За вчасними розрахунками – теплі батареї та вода у кранах

Новости города

Відбулася нарада керівників підприємств житлово-комунального та паливно-енергетичного комплексів Умані, яку провів міський голова Юрій Бодров.

Її актуальність, як наголосив Юрій Іванович, обумовлена рівнем розрахунків споживачів за тепло, водопостачання та інші послуги і необхідністю виробити нові підходи для роботи з неплатниками.

У найскрутнішій ситуації опинилося КП «Уманьтеплокомуненерго». Підприємство не доплатило за газ майже 20 мільйонів гривень. Всього ж КП «Уманьтеплокомуненерго» не отримало від населення та підприємств, установ, організацій майже 10 мільйонів гривень.

− Це той фінансовий ресурс, за який можна було б розрахуватися за природний газ, а також виконувати ремонтні роботи», − підкреслив Юрій Бодров.

Не краща ситуація й на КП «Уманьводоканал». Зі слів його директора Артема Тарасенка, населення винне підприємству 4,5 мільйона гривень. У свою чергу, водоканал має понад 2 мільйони боргу за електроенергію, що вже стало причиною скорочення часу подачі води наприкінці листопада та на початку грудня.

Як прокоментував Артем Артемович, ситуацію із електропостачанням об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства міста вдалося врегулювати і новий рік Умань зустріне з водою у кранах.

Значно кращий рівень розрахунків за електроенергію та природний газ. Покращилися й розрахунки населення за послуги РЕУ. Сума боргу, як зазначив начальник відділу житлового господарства Станіслав Марков, становить 1,8 мільйона гривень.

Як відзначили керівники комунальних підприємств, вживаються усі передбачені законом заходи, щоб примусити недобросовісних споживачів розраховуватися за надані послуги. Окрім традиційних судових позовів, укладання договорів реструктуризації боргу, «реклами» неплатників в ефірі та на сторінках місцевих ЗМІ, на рекламних біг-бордах та в автобусах, додалися й непопулярні − припинення надання послуг.

− Ми змушені вдаватися до відключень. Маємо технічні можливості припиняти подачу води у приватному секторі, перекривати каналізацію у багатоповерхових будинках. Однак застосовуємо ці заходи лише до боржників, які не платять місяцями. Перед цим неодноразово попереджуємо їх про наявність боргу, пропонуємо схеми реструктуризації заборгованості.

Тож я не раджу чекати, поки приїдуть наші працівники − вигідніше звернутися до абонентського відділу і підписати угоду про реструктуризацію боргу, − наголосив Артем Тарасенко, зазначивши, що опломбовано 15 осель, ще 20 відключено від каналізації.

Починаючи з січня наступного року, важливим аргументом на користь вчасно платити за житлово-комунальні послуги може стати нарахування пені. Відповідна система впроваджується на державному рівні.

Юрій Бодров зауважив, що споживачам не слід чекати введення штрафних санкцій, а почати поступово гасити свої борги уже зараз.

− Своєчасні розрахунки жителів за надані житлово-комунальні послуги − запорука того, що ці послуги надаватимуть вчасно, у повному обсязі, − наголосив, підсумовуючи нараду, Юрій Іванович.

За інформацією відділу внутрішньої політики
Уманської райдержадміністрації

http://www.oda.ck.ua/?lng=ukr&section=2&page=3&id=1500