиконкому, до складу якого входили співробітники Соснівського, Придніпровського, Черкаського, Полянського, Уманського РВВС, Золотоніського та Смілянського МВВС, Уманського ВДАІ, роти ППС УВС, окремих відділів УВС міста Черкаси приймав участь в організації евакуації населення з 30-кілометрової зони, забезпечував безпеку безперебійного руху автотранспорту та особливо-важливих вантажів на дорогах в районі Чорнобильської АЕС і в 30-кілометровій зоні. Керівником зведеного загону було призначено заступника начальника УВС Черкаського облвиконкому підполковника міліції Кайдаша Івана Андрійовича, його заступником начальника політвідділу майора міліції Мазура Михайла Яковича, начальником служби постачання – капітана міліції Рогульського Андрія Володимировича, начальником штабу був майор міліції Нагаєнко Володимир Анатолійович. Нашими земляками було встановлено 39 застережно-спостережних постів по периметру зони відчуження. Несення служби проходило в цілодобовому режимі. Також було виставлено 5 контрольно-пропускних постів в селах Страхолісся, Губин, Дитятки, Старі Соколи, Орджонікідзе. З 4 по 6 травня особовий склад загону, здійснював патрулювання вздовж кордону від Київського водосховища до першого населеного пункту Білорусії. А з 6 по 18 травня правоохоронці були відрядженні до місць дислокації основних КПП.

Медичне обслуговування загону здійснювали лікарі-терапевти та медсестри поліклініки ВОЗ УВС Черкаського облвиконкому.
За мужність та героїзм проявлені при ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 294 співробітники були відзначені урядовими нагородами, відзнаками МВС СРСР та МВС УРСР.

З нагоди 25 річниці Чорнобильської аварії в УМВС України в Черкаській області відбулись урочисті збори. Згадували події тих злощасних днів, лунали слова вдячності шановним ветеранам за їхній героїзм, мужність та витримку, за те що вони не шкодуючи власних сил та здоров’я стали на захист майбутнього - нашого покоління.

ВЗГ УМВС України
в Черкаській області

http://cgz.ck.ua/