Місто Умань підтримує тісні зв'язки з іншими містами світу

Культурная жизнь

Велику роль в процесі зміцнення гарних відносин двох держав завжди відігравали міста-побратими. Рух міст-побратимів стихійно виник у роки Другої світової війни. Після війни, 1957 року, у Франції на спеціальному засновницькому конгресі було створено Всесвітню федерацію поріднених міст (ВФПМ), мета діяльності якої - зміцнення дружніх зв’язків між містами різних держав. На сьогодні ВФПМ об’єднує понад 3 500 міст більш ніж 160 країн. Від 1963 року, з ініціативи Всесвітньої Федерації поріднених міст, в останню неділю квітня відзначається Всесвітній день поріднених міст. Мають своїх побратимів і чимало українських міст. А навколо великих міст навіть утворюються великі сімейства побратимів. Місто Умань належить до одного з таких міст, в яких налагоджені тісні зв’язки з 8 містами–побратимами з 6 країн світу, це Ромійї-сюр-Сен (Франція), Девіс (США, Каліфорнія), Мілфорд - Хейвон (Великобританія), Хаапсалу (Естонія), Курник, Ланьцут, Гнєзно (Польща), Ашкелон (Ізраїль).

Для організації належної роботи з містами-побратимами 24 травня 1961 року в м. Умань створено Уманське відділення організації «Радянський Союз-Франція», яке очолив заслужений лікар УРСР Малюшко А.П., понад 40 років координувала роботу організації, налагоджувала зв’язки в напрямку тісної співпраці з містами, організовувала прийом делегацій на належному рівні, а з 1997 року очолювала Уманське міське товариство дружби з зарубіжними країнами Ліпінська Світлана Пимонівна, а з 2010 року товариство очолює – Кучер Г.М. Членами правління товариства, а це Подзерей Т.Є., Лапіна Т.В., Гейко М.О., Заболотна О.А., спільно з активістами товариства, серед яких освітяни, медики, підприємці, діячі культури та спорту, працівники соціальної сфери тощо проводиться велика робота по підтримці побратимських відносин на належному рівні. Адже за роки роботи на цій стезі кількість міст-побратимів збільшилась з 1 до 8, що вимагає значно більше уваги та зусиль.

Ромійї-сюр-Сен (Франція) Поріднення з французьким містом Ромійї-сюр-Сен бере свій початок в далекому1961 році. Безстрокова угода про поріднення була підписана мерами міст в 1967 році. Неодноразово, починаючи з 1991 року, команда велосипедистів з м. Умань брала участь у Міжнародних змагання з велоспорту у м. Ромії-сюр-сен. У квітні 2004р. в Умані за участю делегації з Ромійї-сюр-Сен, Консула Франції Крістіана Баро та представників асоціації "Україна - Франція" відбулись урочистості в рамках Французької весни в Україні. З 2005р. практикуються двосторонні щорічні обміни делегаціями міст, що сприяє зближенню культур, збереження і зміцнення миру, братньої взаємодопомоги, взаєморозуміння і довіри. В їх числі - члени міської ради та муніципалітету, молодь, спортсмени, бізнесмени, творчі колективи, працівники освіти, медицини, культури, комунального господарства. Особливо популярною є щорічна участь уманчан у виставці-ярмарці в Ромійї-сюр-Сен на якій представляється продукція підприємств міста. Дуже вдалим був виступ міського камерного хору на фестивалі камерної музики в Ромійї. В травні 2010 року делегація з міста Умань брала участь у святкування 50-річчя культурно-просвітницьких відносин між Уманню та Ромійї-сюр-Сен, де уманчани представили концертну програму з українськими колоритними номерами. Щорічно наші французькі побратими беруть участь в урочистостях з нагоди Дня міста Умань.

Девіс (США, Каліфорнія) Початком обміну делегаціями став червень 1987 року. У липні 1988 року в м. Девіс був підписаний довгостроковий договір про співробітництво. Позаду - обмін групами музикантів, співаків, художників, ділових людей, спільна участь в І (Ташкент) та II (Цінцінатті) зустрічах поріднених міст СРСР-США, чимало цікавих проектів, зокрема: стажування підприємців і працівників органів місцевого самоврядування; учительський обмін; програма з надання фінансової підтримки міській медицині; започаткування стипендії Стена Форбса для студентів-сиріт Уманського державного аграрного університету; взаємне стажування викладачів та студентів Уманського та Каліфорнійського аграрних університетів; участь у програмі "Жінки в політичному житті". Починаючи з 2000 року, кращі студенти Уманського аграрного університету з малозабезпечених сімей отримують стипендію Стена Форбса. Стипендіатами 2008 – 2009 навчального року стали 8 студентів, 2009-2010 н.р. – 7 студентів цього навчального закладу, а у 2010-2011 навчальному році є 8 претендентів на отримання стипендії. 19 липня 2010 року місто відвідала член комітету поріднення з Девіса Сью Бріт.

