67 річниця визволення Черкаської області від фашистських загарбників.

Светлый праздник - День Победы

12 березня голова обласної державної адміністрації Сергій Тулуб взяв участь у церемонії покладання квітів до меморіального комплексу Пагорб Слави з нагоди відзначення 67-ї річниці визволення Черкаської області від німецько-фашистських загарбників.

До покладання квітів долучилися заступники голови облдержадміністрації, керівники структурних підрозділів, ветерани Великої Вітчизняної війні та громадськість міста.

Під час заходів Сергій Тулуб поспілкувався з ветеранами про наболілі питання сьогодення та запропонував зустрітися з ними в неофіційній обстановці. Крім того, під час розмови з ветеранами очільник області пообіцяв особисто посприяти у покращенні турботи про них та запевнив, що докладе максимум зусиль щоб в цьому році опіка про ветеранів була кращою ніж у попередні роки.

Для довідки:

У роки Другої світової війни загинуло 168481 черкащан, у тому числі 151031 – безпосередні учасники бойових дій – військовослужбовці, партизани, бійці народного ополчення та винищувальних батальйонів.

На території Черкащини гітлерівці знищили понад 120 тис. чоловік цивільного населення. Так, за період окупації у Звенигородському районі було розстріляно понад 5 тис. чоловік, стільки ж у Монастирищенському та Христинівському районах, у Корсунь-Шевченківському – понад 3 тис., Канівському – 482, Чорнобаївському – 500 чоловік. Після звільнення Золотоноші на околиці міста було виявлено 30 поховань, в яких знаходяться останки близько 13 тис. чоловік. У невеличкому містечку Умань, в якому до війни нараховувалося трохи більше 50 тис. чоловік, було розстріляно гітлерівцями в сухому яру понад 25 тис. мирних жителів. Крім цього, щодня в Уманському таборі для військовополонених в, так званій, «Уманській ямі» від нелюдських умов утримання гинуло по 60-70 військовополонених.

Черкаська обласна державна адміністрація
http://www.oda.ck.ua/