Мілфорд - Хейвон (Великобританія) Угода про поріднення підписана у серпні 1990 р. В активі: обміни офіційними групами, творчими колективами, учнівські обміни, матеріальна підтримка дитячого будинку, виступи міського камерного хору та дитячого хору фонду "Аеда", участь в Днях міста та Днях пам'яті , благодійна діяльність тощо. Починаючи з листопада 2000 р., делегації м.Умань є щорічними учасниками Дня пам’яті, коли в Мілфорді – Хейвоні віддають данину шани та пам’яті всім тим, хто став жертвами військових дій, а делегації Мілфорда щорічно разом з уманчанам святкують День міста. Делегації обох міст не лише беруть участь у святкових заходах, а й знайомляться з досвідом роботи у різних сферах міського життя, обговорюють з представниками влади, громадських організацій, молоддю важливі проблеми співжиття світового співтовариства та визначають свій погляд на них та роль у їх вирішенні. Усвідомлюючи значення і рівень співпраці між міськими громадами, планують напрямки та форми співпраці на майбутнє. В 2010 році, під час приїзду делегації з Мілфорда на святкування Дня міста Умані, проведений Вечір дружби присвячений 20-тиріччю поріднення з Мілфорд Хейвоном, на якому головою Уманського міського товариства дружби з зарубіжними країнами Галиною Кучер голові комітету поріднення м. Мілфорд Хейвон Дороті Волтер вручений Вітальний адрес з нагоди ювілею культурно-просвітницьких відносин між містами. У відповідь делегація з міста Умань у листопаді 2010 року прийняла участь в урочистостях в Мілфорд Хейвоні з нагоди 20-тиріччя поріднення між містами.

Хаапсалу (Естонія) 23 листопада 2003 р. підписана угода про поріднення Умані з м.Хаапсалу (Естонія) . Хаапсалу відвідала делегація підприємців міста, делегації з Умані взяли участь у Днях Умані в Хаапсалу та урочистостях з нагоди 725-річчя м. Хаапсалу. Делегації Хаапсалу брали участь в урочистостях з нагоди Дня м. Умань. Мер міста Хаапсалу Інгрід Данілов в числі інших керівників поріднених з Уманню міст підписала у травні 2007 року Меморандум про співпрацю Делегація м.Умань у серпні 2007 року відвідала Хаапсалу, де знайомилась з роботою в соціальній сфері, з діяльністю молодіжних організацій та практикою роботи в галузі охорони культурної спадщини. В червні 2008 року підприємці з нашого місто приймали участь у Міжнародній виставці-ярмарку, де представили зразки продукції, які виробляються на їх підприємствах. Також під час візиту наша делегація зустрілась з українцями, які переїхали на постійне проживання в Хаапсалу. Делегації з Хаапсалу були учасниками урочистостей з нагоди Дня міста Умань, у 2008 та 2010 роках.

Ботошани (Румунія) 6 травня 2003 р. під час перебування в Умані делегації м. Ботошани (Румунія) міським головою та мером румунського міста був підписаний Меморандум про порозуміння між Уманню та Ботошанами, що стало початком співпраці між нашими містами. 30 травня 2004р. хореографічний колектив "Журавка" міської гімназії успішно виступив на Міжнародному дитячому фестивалі народного танцю "Ворона - Ботошани".

Ланьцут (Польща) Меморандум про співпрацю між громадами міст підписано 9 червня 2004 року в м. Умані , що стало початком тісної співпраці в різних галузях. У травні 2007 р. в Умані бурмістр м.Ланьцут, спільно з іншими керівниками поріднених з Уманню міст, підписав Меморандум про співпрацю. Між освітянами наших міст підписана угода про співпрацю. До 240-ї річниці повстання 1768-1769 років на Правобережній Україні у грудні 2008 р. на базі Уманського державного історико-архітектурного заповідника «Стара Умань» під патронатом міського голови Умані Юрія Бодрова, президента м.Гнєзно Яцека Ковальські та бурмістра Ланьцута Станіслава Гвіздака було проведено Міжнародну інтердисциплінарну наукову конференцію «Європа – Польща – Україна: минуле, сучасність, майбутнє». Традиційними стали приїзди делегацій Ланьцута на День міста Умань та участь наших делегацій в урочистостях з нагоди Дня міста Ланьцута. У серпні 2010 року Умань відвідала делегація представників університету «третього віку» з м. Ланьцут на чолі з канцлером університету Отилією Піховською. В ході візиту делегація ознайомилась з роботою, яка проводиться в місті по організації дозвілля пенсіонерів та ветеранів, прийняла активну участь у Балі ветеранів, який приурочений до Дня незалежності України, та в роботі Літературної кав’ярні.

Гнєзно (Польща) 2 травня 2005 року м.Гнєзно (Польща) відвідала делегація м.Умань в складі 4 осіб. Була підписана угода про партнерство. Протягом року Гнєзно відвідав фольклорний ансамбль аграрного університету, делегація педуніверситету відвідала форум молоді та конференцію „Європа діалогу” в м.Гнєзно. Делегація Гнєзно на чолі з мером взяла участь в урочистостях з нагоди Дня міста Умані. Підписані угоди про співпрацю між Уманським педуніверситетом та університетом ім.Адама Міцкевича в м.Познані та Європейським колегіумом в Гнєзно. Особлива увага приділяється залученню молоді до участі в різних проектах, завдяки цьому Гнєзно відвідали спортивні, творчі, художні молодіжні колективи. З 21 листопада 2007 року на базі Уманського державного педагогічного університету діє Польський культурно-освітній центр. У 2008 році делегація освітян Гнєзно знайомилась з роботою освітніх закладів міста та підписала з делегацією м.Умані угоду про співпрацю, а футбольна команда ДЮСШ Умані та вокалісти (Уманське музичне училище ім.Демуцького) відповідно взяли участь у Міжнародному футбольному турнірі та ІІІ Міжнародній зустрічі молодих вокалістів. Відділ освіти та Польський культурно-освітній центр з 2 по 10 травня 2010 року організували перебування в місті Умань делегації з міста Гнєзно з метою кращого ознайомлення з культурою та побутом українців. На запрошення Президента м. Гнєзно з 5 по 11 травня 2010 року представники сфер медицини, соціального захисту та спортивної реабілітації з м. Умань прийняли участь в реалізації проекту «Співробітництво для здоров’я», в рамках якого мали можливість ознайомитись з досвідом роботи інших країн по покращенню здоров’я громадян та взяти участь у виставці екологічно чистої продукції, де були представлені зразки продукції виробленої в нашому місті. 27 травня 2010 року в Національному дендрологічному парку „Софіївка” НАН України відбулись читання видатних творів української і польської класики - Verba Sacra, за участю представників мерії, літераторів, артистів з обох сторін. На початку липня 2010 року команда спортсменів з Уманської середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 прийняла участь в 8 Міжнародному турнірі з баскетболу в м. Гнєзно. В вересні делегація з представників міста Умань, які працюють у сфері економіки, взяли участь у Міжнародній конференції міст-побратимів, стосовно міських інвестицій.

Ашкелон (Ізраїль) 9 травня 2010 року на сесії міської ради депутати міста Ашкелон (Ізраїль) прийняли рішення про поріднення з містом Умань, 25 червня 2010 року сесією Уманської міської ради прийнято таке ж рішення. З 7 по 10 липня 2010 року м. Умань з дружнім візитом відвідала делегація з м. Ашкелон у складі: пана Бенні Вакнін – мер м. Ашкелон; пана Шабтай Цур – члена Ради міста, екс - Посла Ізраїлю в Грузії, помічника мера міста; пані Іріс Лейбович – директора відділу проектного розвитку; пана Алекса Султановича - члена Ради міста. 8 липня 2010 року заключений Договір про співпрацю та поріднення між м. Умань та м. Ашкелон. Делегація відвідала підприємства міста, заклади освіти та соціальної сфери. 9 липня 2010 року делегація з м. Ашкелон, спільно з керівництвом міста Умань та представниками підприємств з різних регіонів України та з інших держав прийняли участь у роботі Міжнародного економічного форуму, під час якого намічені плани для розвитку промисловості, підняття економіки, добробуту населення обох країн. Як зрозуміло, делегації міст-побратимів не лише беруть участь у святкових заходах, знайомляться з досвідом роботи у різних сферах міського життя, обговорюють з представниками влади, громадських організацій, молоддю важливі проблеми співжиття світового співтовариства та визначають свій погляд на них, а також відіграють важливу роль у їх вирішенні. З метою вшанування активістів поріднення, що сприяє зміцненню міжнародних зв’язків на пропозицію міського товариства дружби з зарубіжними країнами рішенням виконкому від 25 вересня 2003 року започаткована спільна відзнака виконкому міської ради та міського товариства дружби - «Умань –поріднення». 65 найактивніших уманчан та іноземних гостей нагороджені цією відзнакою. З метою товариських взаємовідносин з країнами, співробітництва в галузі політики, економіки, культури та покращення життя територіальних громад чудова справа поріднення в м. Умань і надалі буде продовжувати зміцнюватись та розширюватись.

Заступник міського голови, голова товариства
дружби з зарубіжними країнами Г.М. Кучер

Благодарим "УМАНСЬКУ МІСЬКУ ВЛАДУ" за информацию
http://uman-rada.gov.ua